Aniu, gratuluję
Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu, po raz pierwszy chyba widzę trochę szersze plany Twego ogrodu, podobają mi się równie jak zbliżenia...A ostatnie zbliżenia baaardzo mi się podobają...Irysy prześliczne! Piwonie także, ale ich niezaprzeczalna uroda nie budzi we mnie chęci posiadania...Na szczęście
Aniu, gratuluję
Kto bardziej niż Ty wytycza trendy w naszych roślinnych fascynacjach? Rozsądek nakazywałby omijanie szerokim łukiem Twego wątku, ale to niemożliwe

Aniu, gratuluję
Aniu! Pierwszy raz widzę widoczki z Twojego ogrodu. Ślicznie masz, zresztą taka dbająca Gospodyni , to trudno o inne widoki.andowan pisze:Aniu - może dlatego, że Asplenium trichomanes to zanokcica skalna ?zanna pisze:Asplenium trichomanes Insicum- bardzo oryginalne i śliczne![]()
A po co, Aniu, mu ta kamykowa podsypka?
![]()
![]()
Pozdrawiam , Elżbieta
Aniu, witaj!
Widoczki przecudnej urody! Oczko wodne podbiło moje serce
Ładne, czysta woda i rybki pływają... Powiedz, Aniu, czy rybki zimują, czy są wyłapywane na zimę? U mnie, niestety, już drugie zarybienie skończyło się fiaskiem ... ryby znowu nie przeżyły zimę, była zbyt ostra...
Peonia drzewiasta obok oczka wygląda ślicznie
(jak i wszystkie inne Twoje peonie, są po prostu boskie!)
Pozdrawiam serdecznie
Widoczki przecudnej urody! Oczko wodne podbiło moje serce
Peonia drzewiasta obok oczka wygląda ślicznie
Pozdrawiam serdecznie
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto - bardzo dziękuję za pochwały i gratulacje. Z początku zupełnie nie wiedziałam o co chodzi aż ze zdumieniem zauważyłam to czerwone serduszko. Zupełnie się go nie spodziewałam - nie jestem przecież bardzo aktywnym członkiem forum - niespodzianka była tym większa. Dodam, że miła niespodzianka
Wiem, że zaraziłam wiele osób irysami szablolistnymi i piwoniami; cieszę się bardzo bo niezwykle lubię te rośliny.
Nie omijaj mojego wątku - tworzę go przecież dla miłych gości a Ty należysz do jednych z najbardziej oczekiwanych.
Elu, Łano - bardzo się cieszę, że podobają się Wam fragmenty mojego ogrodu. Postaram się robić więcej takich zdjęć. Łano- oczko nie może dojść do równowagi po zimie i woda nie jest tak bardzo przejrzysta jak bym chciała. Ale wiem, że się oczyści - nie raz już tak bywało. Rybki zimują w oczku już od wielu lat. Zimą na oczku jest przerębel. Dawniej jeszcze działał napowietrzacz ale od trzech lat i bez tego oczko daje sobie radę.
Nie omijaj mojego wątku - tworzę go przecież dla miłych gości a Ty należysz do jednych z najbardziej oczekiwanych.
Elu, Łano - bardzo się cieszę, że podobają się Wam fragmenty mojego ogrodu. Postaram się robić więcej takich zdjęć. Łano- oczko nie może dojść do równowagi po zimie i woda nie jest tak bardzo przejrzysta jak bym chciała. Ale wiem, że się oczyści - nie raz już tak bywało. Rybki zimują w oczku już od wielu lat. Zimą na oczku jest przerębel. Dawniej jeszcze działał napowietrzacz ale od trzech lat i bez tego oczko daje sobie radę.
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Czarujące piękności te irysy, a z piwoni ta biało-lila najbardziej podbiła...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- andowan

Mario Tereso
Zapowiadana na wczoraj burza o charakterze tornada, na szczęście nie nadeszła. Odkąd na Mazowszu zdarzają się trąby powietrzne, bardzo boję się burz ze względu na bezpieczeństwo dachu nad głową ale i szykujących się do kwitnienia moich ukochanych piwonii, także byłoby szkoda. Przez około pięć minut wiał silny wiatr a potem popadało i ochłodziło się. Piwonie i zaczynające kwitnąć wysokie irysy ocalały

Zapowiadana na wczoraj burza o charakterze tornada, na szczęście nie nadeszła. Odkąd na Mazowszu zdarzają się trąby powietrzne, bardzo boję się burz ze względu na bezpieczeństwo dachu nad głową ale i szykujących się do kwitnienia moich ukochanych piwonii, także byłoby szkoda. Przez około pięć minut wiał silny wiatr a potem popadało i ochłodziło się. Piwonie i zaczynające kwitnąć wysokie irysy ocalały

- andowan

Kolejne paprocie obficie rozwijają młode liście. Martwię się jednak o języczniki, które budzą się do życia bardzo opieszale

I jeszcze dwa białe drobiazgi..

I jeszcze dwa białe drobiazgi..

- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Paprocie, piękne kępy ...
Kiedy u mnie będzie taka Atyrium filix-femina Victoriae, na razie jedna rozetka 
Aniu, jestem zachwycona Twoimi paprociami
muszę popatrzeć w ogrodniczym za takimi odmianami...
Paprocie jak zwykle przecudne! Mnie się udało ostatnio kilka dostać i jestem bardzo zadowolony 
A Ty masz jakieś ciekawe paprociowe nowinki?
A Ty masz jakieś ciekawe paprociowe nowinki?
- andowan

Beatko - cierpliwości
To Athyrium jest dość żwawe więc w przyszłym roku z pewnością osiągnie rozmiary, które już Cię będą satysfakcjonowały.
aguniado - z pewnością znajdziesz w sklepach ogrodniczych sporo odmian paproci bo pojawia się ich coraz więcej. Jednak na rzadkości trzeba polować poza granicami kraju lub u hobbystów.
Piotrze -
Mam kilka nowych paproci ale te odmiany i gatunki były już prezentowane przez innych forumowiczów w wątku paprociowym więc nowinkami są tylko dla mnie. Paprocie w angielskich szkółkach bardzo ucierpiały tej zimy i podaż marna. Może to i dobrze bo byłaby pokusa żeby kupić a miejsc cienistych w moim ogrodzie deficyt.
Tymczasem wykwitają kolejne piwonie

aguniado - z pewnością znajdziesz w sklepach ogrodniczych sporo odmian paproci bo pojawia się ich coraz więcej. Jednak na rzadkości trzeba polować poza granicami kraju lub u hobbystów.
Piotrze -
Tymczasem wykwitają kolejne piwonie

-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Aniu niby piwonie znam, ale Ty masz tyle różnorodnych odmian, że odkrywam je wciąż na nowo
Moje bylinowe są jeszcze w pąkach, a u Ciebie ferria kolorów 
To zdradź co tam udało Ci się dostać 
Mnie ostatnio przybyło prawie 20 nowych, jestem zadowolony z zakupów
Mnie ostatnio przybyło prawie 20 nowych, jestem zadowolony z zakupów
- andowan

Iwonko - świat odmian piwonii jest ogromny a ja bardzo je lubię i stąd duża ich kolekcja w moim ogrodzie
Zapewne posiadasz odmiany z grupy lactiflora a one kwitną generalnie najpóźniej; u mnie też są dopiero w pąkach chociaż lada moment i one zaczną rozwijać kwiaty. Najwcześniejsze są botaniczne a potem hybrydy
Piotrze - ja też jestem zadowolona ze swoich nowych nabytków paprociowych choć aby wyglądały okazale, muszą upłynąć chyba ze dwa sezony.
Kupiłam :
Polypodium vulgare 'Elegantissimum'
Polypodium cambricum 'Pulcherrimum Addison'
Polypodium cambricum 'Richard Kayse'
Polystichum setiferum 'Cristato-Pinnulum'
Polystichum setiferum 'Plumoso-multilobum'
Blechnum spicant 'Richard Serrate'
Asplenium trichomanes 'Insicum'
Phyllitis scolopendrium 'Ramocristata Nana'
Adiantum pedatum 'Laciniatum'
Asplenium x ebenoides 'Dragon-Tails' i jeszcze trzy dziwaczne Atchyria filix- feminae o śmiesznych liściach
Piotrze - ja też jestem zadowolona ze swoich nowych nabytków paprociowych choć aby wyglądały okazale, muszą upłynąć chyba ze dwa sezony.
Kupiłam :
Polypodium vulgare 'Elegantissimum'
Polypodium cambricum 'Pulcherrimum Addison'
Polypodium cambricum 'Richard Kayse'
Polystichum setiferum 'Cristato-Pinnulum'
Polystichum setiferum 'Plumoso-multilobum'
Blechnum spicant 'Richard Serrate'
Asplenium trichomanes 'Insicum'
Phyllitis scolopendrium 'Ramocristata Nana'
Adiantum pedatum 'Laciniatum'
Asplenium x ebenoides 'Dragon-Tails' i jeszcze trzy dziwaczne Atchyria filix- feminae o śmiesznych liściach
- andowan

Wykwitły dwa irysy z serii TB zakupione w ostatnim sezonie : mój pierwszy irys "ery kosmicznej" z imponującymi wyrostkami i pierwszy irys "tygrysi"

Następne piwonie..

I dwa drobiazgi w złamanym fiolecie..

Następne piwonie..

I dwa drobiazgi w złamanym fiolecie..