Czosnek zimowy cz.1
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Asiu pędy kwiatowe należy usunąć, aby lepiej wiązały się główki czosnku i energia nie szła w zawiązywanie nasion czy cebulek powietrznych.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
Dziękuje bardzo za odpowiedź
w moich stronach uważają, że jeśli nie zawiąże czosnku to on "ucieknie" w ziemię czyli nici z kulki czosnku, ale jeśli uważacie że wystarczy ściąć kwiatostan to na pewno jest to mniej uciążliwe. A jeszcze chciałam zapytać czy jest jakichś określony termin do kiedy trzeba to zrobć? ( chodzi mi o datę)
Poza tym mam jeszcze sprawę odnośnie nawożenie, ponieważ piszecie sporo o gnojówce i pokrzywce ale nie wiem jak to zrobić i w jakich proporcjach... czy w ogóle jeszcze tym nawozić skoro już wysiałam saletre amonową i pod koniec maja drugi raz mam zamiar posypać.
W ogóle widzę że macie bardzo szerokie rzędy, ja niestety jako świeżynka mam trochę za wąsko.

Poza tym mam jeszcze sprawę odnośnie nawożenie, ponieważ piszecie sporo o gnojówce i pokrzywce ale nie wiem jak to zrobić i w jakich proporcjach... czy w ogóle jeszcze tym nawozić skoro już wysiałam saletre amonową i pod koniec maja drugi raz mam zamiar posypać.
W ogóle widzę że macie bardzo szerokie rzędy, ja niestety jako świeżynka mam trochę za wąsko.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja usuwam kwiatostany jak je tylko zauważę a liści nie zawiązuję .
chudziak a masz jakieś fotki swojego zbioru czosnku?
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Zdjęcie mego zeszłorocznego czosnku jest na 15 str tego wątku.
Tak, rzeczywiście. Przecież oglądałam 

Pozdrawiam.
Kinia.
Kinia.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Zicus, być może Twój czosnek zaatakowała śmietka cebulanka. Należy wykonać oprysk odpowiednim środkiem. Poczytaj na forum albo poszukaj w przeglądarce.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Ale w jakim stopniu żółkną te iście. Jeśli tylko u dołu te pierwsze toprzecież to normalne. Nie ma jakiego widocznego wpływu negatywnego na główki.
Od góry, ale od góry liścia czy od góry rośliny (najmłodsze liście)?
To naturalny objaw u czosnków jadalnych podobnie jak u ozdobnego w czasie kwitnienia liście zasychają, a jak dobrze pójdzie to 4-6 tygodni i zbiory 

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Jesteś pewien, że żółknienie i obsychanie młodych liści to też zdrowy objaw?
Nowych liści czosnek już nie wypuszcza bo pojawiają się kwiaty, a czubki zaczynają zasychać na każdym listku, przyuważ Marku
. Ewentualnie sprawdzić czy nie żeruje poskrzypka a raczej jej larwy u mnie w tym roku troszkę jej już widziałem 

Skoro uważacie że żółknięcie liści jest normalne to nie mam się o co martwić:) chciałam jednak zapytać czy skręcanie liści coś oznacza?