Ogród Zenka cz.4
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
Co to za śliczny iglaczek na 2 zdjęciu?Widzę,że i u Ciebie Haaga ma dużo przyrostów,a mniej kwiatów.Myślałam,że moja trochę się leni,ale chyba ten typ tak ma.
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Edwardzie moja działka też jest położona na skraju lasu, i uważam że problemy z niektórymi drzewami są wynikiem tego sąsiedztwa. Od kilku lat obserwuję coraz więcej objawów chorobowych na swoich drzewach, lecz walka z nimi nie zawsze przynosi rezultaty.
Witaj Tajka dziękuje za odwiedziny , widzę że nie tylko ja mam problemy ze swoimi drzewami, drugi rok walczę z chorobą sosen i jałowców.
Witaj Zuziu krzew iglasty o który pytasz to cis pospolity Elegantssima, o żółtawym zabarwieniu młodych przyrostach. Skąpe kwitnienie rododendronu Hagga to skutek wiosennych przymrozków, które spowodowały przemarznięcie niektórych pąków.
Witaj Tajka dziękuje za odwiedziny , widzę że nie tylko ja mam problemy ze swoimi drzewami, drugi rok walczę z chorobą sosen i jałowców.
Witaj Zuziu krzew iglasty o który pytasz to cis pospolity Elegantssima, o żółtawym zabarwieniu młodych przyrostach. Skąpe kwitnienie rododendronu Hagga to skutek wiosennych przymrozków, które spowodowały przemarznięcie niektórych pąków.
Pozdrawiam Zenek
- sosna1
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mak piękny, a to takie cudne, zdrowo wyglądające za makiem to jest...?
- ZENOBIUSZ

Zosiu to jest żywopłot z żywotnika zachodniego Szmaragdsosna1 pisze:Mak piękny, a to takie cudne, zdrowo wyglądające za makiem to jest...?
Pozdrawiam Zenek
Piękne te dyptamy. Kiedy wreszcie moje zakwitną po raz pierwszy?
- ZENOBIUSZ

Witaj Bożeno moje dyptany zakwitły w drugim roku od posadzenia.Pamiętaj że kochają one pełne słońce i niezbyt wilgotne podłoże.Bożi pisze:Piękne te dyptamy. Kiedy wreszcie moje zakwitną po raz pierwszy?
Pozdrawiam Zenek
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z dyptamów posiadam dobrze zapowiadające się siewki 
- ZENOBIUSZ

Perukowiec podolski Royal Purple kolejny już rok dość obficie obsypał się kwiatem , ciekawe czy wreszcie pojawią się peruki ?.

Pozdrawiam Zenek
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Zenku
Dyptamy przecudnie Ci kwitną, a choroby na Twoich iglakach nie mogę się dopatrzeć.
Piękny perukowiec, my swojego w tym roku przesadziliśmy, gdyż był schowany za cyprysiki i dopiero zaczął listki wypuszczać.
Myślałam, że nie przeżyje przeprowadzki .
Dyptamy przecudnie Ci kwitną, a choroby na Twoich iglakach nie mogę się dopatrzeć.
Piękny perukowiec, my swojego w tym roku przesadziliśmy, gdyż był schowany za cyprysiki i dopiero zaczął listki wypuszczać.
Myślałam, że nie przeżyje przeprowadzki .
Zenku witam serdecznie
Pojawią się peruczki, pojawią
poczekać warto
ja też czekam
A przycinasz Zenku swojego perukowca czy rośnie naturalnie ?
-
hutkow

- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Zenku!
Masz bardzo piękny ogród,dużo zieleni a to się liczy.Większość kobiet pokazuje tylko kwiaty a ogród to przede wszystkim zieleń a na tle zieleni piękne kwiaty.Sam Wiesz,że aby wyrosły piękne i dorodne iglaki to nie taka prosta sprawa.
Pozdrowienia Edward
Masz bardzo piękny ogród,dużo zieleni a to się liczy.Większość kobiet pokazuje tylko kwiaty a ogród to przede wszystkim zieleń a na tle zieleni piękne kwiaty.Sam Wiesz,że aby wyrosły piękne i dorodne iglaki to nie taka prosta sprawa.
Pozdrowienia Edward
- ZENOBIUSZ

Witaj Tajka dziękuję za odwiedziny, dyptany nasze w roku bieżącym zakwitły bardzo obficie , perukowiec natomiast kwitnie u nas pięknie od 10 lat lecz jeszcze nigdy nie udało mu się zawiązać peruk które są główną ozdobą.Według opini fachowca przyczyna wielu uszkodzeń naszych drzew iglastych są pędraki które od kilku lat są u nas plagą niszczącą systemy korzeniowe roslin.
Witaj Aniu bardzo bym chciał chociaż raz zobaczyć na naszym perukowcu jego ozdobne peruki, w okresie wiosennym przycinanie jego pędow ogranicza się jedynie do usuwania gałązek uszkodzonych i przemarzniętych.
Witaj Edwardzie dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Ogród nasz w znacznej częsci obsadzony jest drzewami i krzewami, rabaty kwiatowe stanowią niewielki procent powierzchni którym zajmuję się moja M z stąd tak mała ilość zdjęć kwiatowych.
Od kilku dni panuje u nas w ogrodzie susza ,a podlewanie ogrodu pochłania zbyt wiele cennego czasu. Czekam na deszcz.
Witaj Aniu bardzo bym chciał chociaż raz zobaczyć na naszym perukowcu jego ozdobne peruki, w okresie wiosennym przycinanie jego pędow ogranicza się jedynie do usuwania gałązek uszkodzonych i przemarzniętych.
Witaj Edwardzie dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Ogród nasz w znacznej częsci obsadzony jest drzewami i krzewami, rabaty kwiatowe stanowią niewielki procent powierzchni którym zajmuję się moja M z stąd tak mała ilość zdjęć kwiatowych.
Od kilku dni panuje u nas w ogrodzie susza ,a podlewanie ogrodu pochłania zbyt wiele cennego czasu. Czekam na deszcz.
Pozdrawiam Zenek