Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3

Hosty
Zablokowany
x_p-r

Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3

Post »

Witam wszystkich ponownie :-)
Mam jeszcze kilka host,które chciałoby też się mieć opisane tak ładnie jak pierwszą 15 :-) . Z góry wielkie dzięki za pomoc
16.
Obrazek
17.
Obrazek
18.
Obrazek
19.
Obrazek
20.Wide Brim ?
Obrazek
21.Hadspen Blue ?
Obrazek
22. Albopicta ?
Obrazek
23.opisane już
24. Frances Williams ? Pizzazz?
Obrazek
25.
Obrazek
26.
Obrazek

I pytanie do nr 2 z poprzedniej listy ,czy stanowisko słoneczne ma wpływ na kształt liścia hosty ? Oczywiście to nie będzie Blue Mouse Ears ,jak mi się przez chwile wydawało,moja ma karbowane liście a BME gładkie. Po przejrzeniu kilkudziesięciu zdjęć podobnych odmian, najbliżej jej do Abiqua Trumpet ,czyli tak jak opisał Tomasz . Jedyna wątpliwość to bardziej owalne liście ,choć wczoraj u Fransena na stronie znalazłem liście i bardziej owalne też u Abiqua Trumpet .Stąd to pytanie o stanowisko słoneczne i czy ma wpływ na kształt liścia.

Pozdrawiam,Piotr
dryska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 gru 2010, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

paco pisze: Tomasz ma rację - tak może być.
Moja June początkowo (przez kilka lat) wyglądała tak jak Twoja po lewej stronie - już nawet prosiłem o przesłanie mi takiej jak sobie wyobrażałem, że powinna wyglądać (czyli takiej jak masz po prawej stronie). Okazało się, że po 5 latach wreszcie pokazała się taka jaką sobie wymarzyłem.
Hosta ta była z in vitro i aż tyle czasu potrzebowała, aby pokazać według mnie swoje piękno:
Zobacz na tej stronie jak wyglądała rok po roku od 2005 do 2010 roku:
http://encyklopediahost.info/hosta_june.html
Dzięki bardzo , czyli wszystko się zgadza, na właściwy efekt trzeba czekać cierpliwie kilka lat ...
A ja myślałam, że moja June (po lewej) jest już zupełnie dorosła, bo zawsze widziałam podobne najwyżej mające więcej pędów. I ekscytowałam się, że mam obok jakąś nieznaną piękność :;230 .
No to teraz będę liczyć latka mojej "starej" June :).

Pozdrawiam,
Rysia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja mam jeszcze dwie nn ,które dostałam od sąsiadki
1
Obrazek
2
Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
dryska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tomasz II pisze:Jest tyle sztuk w sprzedaży Great Expectations ( i dziwię się dlaczego, bo powolnica przeokrutnista jest),że w handlu może krążyć miliony klonów nieznacznie się od siebie różniących.
Tomaszu, a ja właśnie chciałam zacząć wątek z pochwałą Great Expactations (przynajmniej mojego egzemplarza) :?
Wiem, że wiele osób na nią narzeka, ale moja akurat jest chyba wyjątkiem, bo przyrasta mi bardzo ładnie.A w ubiegłym roku zrobiła się po prostu zjawiskowa (oczywiście według mnie).
Nabyłam ją w jesienią 2005 jako jednopędową roślinę ,a w maju 2006 wyglądała tak :
Obrazek

Rosła bardzo ładnie i wyglądała bardzo ładnie, ale dopiero w ubiegłym roku pokazała jaka jest naprawdę piękna.Chodziłam popatrzeć na nią kilka razy dziennie :oops: (zresztą w tym roku mam to samo :oops: ).
Wiosną tego roku pojawiło się 15 grubych kłów i teraz wygląda tak :

Obrazek

Ma 130 cm średnicy, jestem z niej dumna i uważam, że naprawdę warto zafundować sobie to "wielkie oczekiwanie":). A zdjęcie chyba nawet nie jest w stanie oddać całej jej urody...

Pozdrawiam,
Rysia
Awatar użytkownika
andzia1606
50p
50p
Od: 29 maja 2011, o 11:05

Post »

Tomasz II pisze:Pomijam ten szereg, bo hosty są za daleko. Tak więc zaczynamy od :

zdjęcie 2
mała to chyba Pacific Bl;ue Edger, duża wygląda mi na fortunei, ale to raczej nie HYACINTHINA, może to typ starych fortunei - Rugosa lub Obscura;

zdjęcie 3
mniejsza po lewej to undulata MEDIOVARIEGATA, większa undulata ALBOMARGINATA;

zdjęcie 4
od lewej HALCYON, większa BLUE ANGEL;

zdjęcie 5
FRAGRANT BOUQUET

zdjęcie 6
Stiletto, chyba Patriot i raczej Pacific Blue Edger, albo BLU CADET- trudno je rozróżnić.

zdjęcie 7 ( gromadka)
od lewej chyba undulata ERROMEANA, choć jakby za jasna :( , Love Pat, Fragrant Blue, chyba znów Blue Angel, za nią mała Wide Brim ? i Stiletto
Dzięki Tomaszu bardzo.
Alina
Pozdrawiam Alina
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Mam dwie do identyfikacji , niby podpisane i źródło powinno byc dobre ale..........................

1............Obrazek

liść..........Obrazek

Kupiona jako Paul's Glory ale nie do końca chyba chce nią być .......... pytanie zatem co to?

2.............Obrazek

liść...........Obrazek

A to niby Satysfakcions ................. też jakoś niekonicznie.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Do papaver.
Pogubiłem się, które mamy właściwie rozpoznać?

mewa
1. wydaje mi się,ze to ANTIOCH
2. fortunei HYACINTHINA raczej

mirdem
1. kojarzy mi się z BLUE ANGEl, ale to może być mutacja Paul's Glory
2. to samo, kształty liścia jak u Satisfaction...ale może to powrót do mamy, czyli całkowicie żółtej Piedmont Gold.
x_p-r

Post »

Tomasz,
poproszę o opisanie zdjęć 16-26 ,post na tej stronie powyżej. Nazwy ze znakami zapytania, to moje opisanie w oparciu o zapiski o zakupach,też do zweryfikowania.
Pierwszą 15 opisałeś mi wcześniej.
Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Tomaszu dzięki ;:180 ;:180 - Piemont Gold nie mam no to będzie , a błękitnych aniołów ( a nawet pochodnych ) nigdy dość :D :D
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Uzbierałam sobie piękne hostunie. Ale mam problem, bo nie znam nazw większości.

1. ?? Hosta Ventricosa Aureomarginata ??
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4. ?? Hosta Regal Splendor ??
Obrazek

5. Hosta Sieboldiana ??
..Obrazek

6. Ta na pewno od Gieni, ma wstążeczkę. :;230
Obrazek

7. Ta na pewno od Gieni, bo ma gratisa Orlika :;230 :;230
Obrazek

8. Ta chyba też od Gieni hihi bo jeszcze się nie zdążyła rozłożyć po - podrózy z domu w plecaku hihihi Ale żaden liść nie ucierpiał!!
Obrazek

9. ??Hosta ventricosa funkia rozdęta ??
Obrazek

10. Ta też od Gieni, bo taką samą dostała Misia :tan
Obrazek

11. Też od Gieni hihi
Obrazek

12. Też Gieni cudeńko
Obrazek

13. Ta na pewno ze szkółki, też powinnam mieć zanotowaną nazwę.
Obrazek

14. Hosta Stiletto
Obrazek

15. ??Hosta ventricosa funkia rozdęta ??
Obrazek

16. Francee
Obrazek

17. Po małym podziale Patriot
Obrazek

18. Jak widać Halcyon
Obrazek

19. Maleńka Big Mama
Obrazek

Z tym, że conajmniej 2 się powtarzają. Nie zaznaczając,rozdzieliłam dużą karpę na dwie i teraz ciężko mi, jako początkującej w rozróżnianiu hostdokłądnie je zidentyfikować. Dopiero się tego uczę.
A teraz moje hostowisko.

Obrazek

Obrazek[/b][/quote]
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

papaver:
16. najbardziej kojarzy mi się z typem fragrantowatych...podobna nieco do Mistress Mabel, ale nie wiem
17. chyba Christmas Tree
18. Albopicta?
19. Halcyon
20. Wide Brim
21. Nie Hadspen Blue, na pewno nie, szybciej mi to wygląda na Blue Diamond
22. Albopicta lub ventricosa AUREOMACULATA
24. Podejrzenia słuszne, rozróżniam je na żywo, na zdjęciach jest to za trudne( powinieneś trochę kojarzyć, jakie kupowałeś- byłoby łatwiej)
25.Blue Angel
26. Wide Brim?

Tak, wyraźnie Twoje hosty mają bardzo dużo słońca, są niskie i krępe, trudno rozpoznać :(

ulakonie
1.Nie czuć na zdjęciu grubości liścia, ale ta sztywność pozwala mi przypuszczać,że to może być Twilight
2. to chyba Golden Tiara
3. ?
4. Raczej nie, Regal ma liście podłużne, kremowy, a nie bialy margines, poza tym lekko falujące liście, bardziej wygląda mi to na Green Gold, Francee
5. Być może
6. undulata MEDIOVARIEGATA
7. chyba Wide Brim( jak się przypala na brzegach to na pewno)
8. Christmas Tree
9. Tak może być
10. White Ray Undulata
11 ?
12 ?
13. jak pkt 6
14. tak
15. możliwe
16. możliwe
17.
18. za mała
19. o mój Boże- 30 lat będziesz czekać na efekt :(

Mam nadzieję, że dałaś nawozu do tego korowiska? Jeśli nie, kora i słońce zagłodzą te biedaczki na śmierć ;(

Do dryski:
wierzę, bom widział wielka Great ( okaz 12 letni) sięgała mi prawie do pasa!
Ja mam jednak jakaś felerną sztukę, bo ma 8 lat i dwa odrosty, w dodatku ciągle wypuszcza jakieś sporty, które oddzielam, na przykład z niej pochodzi niebieska Lowyza, która jest potężna i szybko rośnie, niżej średniej wielkości młody Potomac Pride:

Obrazek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

ulakonie
1.Nie czuć na zdjęciu grubości liścia, ale ta sztywność pozwala mi przypuszczać,że to może być Twilight
2. to chyba Golden Tiara
3. ?
4. Raczej nie, Regal ma liście podłużne, kremowy, a nie bialy margines, poza tym lekko falujące liście, bardziej wygląda mi to na Green Gold, Francee
5. Być może
6. undulata MEDIOVARIEGATA
7. chyba Wide Brim( jak się przypala na brzegach to na pewno)
8. Christmas Tree
9. Tak może być
10. White Ray Undulata
11 ?
12 ?
13. jak pkt 6
14. tak
15. możliwe
16. możliwe
17.
18. za mała
19. o mój Boże- 30 lat będziesz czekać na efekt :(

Mam nadzieję, że dałaś nawozu do tego korowiska? Jeśli nie, kora i słońce zagłodzą te biedaczki na śmierć ;(
Dałam im trochę nawozu, z tym, że kory tu jest niesamowicie cieniutka warstewka, bo mam jej po prostu za mało. Podłoże to ziemia z kompostownika z dodatkiem kupnej, i tej co stanowi podstawową glebę.
x_p-r

Post »

Tomasz II pisze:papaver:
16. najbardziej kojarzy mi się z typem fragrantowatych...podobna nieco do Mistress Mabel, ale nie wiem
17. chyba Christmas Tree
18. Albopicta?
19. Halcyon
20. Wide Brim
21. Nie Hadspen Blue, na pewno nie, szybciej mi to wygląda na Blue Diamond
22. Albopicta lub ventricosa AUREOMACULATA
24. Podejrzenia słuszne, rozróżniam je na żywo, na zdjęciach jest to za trudne( powinieneś trochę kojarzyć, jakie kupowałeś- byłoby łatwiej)
25.Blue Angel
26. Wide Brim?

Tak, wyraźnie Twoje hosty mają bardzo dużo słońca, są niskie i krępe, trudno rozpoznać :(
Tomasz,
Wielkie dzięki :-). 16 to dokładnie Mistress Mabel,ostatnie 3 litery jakie ostały się na znaczniku to ..bel,jak teraz odcyfrowałem.
Pierwsze hosty posadziłem w 2004,kiedy ogród to była w większej części patelnia i tak sobie rosły do tego roku ,porozrzucane po rabatach. Teraz już mają swoja wioskę ,olimpijską :-) ,odpowiednio wycieniowaną ,więc w przyszłym roku to już będą w swoich kolorach.
Pozdrawiam,Piotr
dryska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tomasz II pisze:
Do dryski:
wierzę, bom widział wielka Great ( okaz 12 letni) sięgała mi prawie do pasa!
Ja mam jednak jakaś felerną sztukę, bo ma 8 lat i dwa odrosty, w dodatku ciągle wypuszcza jakieś sporty, które oddzielam, na przykład z niej pochodzi niebieska Lowyza, która jest potężna i szybko rośnie, niżej średniej wielkości młody Potomac Pride:

Obrazek
Wygłupiłam się chyba , zachwycając się moją GE w obliczu Waszych wspaniałych kolekcji :oops: . Ale to dlatego, że w moim ogródku ona najpiękniejsza i najbardziej okazała jest...i strasznie się z niej cieszę.
A swoją drogą, nie jedna osoba chciałaby mieć tak "felerną sztukę" wydającą takie sporty jak ta piękna Lowyza :D.

Pozdrawiam :) ,
Rysia
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lowyza, to na cześć mojej starej i wielkiej kotki.
Myślę, że powody do dumy to Ty masz i nie jest to wcale wygłupienie się, bo mało kto ma tak wielką Great ;)
Kiedyś moja Great miała sporta streaket, ale to jeszcze były czasy, kiedym nie znał się za bardzo na hostach i zamęczyłem go po przesadzeniu- wielka to strata :(
Zablokowany

Wróć do „Hosty”