Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
Oj jak ja bym chciała takie zieloniutkie już ... jak ja bym chciała choć żółte kwiatuszki zobaczyć. Na razie tylko pączuszki widać, niektóre się otwierają po malutku, więc czekam cierpliwie. Ogóreczki - rosną jak na drożdżach, i też czekam na pączuszki. Zaczęłam hodowlę na własną rękę, a forum znalazłam później, więc jestem opóźniona w hodowli... ale w przyszłym roku będę na równi z Wami 

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja w ciemno proszę o rade...
Na sałatkowym graciusie z tulemu pozawiązywały się ładnie ogórki..
mają ok 1,5cm...
i ręce mi opadają bo żółkną i już chyba 2 mi opadły!!
Chyba się niczego w tunelu nie dochowam co ogórem zwią
mają ok 1,5cm...

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Pomidorki ładne ale coś im brakuje?, albo mają za dużo ?,czy one jeszcze nie kwitną?,chyba już powinny. 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Dzisiaj z lekka narobiłam się pod folią
- pomidory częściowo prześwietliłam ,podlałam pokrzywianką
,trzęsłam krzakami żeby kwiaty sie zapyliły, a na ogórku- jednym są kwiatki - to mi zrobiły niespodziankę 

Pozdrawiam Iwona 

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Ponawiam pytanie..
quote="Rusalka"]A ja w ciemno proszę o rade...
mają ok 1,5cm...
[/quote]
oto fotka-przepraszam że marna..ale byłam zamroczona w szklarni długim siedzeniem..wydawała mi się być lepsza..
Ale efekt widać..ogórki żółkną..
a krzaczek cały jest zdrowy beż przebarwień, zadnych oprysków.. jedynie co mógł gnojówki posmakować jak lałam pod pomidory..ale czy tak by mu to nie smakowało że zaraz trzeba focha stroić

mają ok 1,5cm...

oto fotka-przepraszam że marna..ale byłam zamroczona w szklarni długim siedzeniem..wydawała mi się być lepsza..
Ale efekt widać..ogórki żółkną..
a krzaczek cały jest zdrowy beż przebarwień, zadnych oprysków.. jedynie co mógł gnojówki posmakować jak lałam pod pomidory..ale czy tak by mu to nie smakowało że zaraz trzeba focha stroić

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-
- 100p
- Od: 29 mar 2011, o 22:29
Szukałam szukałam i wkoncu znalazłam coś na temat zamierania twych zawiązków ogóreczka. Prawdopodobnie brakuje mu wapnia. Coś więcej na ten temat pisze tu: http://www.warzywnictwo.com.pl/1024__Ro ... now-warzyw . Objawy twoich ogórków zgadzały by się z opisem na tej stronie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Ania ja Ci nic konkretnie nie doradzę, bo szczerze się nie znam. Mogę Ci tylko napisać, że u mnie zanim ogórki zaczęły na poważnie rosnąć, to też żółkły. Myślałam że nic nie będzie. A teraz...Rusalka pisze:Ponawiam pytanie..
mają ok 1,5cm...
Może po prostu muszą nabrać siły?

Dziewczyny możecie mieć brak Ca który powstał przez przenawożenie N K .
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Mi pokazał znajomy stary działkowicz sposób podwiązywania,w którym można niejako pomidora podciągać i opuszczać na sznurku,nie odkrywam tym Ameryki,ale twoje wyglądają na zwyczajnie podwieszone,nieważne,ten sposób podwiązywania wygląda mniej więcej tak:zaczepiasz u dołu pomidora całkiem zwyczajnie pętelką sznurek,prowadzisz do góry do konstrukcji lub sznurka poziomego pod konstrukcją i wracasz tym pionowym spowrotemn w dół;po kilkunastu centymetrach robisz supeł tą krótszą stroną na tej dłuższej-dzięki temu podciągając supeł lub go opuszczając możesz regulować napięcie i w ten spsób też opuszczać lub podciągać krzak,ufff,takie to proste,a jak trudno wytłumaczyćTylko czy dobrze?

image host
Nie wiem ,czy tu widać,bo to stara fotka

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 200p
Muszę się pochwalić!!!!
Moje krzaczki ogóreczków które nie przekraczają 25cm wysokości - dziś mnie cudnie zaskoczyły !!! Na każdym krzaczku jest po pięć - sześć ogóreczków !!! takich malusieńkich ! - cudownie ! Moje starania nie poszły na marne
JUPI !
Widzicie to cudo? Wyżej jest ich więcej, ale trudno było by mi się dostać:

Widzicie to cudo? Wyżej jest ich więcej, ale trudno było by mi się dostać:

-
- 200p
Witam z rana. Doradźcie mi, co to jest z tym listkiem... bo ja nie mam pojęcia. Stało się to z tydzień ponad temu, kiedy wystawiłam krzaczki na słoneczko na godzinkę. Po tym zabiegu następnego dnia - pojawiły się takie kropki. Na dwóch innych listkach też, ale duuużo mniej. Czy to przepalenie? czy może coś innego? Doradźcie, żebym mogła w razie czego zainterweniować...

- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36

To nic takiego (delikatnie je "przypaliło") nie ma potrzeby interweniować, ogórek ma delikatne liście wrażliwe na wiatr, słońce, deszcz...
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
-
- 200p
Dzięki wielkie. Za chwilkę je wyjmę z doniczki - bardzo delikatnie - za pomocą dwóch paneli. i pod spód podsypię ziemią bo mają jej za mało. Nie chcę dosypywać na wierzch, bo ogóreczki rosną tuż przy samej ziemi, więc postanowiłam wyjąć je właśnie w ten sposób - wszystkie jak idą w szeregu, nie naruszając korzeni. Ciekawe czy jeszcze bardziej się odwdzięczą 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Korzeni ogórka jak najmniej wzruszać ,lepiej dosypać ziemi,a jak przeszkadzają owoce to je zerwać, szybko będą nowe.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny