Oczko wodne z kostki jakie podłoże i jaka zaprawa

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
angel20009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2011, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Oczko wodne z kostki jakie podłoże i jaka zaprawa

Post »

Witam.

Jestem w trakcie budowy oczka wodnego, chcę wyłożyć go w całości z kostki granitowej, i tu moje pytanie.

1 Co dodać do zaprawy aby beton nie przepuszczał wody, słyszałem o wodzie szklanej(czy to dobre rozwiązanie, czy polecicie coś innego).

2 Jak przygotować grunt pod kostke. tzn czy kłaść zaprawę następnie kostke bezpośednio na ziemię, czy wysypać czymś. Może jeszcze jakieś inne rozwiązanie.

Będe bardzo wdzięczny za podpowiedź :)

Pozdrawiam :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Re: Oczko wodne z kostki jakie podłoże i jaka zaprawa

Post »

Na początek pytanie. Czy to ma być oczko ozdobne z roślinami i rybam, czy zbiornik fontanny. Jeśli oczko ozdobne to nie polecam budowy takiego wynalazku. W ten sposób nie uszczelni się dokładnie niecki oczka. Taka konstrukcja nie przetrzyma pierwszej zimy. Jeśli natomiast miał by to być zbiornik fontanny to można ew. murować całość na izolacji z EPDM.
Jeśli ozdobne oczko to dlaczego granitowa kostka. Przecież po kilku miesiącach eksploatacji oczka pokryje się ona osadami i kostka nie będzie widoczna, A szorowanie i mycie wnętrza oczka np. Karcherem, wiąże się z usuwaniem z niego wody, co powoduje że tak eksploatowane oczko nigdy nie osiągnie równowagi biologicznej, która jest gwarantem czystej wody w oczku, brak glonów. Aby kostka była widoczna takie zabiegi trzeba by było robić co dwa, trzy miesiące.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
angel20009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Chciałem zrobić coś pomiędzy. tzn Będzie kaskada i może fontanna, jakieś roślinki, ryb nie. głębokość jakieś pół metra.

Czyli z tego co mówisz, najpierw położyć izolacje i bezpośrednio na nią kostke?

A jeśli bym się zdecydował na oczko ozdobne z rybami, bez kostki. Jaka folia była by najlepsza? Ta sama co we wcześniejszym przypadku czy coś innego?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Jakiej ma to być wielkości. W oczkach nie stosuje się fontann, ze względu na rośliny, szczególnie grzybienie (lilie wodne) lubią spokojną wodę. Głębokość 50 cm to trochę mało właśnie ze względu na grzybienie, większość odmian sadzi się na głębokości ok 60 - 120 cm. Są również odmiany miniaturowe lecz słabo rosną.

Jako izolację polecam membranę EPDM, jest nie do zniszczenia, a i oczko wygląda bardziej naturalnie.

Jeśli miały by tam być ryby to nieodzowna jest dodatkowa filtracja biologiczna w postaci filtra do oczek wodnych. Ryby produkują dużą ilość materiału biologicznego. Filtr taki będzie wspomagał rośliny w oczyszczaniu oczka z azotanów, efektu rozkładu części organicznych w oczku, tzw "Cykl azotowy w wodzie".

W trakcie projektowania oczka trzeba uwzględnić półki na rośliny na głębokości ok 30 - 50 cm. A w zasadzie na takiej głębokości, jaka jest wymagana dla poszczególnych gatunków, które miały by tam rosnąc. Projektujemy je tak aby powierzchnia substratu w pojemniku odpowiadała głębokości sadzenia tych roślin, w związku z tym trzeba uwzględnić wysokość pojemnika.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
angel20009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak się zdecyduje na oczko oczywiście fontanny nie będzie, chodziło mi właśnie o geomembranę :) No to chyba wszystko jasne, wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”