Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
Ja sprawdzam pogodę tu http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... y=pozna%F1 - muszę przyznać, że raczej się zgadza, ale rano na czwartek zapowiadali w nocy -7, wiec szybko przykryłam rozmaryn, coby nie było jakiegoś przyspieszenia, a wieczorem patrzę, że juz tylko -1.
Erazm, bardzo proszę, bo wzoruję sie na Twoim ogrodzie, daj znać kiedy zaczniesz opryski na brzoskwinie, bo sama się nie znam, a od kogoś uczyc się muszę
Pozdrawiam
Magda
Erazm, bardzo proszę, bo wzoruję sie na Twoim ogrodzie, daj znać kiedy zaczniesz opryski na brzoskwinie, bo sama się nie znam, a od kogoś uczyc się muszę

Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście dam znać. Robie to najczęściej pod koniec lutego - początek marca w dzień słoneczny gdy temperatura jest powyżej 6 stopni. Oprysk trzeba zrobić przed pękaniem pąków - obserwuj drzewka. Przy oprysku Syllitem + środek zwilżający (np.Superam 10AL) nie można używać bardzo zimnej wody.
Pozdrawiam Andrzej.
- agaxkub
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to i ja czekam, choć widze, że pogoda u nas różna więc tempo wzrostu pewnie też
ja zawsze pryskam w momencie, jak pąki sa już napęczniałe i na czubbkach zaczyna się pjawiać kolorek różowy (widoczne płatki)
nie wiem czy dobrze - jeśli chodzi o drzewa to działam totalnie na wyczucie
ale na swoim koncie mam już 7 posadzonych z czego 6 rośnie i ma się dobrze *(to jedno uschnięte - śliwa brzoskwiniowa - to poprzednia psina najprawdopodobniej)
ja zawsze pryskam w momencie, jak pąki sa już napęczniałe i na czubbkach zaczyna się pjawiać kolorek różowy (widoczne płatki)
nie wiem czy dobrze - jeśli chodzi o drzewa to działam totalnie na wyczucie
ale na swoim koncie mam już 7 posadzonych z czego 6 rośnie i ma się dobrze *(to jedno uschnięte - śliwa brzoskwiniowa - to poprzednia psina najprawdopodobniej)
-
Oprysk w okresie nabrzmiewania pąków. Temperatura musi być powyżej 6 stopni. Poczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10535
Ja robię zawsze oprysk w marcu ale teraz być może będzie trzeba przyśpieszyć??? Trzeba obserwować drzewka.
Ja ze swoich brzoskwiń pozdejmowałem zabezpieczenia.
Ja robię zawsze oprysk w marcu ale teraz być może będzie trzeba przyśpieszyć??? Trzeba obserwować drzewka.
Ja ze swoich brzoskwiń pozdejmowałem zabezpieczenia.
Pozdrawiam Andrzej.
Niestety nie dostałam w Leroy SUPERAM... Sylit mam i zapowiadało się na opryski w weekend, ale czym mogę zastąpić Superam? Czy do czasu znalezienia mam się wstrzymać z opryskiem, czy zrobić bez a potem powtórzyć?
Czy mam pryskać dokładnie całe drzewko od góry do dołu, mimo, że w większości jest pomalowane wapnem? I co z opryskiem drzew sasiadujących? morelą jabłonią i wiśnią?
Pozdrawiam
Magda
Czy mam pryskać dokładnie całe drzewko od góry do dołu, mimo, że w większości jest pomalowane wapnem? I co z opryskiem drzew sasiadujących? morelą jabłonią i wiśnią?
Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
Pisaliśmy już o tym m.in. w tym temacie w pierwszej części. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... kwinia+1cz Może w sklepie dostaniesz inny preparat zwilżający i zwiększający przyczepność. Jak nie będzie to ludwik lub szare mydło. Na pewno Superam będzie w typowym sklepie ogrodniczym.kluska pisze:... ale czym mogę zastąpić Superam? ...
...Czy mam pryskać dokładnie całe drzewko od góry do dołu, ...
Magda
Ważne jest dokładne pokrycie cieczą grzybobójczą całych drzew.
Co do oprysku innych drzew to przeczytaj http://poradnikogrodniczy.pl/zimowa_lus ... sadzie.php
Pozdrawiam Andrzej.