Oj... chyba dawno w biedronce nie byłam... Musze się wybrać
Moje domowe i balkonowe
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje domowe i balkonowe
Bardzo przyjemny balkonik. A begonie - chociaż może w innych niz zaplanowane kolorach - bardzo ładne.
, bo widzę, że ciekawe rzeczy można kupić.
- Anjja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biedronkowe zakupy
Wyczytałam na forum: żeby fikus po zmianie miejsca nie zrzucił liści należy podlać go wodą z dodatkiem wódki. Podobno sprawdzone i działa 
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja nie ryzykowałabym, wolałabym aby zgubił kilka liści a na to miejsce wypuści nowe.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- nuta23
- 1000p

- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Nowe zakupy bardzo fajne i na pewno szybko się zaaklimatyzują. Cod o Begonii to mają piękne kwiaty, moje też miały być pełne a kwitną pojedynczo. I w przyszłym roku na pewno nie będę kupowała bulw tylko gotowe rośliny bo i cena zbliżona a wiadomo co się bierze.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- pozia
- 200p

- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje nasiona kwiatów balkonowych nie wzeszły jakbym chciała, ale za to kupiłam "gotowce". Balkon ładnie wygląda, będzie kolorowo.
Paproć jest śliczna. A fikus też ładny z duża ilością liści. Jeśli zrzuci je to na pewno też wypuści nowe. Móje dwa wypuszczają nowe listki na swojej goliźnie
Paproć jest śliczna. A fikus też ładny z duża ilością liści. Jeśli zrzuci je to na pewno też wypuści nowe. Móje dwa wypuszczają nowe listki na swojej goliźnie
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i pochwały moich begonek
. Mam nadzieję, że teraz wezmą się za siebie
.
Elik - mam nadzieję, że benek nie będzie zrzucał listków. W razie czego wezmę klej i przykleję z powrotem
.
Welkam - ja też tam rzadko bywam. Do L. mam 5 minut piechotą; do B. - dwa przystanki, więc wybór zazwyczaj jest prosty
.
Anjju - nigdy nie próbowałam takiej metody i boję się spróbować. Mam w domu tylko spirytus, a to by mu mogło bardzo zaszkodzić
. Na szczęście póki co jest grzeczny.
Nuto - tylko co w przyszłym roku zrobić z tegorocznymi bulwami? A nuż będą chciały żyć
.
Poziu - moje fikusy też szaleją, tylko, że bardziej zauważam to na tych o dużych liściach
.
Renio - cieszę się, że nie tylko mi te roślinki się podobają
.
Na dowód tego, że benek jeszcze jest gęsty pokażę go po zsadzeniu z moim NN. NN z resztą też szaleje - w ciągu nieco powyżej niż trzech miesięcy musiałam go drugi raz przesadzić, bo przerósł doniczkę:

Moje maluchy z nasion (nasiona kupione na all. jako fikus destruens, ale jeszcze nie mam pewności, czy to na pewno to)
:

Na koniec pochwalę się kalateą, która teraz już na 100% będzie żyć:

Elik - mam nadzieję, że benek nie będzie zrzucał listków. W razie czego wezmę klej i przykleję z powrotem
Welkam - ja też tam rzadko bywam. Do L. mam 5 minut piechotą; do B. - dwa przystanki, więc wybór zazwyczaj jest prosty
Anjju - nigdy nie próbowałam takiej metody i boję się spróbować. Mam w domu tylko spirytus, a to by mu mogło bardzo zaszkodzić
Nuto - tylko co w przyszłym roku zrobić z tegorocznymi bulwami? A nuż będą chciały żyć
Poziu - moje fikusy też szaleją, tylko, że bardziej zauważam to na tych o dużych liściach
Renio - cieszę się, że nie tylko mi te roślinki się podobają
Na dowód tego, że benek jeszcze jest gęsty pokażę go po zsadzeniu z moim NN. NN z resztą też szaleje - w ciągu nieco powyżej niż trzech miesięcy musiałam go drugi raz przesadzić, bo przerósł doniczkę:

Moje maluchy z nasion (nasiona kupione na all. jako fikus destruens, ale jeszcze nie mam pewności, czy to na pewno to)

Na koniec pochwalę się kalateą, która teraz już na 100% będzie żyć:

- AloesIk

- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:
- nuta23
- 1000p

- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Fikusy fajnie wyglądają tak postawione. Benek bardzo gęsty.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Wiktoria, cieszę się, że kalathea wypuszcza młodziaki 
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Benek prześliczny
reszta też oczywiście 
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
z Biedronki to po lewej to paproć co nie? kiedyś podobną kupiłam w IKEI... i niestety nie chciała ze mną współpracować
tak samo jak taki fikus jakiego sobie sprawiłaś, zasuszył się w takim tempie jakby się obraził na mnie
ale mam nadzieję, że Ty kochana masz lepszą do nich rękę i pięknie Ci urosną...
no i balkonik ładniutki, ja nie biorę się za zabawy na swoim, jakoś nie mam nerwów
to co posiałam, nie wschodziło jak należy a gotowych nie chce mi się kupować
no ale i tak największe brawa dla kalatei
niech pięknie rośnie 
no i balkonik ładniutki, ja nie biorę się za zabawy na swoim, jakoś nie mam nerwów
no ale i tak największe brawa dla kalatei
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Śliczna ta kalatea ;)
No i wykiełkowane fikusiki...
No i wykiełkowane fikusiki...
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aloesiku, Nuto, Zeberko, Ado, Arletko, Justus - dziękuję bardzo
. Przekażę pochwały roślinkom, albo... nie, bo jeszcze osiądą na laurach
- niech jeszcze trochę dobrze porosną
.
Mniodkowa - tak, ta po lewej to paproć. Obecnie przesadziłam ją do nowej doniczki i obserwuję jej zachowanie. Zżółkły jej dwa dolne listki i mam nadzieję, że na tym koniec
. Benek, jak widać, również już przesadzony, ale chyba jeszcze się nie zorientował, że zmienił domek, bo póki co (tfu, tfu za lewe ramię
) zachowuje się poprawnie.
A co do balkonu... to specjalnie pokazałam ten mały, bo na większym posadziłam głównie roślinki wyhodowane z nasion i w porównaniu do balkonów sąsiadów wygląda bardzo mizernie
. Ogromna większość nawet jeszcze nie myśli o kwitnieniu, a na innych balkonach burza kwiatów. Pocieszam się jedynie tym, że moje z nasion, a u innych kupne. Jedyne, co zdecydowało się zakwitnąć do tej pory to niebieska lobelia, niby-czerwona (czyli ciemnoróżowa) i biała mają tylko pojedyncze kwiaty. Nawet mój skrętnik pokazany na pierwszej stronie jakiś taki nieśmiały
. Jestem, natomiast, dumna z ziół. Jak w zeszłym roku były bardzo niechętne (szczególnie bazylia), tak teraz się rozszalały - tylko czerwona bazylia już drugi raz mi padła
. Alem się rozpisała... no dobra kończę i już nie przynudzam.
Mniodkowa - tak, ta po lewej to paproć. Obecnie przesadziłam ją do nowej doniczki i obserwuję jej zachowanie. Zżółkły jej dwa dolne listki i mam nadzieję, że na tym koniec
A co do balkonu... to specjalnie pokazałam ten mały, bo na większym posadziłam głównie roślinki wyhodowane z nasion i w porównaniu do balkonów sąsiadów wygląda bardzo mizernie