Acacallis Rhein Blue Baby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Acacallis Rhein Blue Baby

Post »

Jak dbać o Acacallis Rhein Blue Baby? Kompletnie nigdzie nie moge znaleźć nic na ten temat. Pomocy Kochani :roll:
Prosze znawców o rade. Czy ten storczyk jest w bardzo fatalnym stanie?Jak go kupiłam to kwitł ale łodyżka sie złamała i musiałam obciąć. Nie wiem czy coś z niego będzie, nie mam zielonego pojęcia jak się nim opiekować, by odżył. Proszę o pomoc ;:103
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Re: Acacallis Rhein Blue Baby

Post »

Mi sie nie podoba przede wszystkim podłoże jak na moje oko jest podgniłe i mocno zbite.Wymieniła bym je.A i zapomniałam dodać że jak dajemy keramzyt z wodą doniczka nie może stać bezpośrednio na nim a musi być oddzielona podstawką bo roślina ma zadumo wody i zaczyna gnić.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

oo nie wiedziałam, że keramzyt nie może dotykać do doniczki. Ja mam tak wszystkie storczyki :/. A jak mam w podłożu mech, to jak często podlewać? Mam mech z wirókami kokosowymi.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Pamiętaj phalaenopsis podlewamy gdy korzenie robią sie srebrne nie wcześniej.A psełdobulwiaste gdy doniczka jest lekka.Jeśli chodzi o mech to podlewamy gdy jest całkiem suchy.
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Dziekuje bardzo ;:196 za rade, bo ja właśnie wczoraj na 3 min namoczyłam jeden a mech był tak nie całkiem suchy. Ale będę wiedzieć, że przesuszyć i namoczyć. Dobry pomysł z tą lekką doniczką :). Problem mam taki, że nie widze korzeni i nie wiem jakiego koloru są i mają być storczyków pseudobulwiastych. Takie jasne białe? Jak przesadzałam, takie miały i jeden zielony:)
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

to znalazłam na temat uprawy

Hoduje się je podobnie jak Zygopetalum. Tylko troszkę więcej wilgotności. Podłoże powinno się składać ze średnich kawałków kory wymieszanym z mchem torfowcem żeby podłoże trzymało wilgoć. Od hodowców dowiedziałam się że w czasie spoczynku może zrzucić liście ale i tak wtedy należy utrzymywać wysoką wilgotność. jest to roślinka ciepłolubna ok 20-25C. Potrzebuje dużo światło ale rozproszonego.

Odmianę uzyskano w wyniku skrzyżowania: Acacallis cyanae x Otostylis brachystalix.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Ja jak podlewam to wszystkie jednym czasie żeby sie nie bawić i nie robić sobie co chwila bałaganu.Czyli jak już falki są już srebrne to i już poda na psełdobulwiaste.Tu masz feto z moja cambria na keramzycie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72e ... 5abc3.html
Co do tego kwita ze zdjęć przesadź go do nieprzeźroczystej doniczki i zostaje już tylko czekać na nowe przyrosty.Ja wiem po swoich że te typy ją naprawdę bardzo silne wiec normalnie sie nim opiekuj.Zabierz go z bezpośredniego kontaktu z wodą i da sobie rade.Możesz go delikatnie raz dziennie zraszać :)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Bardzo ładny storczyk :D Taki okazały :D. Dziękuje za odpowiedz dużo mi pomogliście :heja :heja :heja ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”