Witam wszystkich.
Mam nadzieję, że nie zbłądziłem tym tematem w zły dział.
Mam dość pilną sprawę (właściwie kilka) i liczę na waszą pomoc : )
1. Jakie lampy oddają najlepiej naturalne warunki świetlne (światło słoneczne) ? Chodzi mi tutaj głównie o przybliżoną barwę światła. Zaznaczam, że chodzi mi o lampy o koszcie mniejszym niż sodowe.
2*. Przy jakim świetle (oraz jakich lamp do tego użyć) najlepiej uwidocznią się dobowe ruchy tropiczne (w tym przypadku liście pomidora zwyczajnego)?
3. Czy do każdej lampy/świetlówki/panelu diodowego można zamontować potencjometr ?
4. Czy luxomierz robi zawsze taki sam pomiar niezależnie od barwy światła, czy jest to raczej natężenie konkretnej barwy ?
Zależy mi na dość szybkiej odpowiedzi na wszystkie cztery pytania.
Naświetlanie roślin
-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Naświetlanie roślin
1. Chodzi Ci o ciągłość widma? Jeśli tak, to stara, poczciwa żarówka.
3. Nie do każdej. Ze świetlówką na przykład to nie wyjdzie. Diodami dałoby się sterować, a gotowym panelem - zależy od jego konstrukcji.
Poza drugim, możesz zadać te pytania jeszcze na jakimś forum elektrycznym tudzież fotograficznym.
3. Nie do każdej. Ze świetlówką na przykład to nie wyjdzie. Diodami dałoby się sterować, a gotowym panelem - zależy od jego konstrukcji.
Poza drugim, możesz zadać te pytania jeszcze na jakimś forum elektrycznym tudzież fotograficznym.
Re: Naświetlanie roślin
demodras wg mnie jesteś prawie ekspertem w tematach o które pytasz.
Mój poprzednik wskazał chyba dobre źródło.

Mój poprzednik wskazał chyba dobre źródło.