Zjadanie lśici z czereśni - ogrodnica niszczylistka

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
oka1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2011, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zjadanie lśici z czereśni - ogrodnica niszczylistka

Post »

Witam wszystkich,to mój pierwszy post na forum i zaraz prośba :oops: ,jesteśmy początkującymi działkowiczami ,na wiosne zakupiliśmy czereśnie i bardzo ładnie się przyjeła, problem w tym że od trzech dni walczymy z robalami które zżeraja liscie,są wielkością zbliżone do stonki ziemniaczanej tylko w innym kolorze,pomóżcie czym to dziadostwo potraktować bo wykończa mi drzewko :(
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zjadanie lisci z czereśni

Post »

Najpierw trzeba ustalić "sprawcę"... stawiałbym na chrabąszcza majowego - ale wielkość mi się nie zgadza... Próbowaliście "to to" zidentyfikować? Może jakaś fotka?
Pozdrawiam serdecznie :wink:
oka1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Właśnie wszystkie codziennie na bieżąco niszczymy,liście to siatka i zaraz robią sie brązowe
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

No to najpierw nałożyć na drzewko siatkę z drobnymi oczkami tak by te robale nie mogły się przecisnąć. A potem zidentyfikować sprawcę.
50hs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2011, o 16:50

Post »

Nie wiem czy coś to da, ale ja bym spróbował powiesić lep na owady szkodniki itp. przynajmniej pomoże w określeniu co to za robale ;)
DarekRz

Post »

Pewnie ogrodnica niszczylistka. Ja mam na nią sposób: posadziłem dzikie róże r. canina i r. rugosa, które w czasie kwitnienia (teraz właśnie) przyciągają wszystkie ogrodnice z całego ogrodu - no i mam ułatwioną sprawę - ze dwa razy Fastacem po łbach i załatwione na tyle na ile wystarczy - troche chrząszczy oczywicie przetrwa ukryte w innych miejscach, ale takie ilości nie robią dużych szkod a równowaga biologiczna musi być :wink:
oka1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mam robala w telefonie(aparacie)więc gdyby ktoś mógł to wkleić to przesle mms bo ja nie mam kabla do telefonu żeby na kompa zrzucić.Sprawdziłam to dokładnie ta ogrodnica niszczylistka,
DarekRz

Re: Zjadanie lisci z czereśni-ogrodnica niszczylistka

Post »

Fastac pomoże - przy owocujących czereśniach trzeba pamietać o okresach karencji - owocowe - 7 dni. Te Oki młodę więc chyba owoców nie mają?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”