Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malwy
Marzę, po prostu marzę o białej i fioletowej malwie... czy ma ktoś z Was może takie? Szczególnie podobają mi się te "dubeltowe" które wyglądają jak róże... są przepiękne!
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
Moje w marcu posadziłam do donic i trzymałam na słonecznym balkonie. Na zimne noce zabierałam na klatkę.
W ogrodzie rosną na okropnej glebie (ogrodowa wymieszana z żółtą gliną), ale podlewałam je nawozem do kwitnących i gnojówką ze skrzypu. Kwitły jak szalone.
W ogrodzie rosną na okropnej glebie (ogrodowa wymieszana z żółtą gliną), ale podlewałam je nawozem do kwitnących i gnojówką ze skrzypu. Kwitły jak szalone.
Marku, ja dokupiłam też wyhodowane dwuletnie sadzonki i mam nadzieję, że się pięknie przyjmą
Nie mówiąc o pięknych kwiatach pod moim oknem, na które niecierpliwie czekam już rok z hakiem 

regulamin
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje malwy przesadzam na miejce stałe, bo jesienią posadziłam na pseudo rozsadniku. Jedne sa super duże, a drugie malutkie. Mam nadzieję, że słoneczko sprawi, ze podgonią.
Zauważyłam, na liskach czarne robaczki, które robią dziurki w listkach. Co to może być? A może kto to może być?
Zauważyłam, na liskach czarne robaczki, które robią dziurki w listkach. Co to może być? A może kto to może być?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Justka ja bym się nie martwił takimi problemami , u mnie jeszcze dobrze się nie rozwiną a już część liści nie dość że jest zjedzona to jeszcze muszę oberwać bo są zardzewiałe.....
co do kolorów - spoko , jeszcze 2-3 miesiące i wszystkiego się dowiemy
co do kolorów - spoko , jeszcze 2-3 miesiące i wszystkiego się dowiemy

Re: Kiedy zakwitnie malwa?
Kupiłam kłącza malwy w biedronce, wsadziłam w ziemie dobre 3 tygodnie temu i nic. Inne byliny kupione razem z malwami maja już po kilka listków. Myślałam że wzrosną bezproblemowo a teraz cały czas o nich myslę
U mnie prawdopodobnie pojawiła się rdza
Błagam, pomóżcie! Nie chcę ich zlikwidować, nie mogę, chyba bym się zapłakała
Takie ogromne już są i sięgają mi parapetu, będą kwitnąć za niedługo... I to moje ukochane kwiatki z dzieciństwa.... Mam Topsin, opryskiwać?

regulamin
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Według mnie rdzę malwy albo mają albo nie mają ......zarodniki siedzą w ziemi i rosną razem z rośliną , aczkolwiek kiedyś przesadzałem przypadkiem wykopane w styczniu pędy w inne miejsce i tylko ta malwa nie miała rdzy - aż do następnego roku .....
teraz już tylko obrywam liście i palę - szkoda kasy na opryski , które i tak niewiele w tym przypadku nie dały rezultatów ...
teraz już tylko obrywam liście i palę - szkoda kasy na opryski , które i tak niewiele w tym przypadku nie dały rezultatów ...