czeresnia - śluzownica, ale czy coś jeszcze?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
artur123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2011, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

czeresnia - śluzownica, ale czy coś jeszcze?

Post »

Czesc
na jesien posadzilem sobie czeresnie :) wszystko bylo pieknie do dzisiaj, kiedy zauwazylem szkodniki :(
po zdjeciach zidentyfikowalem juz, ze mam śluzownicę ciemną wiec ją ładnie pozbierałem z liści i mam nadzieje, ze to pomoze (na szczescie to jeszcze małe drzewko)/

Ale przy okazji zauważyłem jeszcze czerwone guzki na łodygach liści - wiekszość z nich jest "parami" ale jest parę pojedyńczych. Niektore guzki zrobily sie ciemne. Czy to cos normalnego na czeresni czy mam sie zaopatrzyć w jakieś opryski? a moze cos jeszcze innego nalezy zrobic?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Dodatkowo nie wiem czy to tylko złudzenie, ale mam wrażenie, że drzewko "przywiędło". Liście trochę się pomarszczyły, pozawijały (pomijam szkody zrobione przez śluzownicę, ale to widać wyraźnie na zdjęciach).
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Nowe liście, które się pojawiają są żółtawe.

Obrazek Obrazek Obrazek

Czy ktos moglby mi pomoc zdiagnozowac sytuacje? Czy to wszystko przez śluzownicę czy moze mam do czynienia z 3 roznymi problemami?

Z gory dziekuje za pomoc :)

Artur
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: czeresnia - śluzownica, ale czy coś jeszcze?

Post »

Nie, liście czereśni mają takie dwa gruczołki. A o tej porze roku czereśnie mogą zwijać liście od braku wody.
artur123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2011, o 21:07

Re: czeresnia - śluzownica, ale czy coś jeszcze?

Post »

Dzięki za info - kamien z serca :)

czy tą śluzownicę wystarczy pozbierać czy lepiej jednak czymś spryskać? drzewko male wiec ich wyzbieranie to 5 minut roboty.

a moze warto profilaktycznie opryskac cale drzewo? jezeli tak to czym? owocow jeszcze nie ma w tym roku wiec nie trzeba sie przejmowac toksycznoscia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”