hmmm... chyba się nie zrozumieliśmy...sebapila pisze:..decydując się na jego zakup,a dokładniej rezygnując z jego zakupu z tego względuPamiętajmy o tym![]()
chociaż..na allegrooo może i jest napisane,że guano jest pochodzenia argentyńskiego,ale jak to na allegrooo,prawdopodobieństwo,że guano pochodzi od kur z fermy spod Koziej Wólki jest nadzwyczaj wysokie![]()
Jeśli jednak to co podają to prawda,to nie rozumiem,dlaczego je kupujesz znając konsekwencje
Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
AniaZWO zapyleniu dużo decyduje odmiana, w pomidorach ruch powietrza , a w ogórkach odwrotnie zacisze. Może lepiej nie zamykać folii , bo można przegrzać. Ogórkom trzeba by wykonać jakiś oprysk grzybobójczy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
U mnie właśnie z zapyleniem nie ma problemu bo bardzo ładnie się zapylają i jak wytworzą się już kuleczki to wtedy żółkną i usychają i ogórki to samo. A czym je opryskać mam bravo może być .
AniaZW
Pozdrawiam
Ogórki i w dodatku pod folią podlewasz wodą z węża ?. Skąd ta woda?. Jak z kranu to...koniec świata.podlewam wodą z węża
Pozdrawiam
Tak z kranu woda z tutejszych wodociągów
a co źle. Nie mam innej .

-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
..a wąż z beczki pełnej pożywkiwodą z węża

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Wyczytałam , że jak podlewa się wodą deszczową to zaraza je szybciej weźmie i lepiej z kranu. Na dworze też podlewam wodą z kranu i nic im się nie dzieje nie schną ogórki tak jak w tunelu. Możliwe , że mają za ciepło , albo to jakaś zaraza?
Jak nie zaprzestaniesz tego procederu możesz nie zebrać nic. Żaden oprysk Ci nie pomoże. Lejąc zimną wodę na ciepłe podłoże/ a nie daj Boże na rośliny/ powodujesz tzw. szok termiczny. Korzenie ogórka np. tracą w takiej sytuacji zdolność pobierania wody z gleby i paradoksalnie mogą paść z braku wody mimo iż są podlane.AniaZW pisze:Tak z kranu woda z tutejszych wodociągówa co źle.
Pozdrawiam
Czyli woda z kranu może być tylko zagrzana. Jutro rano naleje do beczki wody i wieczorem podleje . Dziękuje bardzo za radę . Mam nadzieję że to pomoże bo nie widać , aby były chore tylko usychają zawiązki i z tego co piszecie to pomimo , że je podlewam to mają sucho. 

hmmm... odnośnie tego co napisałeśsebapila pisze:to guano jest ekologicznym rozwiązaniem...u nas w ogródku...natomiast pozyskiwanie guano jest związane z przeogromnym dewastowaniem środowiska naturalnego.Pamiętajmy o tym.

Wczoraj się nie zrozumieliśmy tzn. ja Cię nie zrozumiałam ( nieważne czemu i co zrozumiałam, czasami tak bywa

Dzisiaj na spokojnie sobie o tym poczytałam, wcześniej nie miałam tego świadomości

-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Jak już moje ogórkowe krzaczki mają mikro ogóreczki na których myślę że za tydzień pojawią się żółte kwiatki, i krzaki pomidorów, na których jest już sporo pąków kwiatowych (niektóre się otwierają) to jakimi składnikami je teraz odżywiać??? Więcej potasu? azotu czy czego???
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
Rusalka pisze:Kiedy ty je sadziłaś???Kasencja pisze: Oto one:![]()
I nie powiem co byczego mi ten pomidor na myśl przygnał..ale na pewno nie były to rogi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

wiecie może od czego żółkną małe ogórki w tunelu? zebrałam już kilka dużych a następne małe żółkną.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
.. tak, tak zapomniałam wspomnieć - że po tym cudnym zdjęciu - to niejednemu chleb na myśli... ;:21
A co do mojego pytania - to czym je teraz karmić? Jakie składniki są teraz najważniejsze? W trakcie pączkowania pomidorów? i wczesnego owocowania ogórków? Na niektórych krzakach ogórka już są tycie żółte maleńkie kwiatuszki, i śliczniusie małe ogóreczki. Podpowiedzcie pliiissss....

A co do mojego pytania - to czym je teraz karmić? Jakie składniki są teraz najważniejsze? W trakcie pączkowania pomidorów? i wczesnego owocowania ogórków? Na niektórych krzakach ogórka już są tycie żółte maleńkie kwiatuszki, i śliczniusie małe ogóreczki. Podpowiedzcie pliiissss....
Oj dziewczyny 
Aż poszłam sprawdzić wszystkie te hmmm... bycze, czy wszystkie tak wyglądają
i dzięki temu odkryłam, że mają zgniliznę wierzchołkową!!!!
Minimalne plamy, ale jednak się robią
.

Aż poszłam sprawdzić wszystkie te hmmm... bycze, czy wszystkie tak wyglądają

Minimalne plamy, ale jednak się robią

-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
Kasia a tak w ogóle kiedy je wsadzałaś i jak dbasz, że masz je wszystkie takie dorodne?