Ja uwielbiam to Dendrobuium, jest ze mną kilka lat i nigdy mnie nie zawiodło, to ja je zawiodłam nie sprawdzając stanu liście bardziej regularnie. Dlatego tak bardzo podkreślam, że doglądanie, oglądanie i sprawdzanie roślin jest konieczne. Niby czasem przeradza się w obsesję, ale dzięki temu mamy pewność, że z roślinami jest wszystko ok. Ja swoje doglądam i obserwuję codziennie
parapetowce Ani
- andzia0801
- 200p

- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: parapetowce Ani
wydaje mi się, że walkę wygraliśmy, sprawdzam co kilka dni, przecieram liście i nic nie widać na waciku, więc przędziorki unicestwione. Wielkie szczęście, że nie przeniosły się na sąsiadów ;)
Ja uwielbiam to Dendrobuium, jest ze mną kilka lat i nigdy mnie nie zawiodło, to ja je zawiodłam nie sprawdzając stanu liście bardziej regularnie. Dlatego tak bardzo podkreślam, że doglądanie, oglądanie i sprawdzanie roślin jest konieczne. Niby czasem przeradza się w obsesję, ale dzięki temu mamy pewność, że z roślinami jest wszystko ok. Ja swoje doglądam i obserwuję codziennie
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
-
kasia74
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Czy możesz zdradzić jakim środkiem pryskałaś aby pozbyć się przędziorków, U mnie zauważyłam na jednym parapecie jakieś pojedyncze sztuki -na razie, przemyłam listki wodą z ludwikiem ale nie wiem na ile to pomoże. A trzeba by pozbyć się tego dziadostwa definitywnie.
pozdrawiam
Kasia
- andzia0801
- 200p

Zastosowałam mydliny z alkoholem, tym przetarłam każdy liść z obu stron, dość mokrym wacikiem, zostawiłam na kilka godzin po czym przetarłam już czystą wodą, żeby zmyć mydliny.
Mojemu dendrobium zostało dosłownie 8 liści na 5 psb więc wygląda biednie. Na dodatek większość z tych liści pozostała taka szaro srebrna i teraz żółknie. Na pewno odpadną dwa liście w najbliższym czasie.
Ale kwitnie i puszcza "dzieciaczka", dlatego wiem, że żyje i że jest na dobrej drodze
Mojemu dendrobium zostało dosłownie 8 liści na 5 psb więc wygląda biednie. Na dodatek większość z tych liści pozostała taka szaro srebrna i teraz żółknie. Na pewno odpadną dwa liście w najbliższym czasie.
Ale kwitnie i puszcza "dzieciaczka", dlatego wiem, że żyje i że jest na dobrej drodze
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- andzia0801
- 200p

Witam,
cd z życia parapetowców
Dendrobium "bezkorzenne", skończyło kwitnienie i wypuściło maluszka

Kuracjusze z sanatorium ;) (pierwszy raz pokazane na końcu str 6 mojego wątku) puszczają kolejne liście i korzenie. Jeden z nich (silniejszy) ma już sporego drugiego listka puszczonego u mnie, czyli od 27 marca (zdj 1 i 2). Ten słabszy za to, ma zalążek drugiego listka i ciekawostkę, rozgałęziający się korzeń powietrzny
(zdj 3, 4, i 5)
1.
2.
3.
4.
5.
Zdjęcia porównawcze kolejnego "wazonowca" (och jak ja kocham te korzonki ;))
11.05
29.05

A tu paru jeszcze innych moich ulubieńców puszczających młode liście i korzenie

cd z życia parapetowców
Dendrobium "bezkorzenne", skończyło kwitnienie i wypuściło maluszka

Kuracjusze z sanatorium ;) (pierwszy raz pokazane na końcu str 6 mojego wątku) puszczają kolejne liście i korzenie. Jeden z nich (silniejszy) ma już sporego drugiego listka puszczonego u mnie, czyli od 27 marca (zdj 1 i 2). Ten słabszy za to, ma zalążek drugiego listka i ciekawostkę, rozgałęziający się korzeń powietrzny
1.
2.
3.
4.
5.

Zdjęcia porównawcze kolejnego "wazonowca" (och jak ja kocham te korzonki ;))
11.05
29.05

A tu paru jeszcze innych moich ulubieńców puszczających młode liście i korzenie

-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Piękne nowe korzonki 
Ah jak cieszą takie korzonki. Fajnie, że uprawa w keramzycie przynosi Ci tyle korzyści 
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- andzia0801
- 200p

Mam miniaturkę przerzuconą ze sphagnum w keramzyt (pod koniec str 5 mojego wątku jest zdjęcie).
Ja od razu wiedziałam, że nie dogadam się z tym podłożem, a w keramzycie idzie mi bardzo dobrze, więc "mini" też siedzi w wazonie ;) Od czasu jak do mnie trafił, puścił już liścia no i masę korzeni.
Teraz cierpliwie czekam na nowy pęd kwiatowy, bo ten stary, z którym go kupiłam, usycha

Ja od razu wiedziałam, że nie dogadam się z tym podłożem, a w keramzycie idzie mi bardzo dobrze, więc "mini" też siedzi w wazonie ;) Od czasu jak do mnie trafił, puścił już liścia no i masę korzeni.
Teraz cierpliwie czekam na nowy pęd kwiatowy, bo ten stary, z którym go kupiłam, usycha

- andzia0801
- 200p

- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wspaniale Ci zakwitło dendrobium , widać że mu służy 
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu coraz bardziej podoba mi się twoja keramzytowa hodowla
tym bardziej że moje dwa falki z reanimacji wsadzone do keramzytu radzą sobie świetnie
Podziwiam twoje dendrobium ... dobrze że taki uparciuch i kwitnieniem potwierdza swoją wolę życia

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Klaudia89
- 200p

- Od: 16 maja 2011, o 12:59
Witaj, gratuluję niesamowitego sposobu hodowli. Dobrze, że wczoraj dokupiłam sobie paczkę keramzytu i mogę od razu 'spapugować'
dendrobium jest piękne i optymistyczne
Ja stosuję inną, ale podobną metodę, ale to już opiszę wtedy jak się przełamię do założenia własnego wątku
Chociaż widać, że Twoje pociechy mają się świetnie w wazonach, martwi mnie jedynie jedna rzecz. Czy te piękne, długie korzonki, kierujące się (tak jak natura im każe) ku dołowi, nie topią się i tym samym nie gniją w wodzie ?
Chociaż widać, że Twoje pociechy mają się świetnie w wazonach, martwi mnie jedynie jedna rzecz. Czy te piękne, długie korzonki, kierujące się (tak jak natura im każe) ku dołowi, nie topią się i tym samym nie gniją w wodzie ?
- Iryseq
- 200p

- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Wydaje mi się, że kilka może zacząć gnić. Tak jest też w naturze. Naturalna selekcja. Nie ma czym się martwić niech storczyk rośnie jak chce i łądnie Ci kwitnie

- Klaudia89
- 200p

- Od: 16 maja 2011, o 12:59
Zgnilizna wiadomo nie jest dobra
Może jedynym sposobem jest układanie przerośniętych korzonków wokół góry doniczki
Może jedynym sposobem jest układanie przerośniętych korzonków wokół góry doniczki
- andzia0801
- 200p

Witam,
Jeśli chodzi o korzonki, to jest tak, że większość z nich idzie ku górze, albo wokoło. Na razie zaobserwowałam na jednym uparciuchu idącym w dół, że kiedy osiągnął poziom wody, to zatrzymał wzrost, a potem skręcił do środka ;) Myślę, że korzenie same sobie dadzą radę. I jeszcze jedno, o zgniliznę wcale nie jest tak łatwo w moich wazonach jakby się to mogło wydawać. Na początku bardzo się tego bałam, że jak któryś ze starych korzeni nie poczuje klimatu wazonowo-keramzytowego (po poprzednim podłożu z kory), to może zacząć gnić. A tu stała się w paru przypadkach, rzecz taka, że one się lekko zasuszyły i powypuszczały boczne rogałęzienia. Korzenie moich Phalaenopsisów w keramzycie, są naprawdę czymś zaskakującym. Dlatego tak bardzo je lubię fotografować ;)
Jeśli chodzi o korzonki, to jest tak, że większość z nich idzie ku górze, albo wokoło. Na razie zaobserwowałam na jednym uparciuchu idącym w dół, że kiedy osiągnął poziom wody, to zatrzymał wzrost, a potem skręcił do środka ;) Myślę, że korzenie same sobie dadzą radę. I jeszcze jedno, o zgniliznę wcale nie jest tak łatwo w moich wazonach jakby się to mogło wydawać. Na początku bardzo się tego bałam, że jak któryś ze starych korzeni nie poczuje klimatu wazonowo-keramzytowego (po poprzednim podłożu z kory), to może zacząć gnić. A tu stała się w paru przypadkach, rzecz taka, że one się lekko zasuszyły i powypuszczały boczne rogałęzienia. Korzenie moich Phalaenopsisów w keramzycie, są naprawdę czymś zaskakującym. Dlatego tak bardzo je lubię fotografować ;)