Co dolega mojemu bluszczowi ?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
semifredo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2011, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co dolega mojemu bluszczowi ?

Post »

Bluszcz zakupiony 2 miesiące temu, miał około 1,5- 2 metry wysokości. Po zasadzeniu w dużych donicach na balkonie zaczął b. ładnie rosnąć,nawoże go nawozem do bluszczy i pnączy. Często zraszam i podlewam wtedy gdy ma sucho ( teraz codziennie lub co drugi dzień ).
Ostatnio na jednym z liści ( dosłownie jednym, bo obejrzalam całą reszte ) zobaczyłam mszyce, usunęłam ten liść, postanowilam nie pryskać niczym rośliny skoro większej ilości nie widać. Coś się z nim jednak dzieje ( załączony obrazek ) . Młode liscie mają żółte plamy, a te największe u podłoża wyglądają jak 'objedzone' chociaż obejrzałam je dokładnie i nic nie ma :( Co może być przyczyną ?
Pryskalam je wczoraj preparatem na plamistość i grzyby.
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44

Re: Co dolega mojemu bluszczowi ?

Post »

To na pewno jakaś choroba grzybowa. Zdjęcia są mało wyraźne, trudno ocenić wiec jaka to choroba - rozpoznaje się właśnie po kształcie i kolorach plam. Może to być antraknoza, bakterioza lub inna plamistość. U mnie działał Topsin - szerokie spektrum na choroby grzybowe. Opryskaj więc roślinę, powtórz po 7-10 dniach.
semifredo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2011, o 16:30

Re: Co dolega mojemu bluszczowi ?

Post »

dziękuje, na razie opryskałam go Bayerowskim Falcon - Fungicyd. Poczekam w takim razie tydzień i najwyżej spróbuje tym podanym wyżej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”