Pomocy borówka schnie!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomocy borówka schnie!!!
Witam. Po raz pierwszy jestem na forum. Mam problem z borówkami amerykańskimi- zaczęły usychać??!! Mam 6 krzaczków borówki dwie z nich zaczęły usychać. Cztery rosną już jakieś 3lata co roku obficie owocują i zaznaczę, że nigdy specjalnie nie dopieszczałam ich i nie było do tej pory żadnych problemów. Tydzień temu dokupiłam 2 sztuki i ziemię żeby je posadzić. I właśnie od tamtej pory zauważyłam, że 2 starsze borówki zaczęły schnąć. Czy problem może być w ziemi, którą kupiłam?? Bo podsypałam również te starsze borówki. Z kolei mama kupiła hortensję i posadziła ją używając również tamtej ziemi i z nią dzieje się to samo- usycha..?? Zauważyliśmy również, że jest dosyć dużo mrówek przy borówkach i hortensji też. Czy to one mogą być powodem tego stanu?? Czy można jeszcze uratować krzewy?? Chyba stracę wszytkie owoce
(

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomocy borówka schnie!!!
Czy mrówki potrafią "załatwić" krzew - nie wiem ale sądzę że tak.
W poprzednich latach ganiałam 2 razy dziennie i podlewałam trawnik a i tak były miejscami spore suche placki.
Dopiero jak przekopując znalazłam mrowiska to zrozumiałam przyczynę.
W poprzednich latach ganiałam 2 razy dziennie i podlewałam trawnik a i tak były miejscami spore suche placki.
Dopiero jak przekopując znalazłam mrowiska to zrozumiałam przyczynę.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówki nie podsypuje się ziemią, bo nie istnieje tak ot odpowiednia- podsypuje się torfem "wysokim", nieodkwaszonym. I podlewa, dużo podlewa, a przynajmniej tyle ile trzeba i znów- najlepiej wodą zakwaszona lub przynajmniej deszczówką. Jeśli nie zaszczepione mikoryzą, to podlać Aliette, gdyż borówki(szczególnie odm. Bluecrop) są wrażliwe na zamieranie pędów.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje borówki dostały w kość po przymrozkach majowych. Rosły świetnie, dosypałem im w tym roku kwaśnego torfu i podlałem siarczanem amonu. Przymrozek ściął liście na kilku gałązkach i teraz te gałązki zamierają. Jest ich coraz więcej, mimo, że mróz był 3 tygodnie temu. Może to jest przyczyną? Ja te obumierające gałązki wycinam, borówki wypuszczają też nowe pędy z korzenia.