Mój kwiatowy azyl

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl

Post »

Witajcie miłe ogrodniczki i ogrodnicy. Dziękuję za wszystkie milutkie komentarze, jakie zostawiacie ;:196 Dzięki nim moje kwiaty starają się jeszcze bardziej, aby ich właścicielka miała co fotografować ;:113
A Tobie Dorotko dziękuję, że zechciałaś odwiedzić mnie i mój ogródek ;:196 ...ale, żeby nie było tylko literalnie, to teraz trochę biało-różowych kwiatuszków ;:170

Zaczyna kwitnąć kolejna piwonia.

Obrazek

A to obsypany kwieciem ognik. Ptaszki pewnie cieszą się, że zimowa stołówka będzie dobrze zaopatrzona :wink:

Obrazek

Moja Inkarwilla Delavaya kwitnie :heja a tak rozpaczałam, że przepadła po zimie...

Obrazek

Nie ma jak stare dobre gatunki krzewów...jaśminowiec

Obrazek

Złocienie niekoniecznie muszą być białe ;:108

Obrazek

A to moja biała dama...róża ;:167 zaczyna dopiero kwitnąć, a już roztacza swój czarujący zapach...pnie się po pergoli, więc zdjęcie zrobione z góry, czyli z tarasu.

Obrazek

Obrazek

Do kwitnących krzewów dołączy wkrótce Budleja skrętolista

Obrazek

Na zakończenie Trzykrotka...a uwierzcie mi, że mogłabym jeszcze tak długo...ale czas ;:19 Życzę różowych snów ;:100

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cieszę się, że mogę popatrzeć na wasze ogrody, takie bujne i okazałe. Ciągle mi mało drzew.
Kolor piwonii mnie zachwyca i ta ink.... to bylina?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie wiem, kiedy moje róże osiągną takie rozmiary jak ta biała-na razie zwzięcie wymarzają, choć nie zawsze tak było. W tym roku w ogóle będzie kwitnienie w parterze :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:196 ta ink...gloksynia gruntowa jest byliną. U mnie w ogrodzie jest już cztery lata i ma się całkiem dobrze. Jedynie w tym roku kazała na siebie dość długo czekać i podejrzewałam nawet, że wyprowadziła się ;:224 Dzisiaj widziałam odmianę o białych kwiatach, ale było mi szkoda 20 zł ...oczywiście kupiłam coś innego ;:170

Ewo tę pnącą różę mam trzy...góra cztery lata. Bardzo szybko opanowała jedną stronę pergoli, ale to chyba zasługa tego, że nie jest jakimś drogocennym okazem, tylko taką zwykłą różyczką o pojedynczych, drobnych kwiatach...Na pergoli rosła jeszcze różowa róża (widać ją na początku wątku) i niestety wymarzła aż do ziemi :( Kiedy wycinałam kilkumetrowe pędy, to prawie poryczałam się, bo to taka sentymentalna róża ;:167 Widzę, że odbiła, więc może jeszcze kiedyś zachwyci mnie swoją urodą ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Rozumiem Twój żal. Westerland wycięłam do ziemi, co prawda odbija, ale nie dorośnie chyba do właściwych rozmiarów :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może w tym roku nie...ale w przyszłym roku "odda Ci" z nawiązką ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Iwonko jestem zauroczona krzewuszką...ognikem, różą i tak mogłabym wyliczać...
chodzę cichutku po Twoim ogrodzie i ciągle mam w myśli to napradę jest "tajemniczy ogród"
ta furtka dobrze go podkreśliła ...Ty wiesz jaka :)
zdjęcia świetne ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu ;:196 oczywiście, że wiem o które chodzi Ci zdjęcie...w tej chwili furtka jest opleciona zielonymi pędami winogron, na których jesienią pokażą się smaczne owoce ;:152
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Iwonko, i ja w tym roku miałam przykre wycinanie róż. Przy pergoli (po obu jej stronach) rosły już 9 lat pnące różowe nn. Pędy miały już grube i zdrewniałe a jednak tej zimy nie przetrzymały. Całe szczęście po przycięciu przy ziemi, zaczęły odbijać. Pewnie za kolejne kilka lat odrobią na piekności, ale .... Przy każdej z nich rósł ligustr pstry (dwukoloroweliście miał) i też nie dawał oznak życia. Był wysoki na jakieć 2,5m Wiem co czujesz Iwonko, ale jeżeli różyczka odbija, to tylko cierpliwie trzeba czekać i cieszyć się tymi co w tej chwili zachwycają swym widokiem. Ognik wspaniale się prezentuje. A jakiego koloru będzie miał koraliki ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu wyobraź sobie, że ja także miałam podobny problem z "kolorowymi" ligustrami :D Po zimie dwie sztuki skróciłam o połowę. Jedna ładnie opuściła się, a druga...cisza. Dopiero po jakimś czasie zauważyłam, że odbija od ziemi :heja Jeżeli chodzi o ogniki, to ten pokazany na zdjęciu będzie miał czerwone "korale". Mam jeszcze odmianę o żółtych owocach, ale ona nie kwitnie tak spektakularnie (lekko przemarzła), więc nią się nie chwalę ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Iwonko, jak zwykle piękne zdjęcia ;:108
Twoja róża to prawdziwa królowa!! Podobną miał M w poprzednim ogrodzie- to był wielki krzaczor 3x3 m obsypany białym kwieciem. Kwitła raz, ale potem połowa trawnika była pokryta dywanem płatków :lol:
Udanej niedzieli ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Iwonko, ognik i róża są przepiękne. Ja w tym roku też musiałam obciąć dwie po zimie, jedną Pilgrim i Elmshorn. Obie pięknie odbiły, choć jeszcze nie osiągnęły swych rozmiarów sprzed przycięcia, to kwiatów i pąków mająmnóstwo.
Ognik zniknął z powierzchni ziemi :(
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Iwonko, jestem zszokowana rozmiarami ognika i ilością kwiatów... kiedy moje takie będą? teraz to zaledwie 1/10 Twojego...
cudo, cudo!
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko moja ślicznotka, też zasypuje swoimi płatkami połowę ogrodu. Mam wtedy wrażenie, że spadł śnieg ...ale to takie pozytywne wrażenie :D

Ewo zazdroszczę Ci, że znasz po imieniu swoje róże. Ja nawet nie wiem, co mi kwitnie w ogrodzie i gdybym chciała np. odtworzyć przemarzniętą różę, to co powiem sprzedawcy...taka duża o żółtych kwiatach...żenada :roll:

Agusiu dobrze pamiętam, jak kupowałam małe krzewy i kiwałam nad nimi z politowaniem głową, kiedy one urosną...teraz wszystkie są ogromne i wymagają ingerencji sekatora ;:108...jak ten czas szybko leci... :wink:

Wszystkim zaglądającym do mnie życzę pięknej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Iwonko, znam tylko kilka nazw moich róż. Dwie poznałam dzięki temu forum. Pozostałe, bo kupowałam w sklepie wysyłkowym oznakowane, a reszta to moje zakupy promocyjne hipermarketowe, więc to po prostu róże. Choć warto byłoby znać ich nazwy, ale teraz dopiero to wiem :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”