Podoba mi się, że każda główka ma inną ilość cierni w areolach, a ta średnia nie ma w ogóle ciernia środkowego - dlatego będę myślała o nich indywidualnie, a nie jak o anonimowej kępie
Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
Miło mi, że się podoba. Niestety w tym roku już jest po kwitnieniu, ale za to w przyszłym...
Podoba mi się, że każda główka ma inną ilość cierni w areolach, a ta średnia nie ma w ogóle ciernia środkowego - dlatego będę myślała o nich indywidualnie, a nie jak o anonimowej kępie
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jak swojsko zobaczyć, że ktoś zwraca uwagę na takie szczegóły
Ja też swoim sukulentom uważnie się przyglądam, a wykadrowane fotki zdradzają jeszcze więcej szczegółów. Żaden okaz nie jest anonimowy - zażartowałam kiedyś, że sprawdzam im obecność
Nie wiem tylko, czy w miarę rozrostu kolekcji uda sie takie podejście utrzymać...
- theoria_

- Kontakt:
Jak już pisałam w wielu miejscach: uwielbiam je analizować. Jeśli nie można poświęcić roślinom wystarczającej uwagi to wydaje mi się bez sensu dalsze powiększanie kolekcji.
Uwielbiam rozbić im zdjęcia a później porównywać z wcześniejszymi, żeby zobaczyć jak się zmieniają. Niestety marny sprzęt i zmęczone oczy robią swoje, ale mam nadzieję, że wkrótce będę mogła pozwolić sobie na jakiś w miarę dobry aparat, który chociaż w części odda ich piękno.
Uwielbiam rozbić im zdjęcia a później porównywać z wcześniejszymi, żeby zobaczyć jak się zmieniają. Niestety marny sprzęt i zmęczone oczy robią swoje, ale mam nadzieję, że wkrótce będę mogła pozwolić sobie na jakiś w miarę dobry aparat, który chociaż w części odda ich piękno.
I ja mam podobne (a właściwie takie samo) podejście. I często właśnie forma rośliny a nie jej rodowód staje się impulsem do zakupu. Niestety akurat w czasie analizowania okazuje się, że trzeba natychmiast wymienić żarówkę w łazience, wymienić uszczelkę lub chociaż wyrzucić śmieci. A najgorsze jest pogarszanie się wzroku z upływem czasu - na szczęście optyka robi znaczne postępy.theoria_ pisze:...uwielbiam je analizować. Jeśli nie można poświęcić roślinom wystarczającej uwagi to wydaje mi się bez sensu dalsze powiększanie kolekcji. Uwielbiam rozbić im zdjęcia a później porównywać z wcześniejszymi, żeby zobaczyć jak się zmieniają...
pozdrawiam
tomek
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Ale okaz Ci się trafił...
iękna.
Jednak marzenia się spełniają, w przyszłym roku zobaczymy jak zakwitnie
U mnie przewaga kolumnowców, a Twój okazik pewnie wykupiły mi kasjerki zanim wyłożyły palety
Jak to człowiekowi mało do szczęścia brakuje...
iękna.
Jednak marzenia się spełniają, w przyszłym roku zobaczymy jak zakwitnie
U mnie przewaga kolumnowców, a Twój okazik pewnie wykupiły mi kasjerki zanim wyłożyły palety
Jak to człowiekowi mało do szczęścia brakuje...
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też taka mam ,ale ja zakupiłam na all i jeszcze mi nie kwitła .Może w przyszłym roku
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
A ja tu tak dawno nic nie pisałem ;). Ładna ta twoja M. marksiana - też mam taką, ale się zbiesiła i nie kwitnie :P. Ale może jeszcze za młoda - jest u mnie jakiś rok, ma z 7cm średnicy, ale pąków nie pokazuje...
Pozdrawiam, Aleksander
- theoria_

- Kontakt:
Tomek cieszę się, ze nie jestem odosobniona w tym przypadku. Życzę Tobie i wszystkim tutaj, aby tego czasu na analizowanie zawsze było wystarczająco dużo 
Daga niestety teraz muszę sobie wyznaczyć nowy cel
Małgosiu razem czekamy na piękne żółte kwiatuchy
Alek moja ma zasuszone pąki i wełny naprodukowała sporo więc w tym roku już kwitła, ma 6 cm średnicy, więc pewnie Twoja też się zdecyduje w przyszłym roku. Jednak mój (moja?) Echinopsis był(a) pierwszy(a) jaki to jest rodzaj? - byłam kiepska z łaciny
Pierwszy w tym roku kwiat E. eyriesii a mnie tam nie było

A poza tym jest mi niezmiernie miło, ze do mnie zajrzeliście
Daga niestety teraz muszę sobie wyznaczyć nowy cel
Małgosiu razem czekamy na piękne żółte kwiatuchy
Alek moja ma zasuszone pąki i wełny naprodukowała sporo więc w tym roku już kwitła, ma 6 cm średnicy, więc pewnie Twoja też się zdecyduje w przyszłym roku. Jednak mój (moja?) Echinopsis był(a) pierwszy(a) jaki to jest rodzaj? - byłam kiepska z łaciny
Pierwszy w tym roku kwiat E. eyriesii a mnie tam nie było

A poza tym jest mi niezmiernie miło, ze do mnie zajrzeliście
- Justynek
- 200p

- Od: 26 lip 2010, o 21:39
Ładna mammillaria i duża
Chyba też muszę wybrać się na zakupy, jeśli w biedronce są takie ładne okazy.
Szczerze mówiąc to myślałam, że te kaktusy ze zdjęć na ulotce to tylko okazy pokazowe. A do sklepu trafią jakieś zabiedzone roślinki.
Pozdrawiam serdecznie
,
bo chociaż zaglądam do Twojego wątku to ostatnio mało się odzywam
Chyba też muszę wybrać się na zakupy, jeśli w biedronce są takie ładne okazy.
Szczerze mówiąc to myślałam, że te kaktusy ze zdjęć na ulotce to tylko okazy pokazowe. A do sklepu trafią jakieś zabiedzone roślinki.
Pozdrawiam serdecznie
bo chociaż zaglądam do Twojego wątku to ostatnio mało się odzywam
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Witaj
Przejrzałam cały temat o Twojej kolekcji i muszę stwierdzić, że masz piękne kaktusiki. Będę tu częstym gościem
Przejrzałam cały temat o Twojej kolekcji i muszę stwierdzić, że masz piękne kaktusiki. Będę tu częstym gościem
- theoria_

- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Justynek, zajrzyj koniecznie do biedr bo na prawdę się opłaca. Odzywaj się częściej, bo zastanawiam się co tam w Twojej kolekcji słychać, nie wspomnę już, że przydały by się jakieś świeżutkie fotki, na które czekam od dłuższego czasu
Justyna86, cieszę się, że podoba Ci się moja skromna kolekcja. Świetnie, że do nas dołączyłaś, bo z tego forum bardzo dużo można się dowiedzieć i wiele nauczyć (mam nadzieję, że choć w niewielkim stopniu widać to po mojej kolekcji
)
Justynek, zajrzyj koniecznie do biedr bo na prawdę się opłaca. Odzywaj się częściej, bo zastanawiam się co tam w Twojej kolekcji słychać, nie wspomnę już, że przydały by się jakieś świeżutkie fotki, na które czekam od dłuższego czasu
Justyna86, cieszę się, że podoba Ci się moja skromna kolekcja. Świetnie, że do nas dołączyłaś, bo z tego forum bardzo dużo można się dowiedzieć i wiele nauczyć (mam nadzieję, że choć w niewielkim stopniu widać to po mojej kolekcji
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Ooo echinopsis już się otworzył - S U P E R
Moje na razie rosną, mam nadzieję, że w tym roku pokażą kwiaty, w zeszłym roku niestety pąki się zasuszyły, a też chciałabym się pochwalić takim kwiatem jaki jest u Ciebie
Moje na razie rosną, mam nadzieję, że w tym roku pokażą kwiaty, w zeszłym roku niestety pąki się zasuszyły, a też chciałabym się pochwalić takim kwiatem jaki jest u Ciebie
- theoria_

- Kontakt:
Na pewno się doczekasz, a warto jeśli nie dla samego kwiatu to dla jego zapachu
Mój w tamtym roku odchorowywał zmianę miejsca zamieszkania, więc te kwitnienia były nieliczne i pojedyncze, też sporo pąków zasuszył. Mam nadzieję, że w tym roku pokaże na co go stać.
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
theoria_ pisze:Jednak mój (moja?) Echinopsis był(a) pierwszy(a) jaki to jest rodzaj?
Z tego co wiem to 'mówi się o nim' w r. męskim. Nie jest to sprawdzona informacja ale Echinopsis pochodzi od łac. słowa echin - kolec. Skąd pomysł, że to 'ona'?
- theoria_

- Kontakt:
Zdawało mi się, że gdzieś widziałam taką formę pewnie mi się przywidziało. Dzięki za wyjaśnienie