Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Teraz dają jej spokój, ale wczesna wiosną i jesienią pewno będą na nią czyhać.
Nie zakwitnie po raz drugi, ale jak zetniesz kwiatostan po okwitnięciu w połowie łodygi to do jesieni utworzą się na niej boczne sadzonki, które możesz oderwać i posadzić w doniczki.
Do wiosny się ukorzenią i będziesz miała sporo nowych sadzonek.
Waleriana kwitnie bardzo długo a zapach jakim obdarza jest nie do zapomnienia.
Zaś kwiaty przy różach kojarzą się z gipsówką, która śmierdzi.
Pomijam już walory zdrowotne walerianki. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tośka pączki dokładnie pooglądaj ,czy nie ma tam niechcianych gości...wydaje mi się ,że im więcej róż ,tym większy nalot paskud...I jak to wszystko pogodzić... :roll: Czekaj... ;:138
Izka czytasz w moich myślach... ;:196 Obydwa rosną koło siebie,i dlatego taka wielka pergola mojej konstrukcji... :D
Oczywiście,że pomogę ,ale o co chodzi... :wink:
Izuś patrzaj dobrze w tą budleję,czy to przypadkiem jaki chwaścior się nie wysiał... :lol: choć Ci tego nie życzę...Ja już położyłam krzyżyk na mojej barbuli z tego samego źródła...
Myślę tak sobie ,że niedaleko Ciebie jest taka jedna szkółka,co rarytasy sprzedaje... ;:224
Musze do nich zadzwonić,jakie postępy czynią... :wink:
Grażka ...tak te walory zdrowotne mnie też przekonały...a poza tym wyczytałam ,że zioła to najlepsze towarzystwo dla róż...mam juz krwawniki,szczypiorek,szałwię ,lawendę...rumianek...itd...będzie też kozłek...byle by koty nie dorwały się do niego,ale jak mówisz... ,nie ma co się łudzić...? :roll: Zrobię sadzoneczki ,a on się nie rozrasta...?

To jeszcze na dobranoc Theresa Bugnet...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie za bardzo.
Kępa raczej nie tworzy nowych rozet, jest ścisła i tylko robi coraz więcej łodyg kwiatowych.
Możesz zostawić nasienniki i wtedy też coś się wysieje, ale najczęściej wiosną zjedzą je koty.
Ja na zimę ja kopczykuję jak róże, żeby wiosną nie było czuć zapachu korzenia, bo koty wyczują ją z daleka.
Kiedy budzi się do życia robi bordowe rozetki, które najbardziej uwielbiają koty, które z czasem zielenieją w miarę wzrostu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nela. Odnośnie barbuli , to na forum udzielałem rad jak je hodować. Niestety sam do swoich rad się nie zastosowałem, i w te bezśnieżne mrozy 3 szt. wymarzły, jak wielu innym tu na forum. Prawie wszyscy już uznali je za padłe i wyrzucili, a to poważny błąd. Trzeba było zdecydowanie wyciąć całą część nadziemną, dać dużo azotu, dużo podlewać, a dzisiaj z korzenia byłyby już min.10 cm. odrosty. Wtedy warto jeszcze poczekać i jak z pnia nie odbiją dalsze odrosty, usunąć stary korzeń, a w jego miejsce posadzić tę nową sadzonkę z kawałkiem starego korzenia. W najgorszym przypadku nie zakwitnie w tym roku, w następnym za to mamy już normalny krzew. Szkoda tej Twojej.
Na różach, poza kilkoma zwójkami i chrząszczami na początku, żadnych robali nie mam (Mospilan 1x zastosowany we właściwym czasie załatwił problem), teraz już chemii nie będzie, bo wiadomo...kwiaty....pszczoły. A czas na preparaty roślinne i inne uodparniające (np.Zielony Busz, Biosept, Biochicol, Asashi).
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Nelu nie zauważyłem cen prawdę mówiąc a odmian jakoś też nie skojarzyłem :roll: a Decis na mszyce tak :D Ale mam ogromny problem! Nostalgia kupiona u dobrze znanego nam sprzedawcy za którą dałem konkretną kwotę okazała się czymś nieznanym! ma małe pomarańczowe kwiatki...jestem wściekły bo miała być nostalgia zresztą nawet ma karteczkę "nostalgia" :!: :evil: :evil: :evil: a tu co? zrobię dziś foto to pokażę :? mam jeszcze nadzieję że ukaże się w innym miejscu ta odmiana ale nie przypominam sobie żebym kupował taką na pewno nie :evil:
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

.Ja już położyłam krzyżyk na mojej barbuli z tego samego źródła...
Je też ... :evil: , i do tego jeszcze 'Anisade'... :x
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zanim ja się znów do komputera dostałam, to Ty już znalazłaś i odpowiedziałaś :lol: Dzięki ;:196
Twoja Tereska już cała w kwiatach! :shock: A u mnie pierwszy właśnie przekwitł, reszta jeszcze w pąkach ... Nali, czy Ty ja jakoś podpierasz? Wygląda niemal jak pienna! Cudna jest :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jubilee Celebration też tam była?
Ech, ja to już nic nie napiszę ;:223
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Bardzo się cieszę, że zobaczyłam Tereskę na żywo :D mogę radować się moją podwójnie :)
Ta ostatnia z linków Grażyny cudna :) zaraz pobiegłam na hmf i już...natychmiast chciałabym ją mieć :;230
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.94659
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Post »

Witaj Neluś troszkę zaspałam a tu już nowy watek :;230 piękne różyce ,nie rozumiem dlaczego u Ciebie już kwitną wiciokrzewy :? może jesteś bardziej na południe ode mnie :lol:
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu wpadłam po długiej przerwie zobaczyć twoje bogactwo ogrodowe i zapytać jak tam twoja Bugenwilla, moja ładnie przezimowała jestem ciekawa jak będzie kwitła. Sezon różany rozpoczęty będzie bardzo ciekawie bo każdy z nas zakupiła wiele ciekawostek, już nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Nelu wybacz że u Ciebie, ale wiesz co to za róża? miała być nostalgia a tu proszę... coś takiego co wcale mi nie odpowiada :evil: :cry: i to kupione u Ch.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Adrianie przecież to piękna róża . Nie załuj ,że nie masz Nostalgii ona mnie nie zachwyca . Jak chcesz to zrobimy mchniom byle by to nie była Rumba chociaż raczej nie .
NELU Tereska piękna myślę ,że u mnie też zakwitnie w tym roku a jak nie to w przyszłym na pewno. Kolorowo już u Ciebie . Krwawniki też mam a rumianek słyszałam szczypiorek też ma posadzony niedaleko róż i cebulę i czosnek . Wysiałam także koper na różanej grządce . Kurcze to będzie miszmasz ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Grażynko dzięki za cenne rady co do waleriany...kopczyk zastosuję ...i dobrze ,że się nie rozłazi ,a tylko nowe kwiaty tworzy... :D
Jarko zauważyłam na przykładzie innego krzaczka barbuli ,że późno wypuszcza zawiązki...ale ta druga jesienna,już nie ma szans ,będę musiała ją wykopać...
Udało Ci się zapobiec działaniu bruzdownic i zwiotów...ja nie pomyślałam w3cześniej,zawsze mam nadzieje ,że mój ogród pominą... :wink: ale róż coraz więcej...,wyczuwają ,że mają gdzie żerować...
Asashi już opryskałam ,ale czy to cokolwiek da...przekonam się na róży ,która zmarniała i nie daje znaku życia... :?
Adrianie pomyłki się zdarzają...a nie powinny...przez takie niedopasowane karteczki ..mam parę niezaplanowanych róż...a szkoda wyrzucić ... i rosną :wink:
Na pewno trafisz na tę upragnioną...
Jurek zima była nieszczególna dla róż i innych roślin...trzeba ponowić próbę zakupu... :wink:
Izka Therese Bugnet rośnie bardzo wysoko,ja ją podcinałam ,bo pewnie dorosłaby do ponad 2 m...Bardziej rozkrzewia się w górze,a doły trochę nagie...ale wypuszcza już kolejne łodygi...Izka wybierz jej miejsce obszerne ,bo za 2,3 lata przekonasz się ,co potrafi... :D
Grażka widzę ,że połknęłaś bakcyla różanego... :wink: krzaczki niezłe ...szczególnie ta ostatnia Geshwinda..tylko raz kwitnąca...też miałam na nią oko
Aniu ładna ta różyca ,ale pozbywam się jej...nie ma możliwości aby ja wkopać ...Tosia ją dostanie...teraz moczy się na dworze i jutro może kwiat otworzy...nie wiem czy mi się nie odmieni,gdy go zobaczę... :;230
Aniu chyba u mnie jakiś mikroklimat... :wink: ale pewnie powodem jest odmiana wiciokrzewa...trochę wcześniejsza...Odwiedziłaś już panią różaną...jeszcze nie zdążyłam zobaczyć ,co tam ciekawego ma...muszę to nadrobić,chociażby ,aby popatrzeć... :cry:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”