Rośliny Mandragory
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny Mandragory
Welkam, ale nie u mnie na balkonie, tylko u mojej Mamy w ogródku. Póki co jakoś się pną, ale szału nie ma. Jak zresztą wszystko w ogródku
Dziś zauważyłam, że ślimaki zjadły aksamitki, przekonałam się, że jaskry chińskie to też nie był dobry pomysł, generalnie pożoga i do tego przebrzydły szkodnik o masie całkowitej prawie 40 kg biegający ciągle w prawo i lewo, niszczący jak czołg wszystko na swojej drodze
Jedyne kwitnące aktualnie rośliny to rhododendron i bratki, które kwitną od początku kwietnia i mam wrażenie, że są niezniszczalne (choć zawsze miałam wrażenie, że to kwiatki kwitnące "chwilę"). Na pocieszenie rozwkitł u mnie skrętnik Tango:

- Anjja

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
Niesamowite odmiany hodujesz skrętniczków.
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Skrętniki mają naprawdę cudne te kwiatuszki.
Liście takie nieciekawe, ale kwiaty to istne perełki wśród kwitnących. 
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Oooo
, wiele odmian idzie kupić na allegro czasem w dobrych cenach jak przyuważyłam, ja jednak jeszcze nie jestem na tle odwazna aby kupować listki. Na razie próbuję z fiołkami.
Twoje skrętniczki są naprawdę urocze, ten drugi szczególnie ale biały wcale nie gorszy
Twoje skrętniczki są naprawdę urocze, ten drugi szczególnie ale biały wcale nie gorszy
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Cudny Tango ;) Tez jest na mojej liście chciejstw... ;)
Dziewczyn odwagi
Przecież skrętnik świetnie się rozmnażają z listków, a teraz jest najlepsza pora na ich ukorzenianie. Przeczytałam wczoraj, że skrętniki nie tolerują upałów. Maksymalna temp., jaką lubią to 20 stopni. W wyższej jest im za gorąco, omdlewają, nie wkitną. A przy dłuższym, utrzymującym się upale, mogą zginąć całkiem.
Dlatego, jak Macie chłodne pomieszczenia, tam je Trzymajcie
Dziewczyn odwagi
Dlatego, jak Macie chłodne pomieszczenia, tam je Trzymajcie
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Wielkie
dla skretnikow
-
majka508
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 28 cze 2011, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ta sanseviera to jeszcze aktualna do sprzedania? Na tamtym wątku nie mogę napisać;-(
- Mandragora

Nie, już nie.majka508 pisze:Czy ta sanseviera to jeszcze aktualna do sprzedania? Na tamtym wątku nie mogę napisać;-(
-
baiana
- 200p

- Od: 11 maja 2008, o 15:31
To pochwal się tutaj osiągnięciami w maminym ogródku, ja bym z przyjemnością pooglądała 
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- Mandragora

Ok, obiecuję przy najbliższej słonecznej okazji porobić trochę zdjęć 
- Mandragora

Po śnieżnych świętach, mam nadzieję, że pożegnaliśmy już śnieg definitywnie tej wiosny... Na parapetach w mieszkaniu królują u mnie siewki (choć trudno siewką nazwać ponad półmetrową fasolę
), więc nie ma co pokazywać. W ogródku Mama walczy z trawnikiem, który po zimie i nieustannym wychodzeniu z psami na spacer, wygląda delikatnie mówiąc nieszczególnie
Tak wygląda z obu stron - całe 56 m ;)
Jodła, ketmia, conica i bez, który wydaje się mieć masę pąków kwiatowych (rok temu miał 1 kwiatek):

Tu modrzew, rabatka z cebulowymi, róża, pęcherzyca odratowana z pieńka, za nią niewidoczny migdałek:

Rozsiany wiesiołek czworokątny, w ubiegłym roku pięknie kwitł:

Włochata sasanka

Hiacynt:

Bratki:

W miejscu rabatki obok modrzewia planuję posadzić groszek, który już mam wysiany i wilce a przed nimi coś niskiego (o ile zdążę i Mama mnie nie ubiegnie, w końcu to jej ogródek
).
A może ktoś ma jakieś pomysły, jak wzmocnić trawnik, który niestety jest i będzie mocno uczęszczany? Chodziłyśmy już po nim w butach z kolcami, dostał jakiś nawóz, ale może jakaś mikoryza byłaby lepsza?
Tak wygląda z obu stron - całe 56 m ;)
Jodła, ketmia, conica i bez, który wydaje się mieć masę pąków kwiatowych (rok temu miał 1 kwiatek):

Tu modrzew, rabatka z cebulowymi, róża, pęcherzyca odratowana z pieńka, za nią niewidoczny migdałek:

Rozsiany wiesiołek czworokątny, w ubiegłym roku pięknie kwitł:

Włochata sasanka

Hiacynt:

Bratki:

W miejscu rabatki obok modrzewia planuję posadzić groszek, który już mam wysiany i wilce a przed nimi coś niskiego (o ile zdążę i Mama mnie nie ubiegnie, w końcu to jej ogródek
A może ktoś ma jakieś pomysły, jak wzmocnić trawnik, który niestety jest i będzie mocno uczęszczany? Chodziłyśmy już po nim w butach z kolcami, dostał jakiś nawóz, ale może jakaś mikoryza byłaby lepsza?
-
baiana
- 200p

- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Miło zobaczyć taką śliczną wiosnę
Sasanka urocza, a hiacynt pewnie pachnie jak szalony.
I bratki masz też piękne. Moje są maleńkie, tylko dwa mają po jednym kwiatku. Mogłoby już być w końcu ciepło.
Pokaż fasolę!
I bratki masz też piękne. Moje są maleńkie, tylko dwa mają po jednym kwiatku. Mogłoby już być w końcu ciepło.
Pokaż fasolę!
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Chcę Ci sie zrewanżować informacją, że 28 - 29.04.2012 będzie kiermasz ogrodniczy przy szkole
Jak tam Twoje skrętniki?
Chcę Ci sie zrewanżować informacją, że 28 - 29.04.2012 będzie kiermasz ogrodniczy przy szkole
Jak tam Twoje skrętniki?