Asia
Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Pytanie czy pomidory lubią Krzem??
Dąbek
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam!Przedwczoraj czytałam ,że dużo potasu mają tzw.wilki,które usuwamy z krzaków pomidorów.
Żywokost. Tak obecnie wygląda:NITKA pisze:A ja mam takie pytanie, czy ktoś się może orientuje jak zrobić bio-potas? Tak jak pokrzywa jest dostarczycielem azotu, to z czego można uzyskać taki ekologiczny potas?

wodnik
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witja, dzięki ale gdzie ja to znajdę? U mnie tego nie ma.. 
pozdrawiam, Anita
- Dagmara
- 200p

- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Gnojówka z żywokostu zawiera dużo potasu oraz popiół drzewny , może też być popiół po grilu.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Suzana..suzana pisze:Potas jest też w popiele drzewnym ale tam jest też dużo wapna i można przedawkować jak ktoś ma wysokie pH gleby.
Rusalko, kalafior rozdziela się bo już dorósł i trzeba go zjeść a jeżeli nie to pójdzie w kwiatostany.Jezeli nie byl porządnie sprawiony to nie wyrosł duży jak ten w sklepie. Nie przejmuj się tym jednak, ja też tak miałam, uczymy się na własnych błędach.
A co to jest to sprawianie kalafiora..
mów póki mam czas na reakcje ;)
Bo mam ich 20 posadzonych..
2 już zerwałam..każdy z nich jak 1/3 dużego sklepowego kalafiora..czyli małe..
Ale żeby nie było..ja mam i sadzonki na wczelki wypadek..
przesadze je w puste miejsce..
Podsypałam potasem ostatnio bo czytałam na opakowaniu że kalafior maliny pomidor ogórki papryka..lubia to poleciałam po grządkach
A co do popiołu.. to czytałam że ma jeszcze jakieś działania grzybobójcze... czy jakoś tak..
Fajnie bo mam tego sporo
A może jakiś oprysk.. skoro bodaj dolistne dawkowania są lepsze niż te glebowe..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Przedwczoraj opryskałem dolistnie Bioflorinem maliny, bo pojawiła się na wierzchołkach chloroza. Wczoraj już były na powrót zielone. W ciągu 24 godzin.Rusalka pisze:bodaj dolistne dawkowania są lepsze niż te glebowe.
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p

Mistrzu..
trzeba jeszcze wiedzieć nie tylko czym reagować ale i na co ;)
A tak myśle..
a jakbym tak takie kulki potasu i fosforu rozpuściła w wodzie i tym oprysk zrobiła..??
Musze na pewno jakos zadziałać..bo pomidory w tunelu jako takie grona tylko na betaluxie maja.. reszta to pojedyncze..
kwiatów od diabla..
cos je gryzie pewnie..
np megagroniasty..
na 1 kwiatostanie nie ma owoców zawiązanych -sa maluteńkie a na 2 kwiatostanie widziałam ostatnio małego takiego 0.5cm pomidora!!!
No coś jest nie tak..matczyne
mi to podpowiada ;)
trzeba jeszcze wiedzieć nie tylko czym reagować ale i na co ;)
A tak myśle..
a jakbym tak takie kulki potasu i fosforu rozpuściła w wodzie i tym oprysk zrobiła..??
Musze na pewno jakos zadziałać..bo pomidory w tunelu jako takie grona tylko na betaluxie maja.. reszta to pojedyncze..
kwiatów od diabla..
cos je gryzie pewnie..
np megagroniasty..
na 1 kwiatostanie nie ma owoców zawiązanych -sa maluteńkie a na 2 kwiatostanie widziałam ostatnio małego takiego 0.5cm pomidora!!!
No coś jest nie tak..matczyne
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rusałko, przepraszam ale te naleciałości regionalne,
sprawić tzn. dobrze uprawić, nawieżć glebę, ja dawałam saletrę wapniową, saletrę potasową przed sadzeniem w tamtym roku i kalafiory były w sam raz. W tym roku był obornik i pokrzywówka i to jest za mało patrząc po roślinach.
Odnośnie megagrniastego:
dopóki zapylałam Betoksonem wiązał się każdy kwiatek, gdy przestałam dużo kwiatków jest nie zapylonych-usycha, nie widzę nowych pomidorków albo bardzo mało. Nie wiem czy znowu nie siegnę po Betokson.
sprawić tzn. dobrze uprawić, nawieżć glebę, ja dawałam saletrę wapniową, saletrę potasową przed sadzeniem w tamtym roku i kalafiory były w sam raz. W tym roku był obornik i pokrzywówka i to jest za mało patrząc po roślinach.
Odnośnie megagrniastego:
dopóki zapylałam Betoksonem wiązał się każdy kwiatek, gdy przestałam dużo kwiatków jest nie zapylonych-usycha, nie widzę nowych pomidorków albo bardzo mało. Nie wiem czy znowu nie siegnę po Betokson.
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
A ja się zastanawiam już tak z nauką na przyszłość
,czemu większość moich pomidorków ma grono dopiero po 5-7 liściu? Potem przerwa ze 4 liście i znów grono
Nie ma różnicy,czy to w szklarni pomidorki, czy w gruncie...mają mało gron
. Czemu??
Wychodzi na to, że np Orange strawberry to już na prawdę pokaźny krzak- ok 150cm a ma tylko 3 grona... Niektóre są odrobinkę niższe, ale jednak mają mało gron.Wiążą ładnie, tylko nie równo rosną owoce
.
Megagroniasty,w szklarni, ma na prawdę pokaźne pierwsze grono i na pewno po trzecim go ogłowię, bo nie będę miała miejsca. Potrząsam gronem delikatnie by wiązał, ale sama nie wiem,czy tam coś w nim jest czy nie
Nie śmiem zaglądać do podsychających pączków.To, że kwiat po zapyleniu zamyka się i obsychają mu płatki, to normalne.Kwestia co dalej...czy rośnie pomidor...
Czy to możliwe, aby Big Zebra sam się zakończył?! Mam 5 tych pomidorków i tylko jeden jest zakończony na wysokości ok1 m
Cierpliwie czekam na jakiegoś wilka ale nie wiele co tam rośnie...
Wychodzi na to, że np Orange strawberry to już na prawdę pokaźny krzak- ok 150cm a ma tylko 3 grona... Niektóre są odrobinkę niższe, ale jednak mają mało gron.Wiążą ładnie, tylko nie równo rosną owoce
Megagroniasty,w szklarni, ma na prawdę pokaźne pierwsze grono i na pewno po trzecim go ogłowię, bo nie będę miała miejsca. Potrząsam gronem delikatnie by wiązał, ale sama nie wiem,czy tam coś w nim jest czy nie
Czy to możliwe, aby Big Zebra sam się zakończył?! Mam 5 tych pomidorków i tylko jeden jest zakończony na wysokości ok1 m
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Meno, Big Zebra może się sama zakończyć. Zeby pomidory miały nisko 1 grono, rozsada nie moze być trzymana cały czas w cieple. Temperatura musi się wahać i konieczne jest przechłodzenie siewek. Potem to już sprawa nawożenia. Nierówne wiązanie owoców w gronie, może byc spowodowane brakiem fosforu. Pod dostatkiem jest go tylko w kurzeńcu, w innych obornikach za mało. Megagroniasty jeśli jest niedożywiony, to mu i betokson nie pomoże. Głodne kwiatki mają po przekwitnięciu żółte łodyżki. Moje też się przegłodziły i na pierwszym gronie kiepsko zawiązały. Drugie grona są już dożywione i teraz do zapylenia wystarczy potrząsanie krzaczkiem, a pomidorki wyłażą z kwiatków szybciutko.
Zdjęcia robię, nasienniki leżą i czekają na ,,rozbrojenie''.
Pozdrawiam, kozula
Zdjęcia robię, nasienniki leżą i czekają na ,,rozbrojenie''.
Pozdrawiam, kozula
- Rusalka
- 1000p

Suzana..
Dziekuje Ci kochana!! :*
No ja w tym roku jako że działka świeżo kupiona to po omacku wszytko robie..
Ale jesienią..będzie się działo
Kozula..
Mam pytanie..
Pisałaś kiedyś właśnie że megagroniasty w tym roku ma wieksze zapotrzebowania..
Wzięłam sobie to do serca i podlałam go już kurzeńcem, podsypałam troche fosforu, potasu, wczoraj dostał 1 sporą dawkę gnjówki z pokrzywy..
to samo w gruncie..
I pytanie..
jak często traktować go takimi "obiadkami"?
poza tym.. pisałaś że na tych co są długaśne-a takie u mnie są-aby zostawiać im wilki by miały więcej liści..
ile mu takich wilczych liści potrzeba?
Bo zostawiam średnio co 2 wilk.. po 1 parze liści staram się go odgłowić aby nie poszedł w grono..bo szybko na wilkach je zawiązuje..
i zaraz pokaże mojego rudzielca ziemniaczanego..zaczyna się wybarwiać..ale i pękł :-/
Pewnie spowodowane to zostało zahamowaniem wzrostu, a po kurzeńcu ruszył..i stało się..
ale i tak cieszy oko bo to mój pierwowybarwiajacy sie

Czy galaretka się zabarwi na pomarańczowo czy zostanie zielona skoro ma "zielona piętkę" i otworzył się na świat..?
Dziekuje Ci kochana!! :*
No ja w tym roku jako że działka świeżo kupiona to po omacku wszytko robie..
Ale jesienią..będzie się działo
Kozula..
Mam pytanie..
Pisałaś kiedyś właśnie że megagroniasty w tym roku ma wieksze zapotrzebowania..
Wzięłam sobie to do serca i podlałam go już kurzeńcem, podsypałam troche fosforu, potasu, wczoraj dostał 1 sporą dawkę gnjówki z pokrzywy..
to samo w gruncie..
I pytanie..
jak często traktować go takimi "obiadkami"?
poza tym.. pisałaś że na tych co są długaśne-a takie u mnie są-aby zostawiać im wilki by miały więcej liści..
ile mu takich wilczych liści potrzeba?
Bo zostawiam średnio co 2 wilk.. po 1 parze liści staram się go odgłowić aby nie poszedł w grono..bo szybko na wilkach je zawiązuje..
i zaraz pokaże mojego rudzielca ziemniaczanego..zaczyna się wybarwiać..ale i pękł :-/
Pewnie spowodowane to zostało zahamowaniem wzrostu, a po kurzeńcu ruszył..i stało się..
ale i tak cieszy oko bo to mój pierwowybarwiajacy sie

Czy galaretka się zabarwi na pomarańczowo czy zostanie zielona skoro ma "zielona piętkę" i otworzył się na świat..?
Aniu pomidor pęka wskutek dużych wahań wilgotności gleby. Martwi mnie nekroza , jaka widać na łodydze poniżej sznurka. Może to być zaraza łodygi pomidora. Występuje najczęściej pod osłonami i potrafi błyskawicznie zniszczyć nawet wszystkie krzaki . Chyba, że to jakieś złudzenie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p

a która to ta nerkoza..
To zrobie lepsze zdjęcia..
bo te są z komórki baterie mi padły w aparacie i komórką robiłam..i to wieczorową porą..
a na niektórych łodygach mam otarcia od sznurka.. :-/
Strasznie mnie to przeraziło ale usłyszałam że to nic strasznego..
To zrobie lepsze zdjęcia..
bo te są z komórki baterie mi padły w aparacie i komórką robiłam..i to wieczorową porą..
a na niektórych łodygach mam otarcia od sznurka.. :-/
Strasznie mnie to przeraziło ale usłyszałam że to nic strasznego..