Storczyk nie kwitnie
- Klaudia89
- 200p 
- Od: 16 maja 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uparły sie i nie kwitną :-(
Ja bym proponowała je dać w bardziej nasłonecznione miejsce  

- Iryseq
- 200p 
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Ja bym dała storczyka bez osłonki na keramzyt, który co 2 dni zraszam. Nastepnie przestawiła storczyka na okno wschodnie i namaczała go raz w tygodniu (jak upały, to częsciej) z 1/4 zakrętki nawozu na 10min. Ja tak robie i kwitną 

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Każdy ma "Swój" sposób na kwitnienie... Ja, moje orchidee bardzo rzadko nawożę ( mniej więcej raz na 6 tygodni ) i ...też kwitną ;) Ale ważne jest odpowiednie nawadnianie i mały spadek temperatury. Zauważyłam, że jeśli falki stoją prze około 4-6 tygodni w temp. około +18 stopni (nie może być więcej w ciągu całej doby), a potem nagle przestawi się je w temperaturę conajmniej +22 za dnia i około +18 nocą, puszczają pędziki.
Moje, obecnie stoją na południowo-zachodnim oknie (ale ono jest cieniowane przez szeroko wypuszczony dach; słońce jest od około godziny 15 do jego zachodu).

Moje, obecnie stoją na południowo-zachodnim oknie (ale ono jest cieniowane przez szeroko wypuszczony dach; słońce jest od około godziny 15 do jego zachodu).
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Nawet nie napisałaś o jakie storczyki ci chodzi. Innych warunków do kwitnienia potrzebuje Phalaenopsis, a zupełnie innych np. Dendrobium nobile czy Cymbidium. Żadne nie znoszą przeciągów. A szczególnie Phalaenopsis.

- Nektarynka
- 10p - Początkujący 
- Od: 4 gru 2010, o 14:23
Ja jestem tylko początkująca  ale wydaje mi się, ze spora szansa na to ,ze zaczną kwitnąc będzie po tym jak już sobie popuszczają te listki i korzonki-ja mam właśnie tak teraz,ze po zimie kiedy była totalna stagnacja na słonko się obudziły i wszystkie zaczęły puszczać listki i korzonki
 ale wydaje mi się, ze spora szansa na to ,ze zaczną kwitnąc będzie po tym jak już sobie popuszczają te listki i korzonki-ja mam właśnie tak teraz,ze po zimie kiedy była totalna stagnacja na słonko się obudziły i wszystkie zaczęły puszczać listki i korzonki  -kurcze mnie jakoś cieszy to, że rosną,
-kurcze mnie jakoś cieszy to, że rosną,
pewnie dlatego , że 2 mi zimy nie przeżyły 

a ten, który ''pierwszy się obudził'' właśnie puszcza nowy pędzik kwiatowy a na starych pędach dał 3 odnogi i już 3 kwiatuszki mam , z kolei inny puszcza już 3 listek a pędzików nie widać więc chyba też mają inną ochotę do kwitnienia,
 , z kolei inny puszcza już 3 listek a pędzików nie widać więc chyba też mają inną ochotę do kwitnienia,
swoją drogą stoją przy oknie? bo ponoć najważniejsze jest poranne słońce dla kwitnienia

ale wydaje mi się, ze spora szansa na to ,ze zaczną kwitnąc będzie po tym jak już sobie popuszczają te listki i korzonki-ja mam właśnie tak teraz,ze po zimie kiedy była totalna stagnacja na słonko się obudziły i wszystkie zaczęły puszczać listki i korzonki
 ale wydaje mi się, ze spora szansa na to ,ze zaczną kwitnąc będzie po tym jak już sobie popuszczają te listki i korzonki-ja mam właśnie tak teraz,ze po zimie kiedy była totalna stagnacja na słonko się obudziły i wszystkie zaczęły puszczać listki i korzonki  -kurcze mnie jakoś cieszy to, że rosną,
-kurcze mnie jakoś cieszy to, że rosną,pewnie dlatego , że 2 mi zimy nie przeżyły

a ten, który ''pierwszy się obudził'' właśnie puszcza nowy pędzik kwiatowy a na starych pędach dał 3 odnogi i już 3 kwiatuszki mam
 , z kolei inny puszcza już 3 listek a pędzików nie widać więc chyba też mają inną ochotę do kwitnienia,
 , z kolei inny puszcza już 3 listek a pędzików nie widać więc chyba też mają inną ochotę do kwitnienia,swoją drogą stoją przy oknie? bo ponoć najważniejsze jest poranne słońce dla kwitnienia
- myrtille1986
- 1000p 
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Jak dla mnie podłoże jest do wymiany.Jeszcze zdjęcie przydało by sie korzeni w doniczce.

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków

--> Spis moich wątków
- 
				adameczek996
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 13 sty 2012, o 22:23
mój storczyk nie kwitnie od 4 lat pomocy!!
Mam storczyka. Rośnie nawet ładnie i ma 7 zdrowych lisci, piękne korzenie lecz od 4 lat w ogóle nie zakwita. Pomocy moze jakieś rady, blagam !!

- 
				adameczek996
- 0p - Nowonarodzony 
Re: Marne początki..Pomocy!
Witam, mam problem, mój storczyk nie kwitnie od 4 lat, a ma ładne korzenie i listki. Co zrobić ?

Re: Marne początki..Pomocy!
Napisz więcej o tym storczyku ,w jakich warunkach rośnie mile widziane zdjęcie

Zapraszam...  i pozdrawiam..
   i pozdrawiam.. 
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

i pozdrawiam..
   i pozdrawiam.. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: mój storczyk nie kwitnie od 4 lat pomocy!!
spróbuj go kilka tygodni nie podlewac (do 4 tyg) i przenieść w ciut chłodniejsze miejsce, to powinno zainicjować kwitnienie. A wg w jakich trzymasz go warunkach? Może złe warunki uprawy powoduja że nie kwitnie? Za ciemno albo co?

- 
				adameczek996
- 0p - Nowonarodzony 
Otóz mój falenopsis stoi na południowym oknie, ma jasno, słonce nie świeci mu mocno po lisciach. Chciałem wrzucic zdjecia, lecz nie umiem :/ ale dziekuje Marzenkaa za rady, skorzystam na pewno 

- 
				adameczek996
- 0p - Nowonarodzony 
A kiedy go ostatnio przesadzałeś, bo podłoże wydaje mi się jakieś dziwne jakby już 'przetrawione' przez storczyka.

- 
				adameczek996
- 0p - Nowonarodzony 
przesadziłem go latem ubiegłego roku