Wiem że na pierwsze owoce trzeba długo czekać, ale mam nadzieje że za rok chociaż jednego się doczekam
Pigwa - informacje o uprawie
- smonika
- 500p

- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pigwa - informacje i kiedy zaowocuje ?
Moją mam drugi rok z rzędu. Kwitła już tamtego roku, zaraz po posadzeniu. W tym też miała dużo kwiatów ale niestety nie zawiązała owoców.
Wiem że na pierwsze owoce trzeba długo czekać, ale mam nadzieje że za rok chociaż jednego się doczekam
Pozdrawiam, Monika
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy pigwa wymaga oprysków i jakich?
-
pomolog

- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Owszem - wymaga ochrony przed chorobami i szkodnikami - i sam program jest bardzo zbliżony do gruszy. Nieco mniej uwagi można poświęcić ochronie przed parchem gruszy (większość uprawianych odmian jest mało podatna) - ale zwracać baczną uwagę na zarazę ogniową (nawet w przypadku upraw amatorskich zalecałbym profilaktyczne zabiegi preparatami miedziowymi). Poza tym typowe szkodniki występujące na gruszach.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba koniecznie zwrócić uwagę na brunatną plamistość liści gruszy, pigwy potrafi masakrować na maxa.
Pozdrawiam,
J
J
- rico62
- 500p

- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
-
Rossynant
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
I niechaj się rozrasta.
Pigwowce owocują na kilkuletnich gałęziach (nie pamiętam ilu-letnich, 5 letnie już na pewno). Na razie jeszcze tych kilkuletnich się nie dorobiłeś. Cierpliwości.
Przypadkiem nie wycinaj mu starych pędów
Jest tu gdzieś duży wątek o pigwowcach.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 23&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18615
Pigwowce owocują na kilkuletnich gałęziach (nie pamiętam ilu-letnich, 5 letnie już na pewno). Na razie jeszcze tych kilkuletnich się nie dorobiłeś. Cierpliwości.
Przypadkiem nie wycinaj mu starych pędów
Jest tu gdzieś duży wątek o pigwowcach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 23&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18615
- rico62
- 500p

- Kontakt:
Dziekuje Bardzo ,pozdrawiam 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Moja pigwa właściwa (ta która rośnie koło oczka), kwitła bardzo obficie, tak jak pisałem poobrywałem zawiązki, pozostawiając tylko trzy sztuki. Takich doczekałem się owoców, co mnie bardzo cieszy, oto jeden z nich:

Owoce pigwy zerwałem przed zapowiadanymi przymrozkami, ale obawiałem się ich przemrożenia, nie były jeszcze w pełni dojrzałe, pogoda tego lata nie sprzyjała ich dojrzewaniu.
Tak owocowały moje pigwowce:

Owoce pigwy zerwałem przed zapowiadanymi przymrozkami, ale obawiałem się ich przemrożenia, nie były jeszcze w pełni dojrzałe, pogoda tego lata nie sprzyjała ich dojrzewaniu.
Tak owocowały moje pigwowce:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- rico62
- 500p

- Kontakt:
Piekne okazy
cuda!!!
- wampir_wawelski
- 200p

- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Witam,
czy możecie mi polecić jakąś odmianę pigwy, która dobrze znosi mróz? przeznaczenie raczej nalewkowe. Szukam i szukam i nie mogę nic znaleźć.
Kiedy lepiej sadzić pigwę? bo teraz to ja chyba nie mam wyjścia i zostaje mi wiosna.
czy możecie mi polecić jakąś odmianę pigwy, która dobrze znosi mróz? przeznaczenie raczej nalewkowe. Szukam i szukam i nie mogę nic znaleźć.
Kiedy lepiej sadzić pigwę? bo teraz to ja chyba nie mam wyjścia i zostaje mi wiosna.
-
Rossynant
Bereczki, Vranja, Leskowac - w tej kolejności bym polecił. Jeszcze mi nie zmarzły
Lepiej sadzić wiosną, a na wszelki wypadek można wsadzić szczepieniem pod ziemię, zawsze jak coś to odmiana pod ziemią przeżyje i odbije.

Lepiej sadzić wiosną, a na wszelki wypadek można wsadzić szczepieniem pod ziemię, zawsze jak coś to odmiana pod ziemią przeżyje i odbije.
- wampir_wawelski
- 200p

- Od: 31 gru 2008, o 14:11
zakładam, że posadzę tylko jedno drzewko/krzew, który na początku raczej z pewnością będę otulał na zimę. Akcentuje to przemarzanie, bo mnie teść uczulał, że z pigwą trudna sprawa, fakt on testował sprawę (z powodzeniem w końcu) szczepiąc mirabelkę.
Będę szukać, dzięki i pozdrawiam
Będę szukać, dzięki i pozdrawiam
-
Rossynant
Jedno drzewko? Pigwa jest obcopylna...
W Krakowie na Wielickiej zwykle do kupienia.

W Krakowie na Wielickiej zwykle do kupienia.
Mam jedną,owocuje co rok i nie zgłasza zapotrzebowania na konkubenta.
-
Rossynant
Owszem, mogą, choć nie wiem czy wszystkie; u mnie Vranja owocowała będąc sama, ale wyraźnie mniej. Co szkodzi dać dwie? Duże nie są. A cenne! W celach leczniczych bowiem (serce, nadciśnienie, reumatyzm, wątroba, zapalenia dróg oddechowych) - stosuje się nalewki
Zwłaszcza gdy jest obawa że zmarznie coś - a młodej może się zdarzyć. Jedna mi zmarzła zimą po posadzeniu - nie powiem że było to dobre drzewko ale dawniej trudno było znaleźć, co dopiero grymasić...
Natomiast pocieszę że to juz 10 lat i nigdy nie widziałem żadnych szkód od mrozu a owocują zawsze, czego ostatnimi laty nie powiem nawet o jabłoniach
W Myślenicach chyba nie gorzej niż pod Kalwarią?

Zwłaszcza gdy jest obawa że zmarznie coś - a młodej może się zdarzyć. Jedna mi zmarzła zimą po posadzeniu - nie powiem że było to dobre drzewko ale dawniej trudno było znaleźć, co dopiero grymasić...
Natomiast pocieszę że to juz 10 lat i nigdy nie widziałem żadnych szkód od mrozu a owocują zawsze, czego ostatnimi laty nie powiem nawet o jabłoniach
W Myślenicach chyba nie gorzej niż pod Kalwarią?