Ogródek pod dębami, cz. 3
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pod dębami, cz. 3
Witaj Wandziu
Piekny ogród ,piękne zdjęcia .Tyle irysów w róznych kolorach ,duże kępy żurawek i host i ptaszki oswojone - cudnie . Pozdrawiam 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lubimy takie przyrosty, lubimy
To najpiękniejszy moment wyglądu iglaków
To najpiękniejszy moment wyglądu iglaków
-
KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
tą porą iglaczki są najpiękniejsze, przez te przyrosty, niby
jedna zieleń a ile odcieni, tylko natura może tak malować
jedna zieleń a ile odcieni, tylko natura może tak malować
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Wandziu ta świeża soczysta zieleń aż przyciąga wzrok i nie można się napatrzeć.Bardzo pomysłowa ścieżka ,w sam raz do 

- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Witaj Wandziu jestem pod urokiem koloro Twoich irysków...ja mam tylko żółte marzę zdobyć fioletowe...ładnie by wyglądało ?
...przyrosty iglaków są wspaniałe codziennie patrzę na nie i podziwiam ...
...przyrosty iglaków są wspaniałe codziennie patrzę na nie i podziwiam ...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
AgaNet, Celinko, Klaryso, dziękuję, że wpadłyście
An-ka, przyrosty faktycznie sa mieciutkie i delikatne, a przecież mimo wszystko są to jednak igły.
Aniu, tak gwoli ścisłości, na zdjęciu z irysem nie są stokrotki tylko złocienie, które same się u mnie wysiewają i tak sobie co roku kwitn.ą, gdzie popadnie.
Krysiu, jest tak jak mówisz. Cieszy najbardziej to, co zrobimy sami. Dlatego nigdy w życiu nie zatrudniłabym projektanta ogrodów
Edulkot, u mnie irysy kwitną zupełnie jak jabłonie, a więc co dwa lata. W zeszłym roku było kiepściutko, na jesieni podsypałam potasu, no i jak widać pomogło.
Agdula, pomysły biorą się po prostu ot tak, spontanicznie. Pod dębami nie mam co liczyć na piękny soczysty trawnik, a więc zakryłam wyłysiałą ziemię kamieniami. NAjpierw było kilka, a potem coraz więcej no i w końcu powstała brukowa ścieżka
TErDob, Agatko123, AniuDS dziękuję
KDanusiu, rzeczywiście odcieni koloru zielonego jest mnóstwo, szczególnie dobrze widać to na hostach na przykład
Stasiu, dziękuję
Misiu, pewnie że żółte irysy ładnie by wyglądały z fioletowymi. Tak kontrastowo. Zresztą dobieramy kolory według własnego gustu, tak aby to nam się podobało i nam było z nimi przyjemnie
U mnie dzisiaj nadal irysy. Rozkwitają kolejne kolory.

An-ka, przyrosty faktycznie sa mieciutkie i delikatne, a przecież mimo wszystko są to jednak igły.
Krysiu, jest tak jak mówisz. Cieszy najbardziej to, co zrobimy sami. Dlatego nigdy w życiu nie zatrudniłabym projektanta ogrodów
Edulkot, u mnie irysy kwitną zupełnie jak jabłonie, a więc co dwa lata. W zeszłym roku było kiepściutko, na jesieni podsypałam potasu, no i jak widać pomogło.
Agdula, pomysły biorą się po prostu ot tak, spontanicznie. Pod dębami nie mam co liczyć na piękny soczysty trawnik, a więc zakryłam wyłysiałą ziemię kamieniami. NAjpierw było kilka, a potem coraz więcej no i w końcu powstała brukowa ścieżka
TErDob, Agatko123, AniuDS dziękuję
KDanusiu, rzeczywiście odcieni koloru zielonego jest mnóstwo, szczególnie dobrze widać to na hostach na przykład
Stasiu, dziękuję
Misiu, pewnie że żółte irysy ładnie by wyglądały z fioletowymi. Tak kontrastowo. Zresztą dobieramy kolory według własnego gustu, tak aby to nam się podobało i nam było z nimi przyjemnie
U mnie dzisiaj nadal irysy. Rozkwitają kolejne kolory.

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wandziu iryski masz naprawdę prześliczne, dużo odmian w ślicznych kolorkach, i takie ładnie rozrośnięte duże kępy.
Cudnie wyglądają te brązowe w duecie z margerytkami
Cudnie wyglądają te brązowe w duecie z margerytkami
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Agness, jakbyś chciała takiego brązowego, to mogę się podzielić 
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Wandziu widzę, że i u Ciebie popadało...pięknie wygląda irys w delikatnych kropelkach. Bardzo podobają mi się takie gęste kępy, bo dopiero wtedy widać urodę tych kwiatów 
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Wandziu, jakoś wcześniej irysy mnie nie zauroczyły, mam kilka kolorów, dostałam na nowy ogródek od
sąsiadki. Posadziłam i nie podziwiałam. Po obejrzeniu twoich i innych w forumowych ogródkach , wiem, ze mam skarb.
Szczególnie przypadł mi do gustu duet czekoladowo- karmelowych irysków z śmietanowa bielą margaretek. Pysznie na majowy wieczór.
Stopniowanie biel-lila-fiolet
Piękne te twoje zakąteczki
Takie lubię.
Szczególnie przypadł mi do gustu duet czekoladowo- karmelowych irysków z śmietanowa bielą margaretek. Pysznie na majowy wieczór.
Stopniowanie biel-lila-fiolet
Piękne te twoje zakąteczki
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Wandziu, a ja jeszcze o tej ścieżce,wanda7 pisze:[....Agdula, pomysły biorą się po prostu ot tak, spontanicznie. Pod dębami nie mam co liczyć na piękny soczysty trawnik, a więc zakryłam wyłysiałą ziemię kamieniami. NAjpierw było kilka, a potem coraz więcej no i w końcu powstała brukowa ścieżka...........]
Na czym układałaś te kamienie? Na ziemi, czy jakimś fundamencie?
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Iwonko, wszyscy chyba dążymy do gęstych kęp, szczególnie jeśli chodzi o kwiaty, które kwitną stosunkowo krótko. jeśli chodzi o mnie, to irysy nie bardzo chcą w te kępy przyrastać. Mam raczej dużo oddzielnych sztuk i stąd wrażenie kęp. Ale to może nawet i lepiej, bo kępy byłyby chyba zbyt ekspansywne i "popychałyby" inne rośliny
KDanusiu, dziękuję i cieszę się, że ci się podobało
Justynko, a wiesz, że ja kiedyś także nie doceniałam irysów. Miałam chyba ze dwie pospolite odmiany, które szybko przekwitały i było po wszystkim. Później kupiłam kilka odmianowych (dziś juz nie pamiętam nazw) i wtedy dopiero doceniłam ich piekno. Były dwa razy większe od tych zwykłych i dłużej kwitły. Dzisiaj nie wyobrażam sobie przełomu maja i czerwca bez tych roślin. Róże jeszcze nie kwitną, cebulowe już skończyły i właśnie w tej luce są IRYSY.
Justynko, ty jak zawsze dostrzegasz w roślinach i kompozycjach drugi wymiar. To wspaniałe!
Agdula, otóż ta ścieżka powstawała bardzo długo i powsatje nadal. Układam kamienie jak leci, to znaczy na mojej bardzo piaszczystej ziemi, a właściwie w tym miejscu jest po prostu nie ziemia, tylko brudny piasek. Większe kamulce zagłębiam, a mniejsze wbijam gumowym młotkiem. I w kupie wszystkie się siebie trzymają.
KDanusiu, dziękuję i cieszę się, że ci się podobało
Justynko, a wiesz, że ja kiedyś także nie doceniałam irysów. Miałam chyba ze dwie pospolite odmiany, które szybko przekwitały i było po wszystkim. Później kupiłam kilka odmianowych (dziś juz nie pamiętam nazw) i wtedy dopiero doceniłam ich piekno. Były dwa razy większe od tych zwykłych i dłużej kwitły. Dzisiaj nie wyobrażam sobie przełomu maja i czerwca bez tych roślin. Róże jeszcze nie kwitną, cebulowe już skończyły i właśnie w tej luce są IRYSY.
Agdula, otóż ta ścieżka powstawała bardzo długo i powsatje nadal. Układam kamienie jak leci, to znaczy na mojej bardzo piaszczystej ziemi, a właściwie w tym miejscu jest po prostu nie ziemia, tylko brudny piasek. Większe kamulce zagłębiam, a mniejsze wbijam gumowym młotkiem. I w kupie wszystkie się siebie trzymają.
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiesz Wandziu, ja Twój ogródek pokazuję mojemu M. na dowód, że i w ogrodzie pod wysokimi drzewami można mieć bajeczne kwiaty ;-) Wspaniałe są Twoje irysy! Taka róznorodność! A wiesz, to ciekawe, co piszesz, że kwitną co dwa lata - moje też w zeszłym roku odpoczywały (oprócz syberyjskich oczywista ;-) )
I te margerytki, takie delikatne i zwiewne...
I te margerytki, takie delikatne i zwiewne...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
x-d-a
Wandziu, a mnie się bardzo podoba połaczenie "solidnych" irysów ze zwiewnymi margaretkami :P
Pięknie wygląda Twój majowy (jeszcze!) ogród
Pięknie wygląda Twój majowy (jeszcze!) ogród