Kawon ( arbuz ) - część 1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Maćku, nowe, młode przyrosty też u Ciebie trochę zwija, pewnie to od gorąca. U mnie obawiam się za wysokiego stężenia wapna. Czy Ty dawałeś wapno lub dolomit do gleby?
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, czy arbuzy trzeba zapylać ręcznie, czy same sobie radzą? Moje mają pierwsze kwiaty, ale na razie chyba same żeńskie. 

pozdrawiam, Anita
-
Pierwsze kwiatki zawsze są męskie, co prawda na jednym u mnie było odwrotnie bo zakwitł żeński- on ma już wyrażny zawiązek arbuza ( jeszcze przed zapyleniem) to latwo poznać.
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
No właśnie a jak rozpoznac żeński od męskiego? 

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
męski jest chudy, natomiast żeński u podstawy kwiatu ma już zalążek owocu - na pewno nie przeoczysz i rozpoznasz z łatwością różnicę płci

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
Wygląda na to, że arbuzy same sobie poradzą z zapylaniem. Jednego to sama zapylałam ale już coś 3 sztuki widzę zapylone, chyba przez wiatr bo akurat silnie wiało.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zdjęcie akurat robiłem w chłodniejszy pochmurny dzień, więc może coś być na rzeczy z pH. Gleba była wapnowana kredą, po zaoraniu tuż przed zimą.suzana pisze:Maćku, nowe, młode przyrosty też u Ciebie trochę zwija, pewnie to od gorąca. U mnie obawiam się za wysokiego stężenia wapna. Czy Ty dawałeś wapno lub dolomit do gleby?
Pozdrawiam, Maciek.
-
Przed zimą wapnowanie to nie jest żle, arbuzy nie lubią świerzego wapnowania.
Na pocieszenie powiem Ci , że u mnie poprawia się, ochłodziło się i arbuzom robią się przyzwoite liście, dalej czekam.
Na pocieszenie powiem Ci , że u mnie poprawia się, ochłodziło się i arbuzom robią się przyzwoite liście, dalej czekam.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oglądałem zdjęcia z lipca ubiegłego roku i arbuz miał normalne liście. Zobaczymy co będzie dalej, niech sie zawijają, byle rosły i owocowały 

Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Jutro chyba wysadzę swoje, i tak się zastanawiam : posypać lekko podłoże dolomitem, czy nie? Czy pomoże to nie wiem, pytanie czy nie zaszkodzi?
-
Lepiej nie syp dolomitu tuż przed sadzeniem, jest ryzyko że nie będzie tolerował dopiero co wysypanego wapna.Lepiej rozlej po ziemi nawozu z mikroelementami np. Ekolistu rozpuszczonego w wodzie.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Nawozu to tam jest dosyć. No nic, to najwyżej będą bez wapna, jakby co zawsze mogę im sypnąć później.
Z jednym z moich arbuzów dzieje się coś złego. Roślina zwiędła, a łodyga przy glebie zaczęła gnić i pojawiła się na niej biała, podłużna plama. Podejrzewam przelanie, ale proszę o opinie innych. Na razie wyciągnąłem roślinę z gleby, ponieważ była w niej dopiero 3 dni. Myślę, że już po niej. Na drugim zdjęciu widać zbliżenie łodygi przy podłożu, a na trzecim białą plamę na łodydze.
Zdjęcia nieaktualne- odnośniki usunięte- mod.jokaer.
Zdjęcia nieaktualne- odnośniki usunięte- mod.jokaer.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".