Wysiew trawy w deszczu

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wysiew trawy w deszczu

Post »

No największe zagrożenie to wypłukanie nasion- po prostu woda je porwie i popłyną w jedno miejsce. Więc lepiej poczekać na bardziej suchy dzień.
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

jeśli deszcz nie jest ulewny to możesz wysiać trawę. Ryzyko wypłukania nasionek jest wtedy, gdy deszcz będzie bardzo mocny.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś nie siej (NÓW). Według poradnika ksieżycowego siej w dniach 4-9, a jeszcze pewniej 5-8.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jak zaryzykujesz wysianie, a deszcz zrobi się ulewny, to nasionka popłyyyyynąąąąąą. Ale może nie będzie tak bardzo padać. Z drugiej strony, znając naszą pogodę na wiosnę, po deszczach może się zrobić od razu koszmarny upał i wtedy też problem z sianiem. Ja bym chyba posiała.
Rayy
200p
200p

Post »

A masz kawałek agrowłókniny? Bo można nią przykryć taką trawę na 1-2 tygodnie, wtedy i woda będzie wolniej parowała, i będzie troszeczkę cieplej i ptactwo nie będzie wydziobywało nasion.
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

I nie spłyną podczas ulewnego deszczu, jeśli włókinę lekko zakopiesz po bokach w ziemię.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Ciekawe pomysły niektórzy mają, przecież to tylko deszcz, jak najbardziej oczekiwany przy tego typu pracach, ludziom ulewy nie przeszkadzają, a tu jakiś deszczyk zagrożeniem,niby tornado, cy co ?
Rayy
200p
200p

Post »

No ja kiedyś siałem trawę, kolejnego dnia przyszła ulewa i wypłukało dosłownie wszystkie nasiona. Jak w tym roku dosiewałem, przykryłem agrowłókniną, przybiłem ją śledziami od namiotu i w tydzień wykiełkowała trawa tak jak ją posiałem, mimo deszczu i mimo tego, że dosiewkę robiłem akurat na małej górce skąd zawsze nasiona wymywało.
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze:Ciekawe pomysły niektórzy mają, przecież to tylko deszcz, jak najbardziej oczekiwany przy tego typu pracach, ludziom ulewy nie przeszkadzają, a tu jakiś deszczyk zagrożeniem,niby tornado, cy co ?
Tadeuszu, nie jestem jakimś super ekspertem w dziedzinie ogrodnictwa, ale mam parę lat kopania i siania za sobą. Moja działka jest na stoku, wierz mi, deszcz nie musi padać z siłą tornada, wystarczy, że jest ulewa. W ubiegłym roku koperek urósł mi pod lasem zamiast w warzywniku.
Trawę siałam pierwszy raz przed ulewnym deszczem i też porobiły sie placki i gęstwiny ze wzgledu na spłukanie nasion.
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

Zgadzam się z ewka63, to wszystko zależy od terenu. Jeśli ktoś ma trawnik na terenie o spadku ok 10% lub więcej, to zwykły "kapuśniaczek" na dłuższą metę wypłucze część nasion i powstaną piękne zielone kępki a w koło nic. Sposobem (wykluczając powyższy spadek terenu) na deszcz, może być już po zagrabieniu nasion, obsypanie 1 - 2 cm ziemią i zwałowanie lekkim walcem.
Jeśli wiemy, że ma padać w sensie "lać" to lepiej poczekać, nawet na płaskim.

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

super :)

u mnie też była taka historia - deszcz zniósł większość nasionek w kierunku ogrodzenia - tam to mam aż problemy z koszeniem ;) kolejny trawnik już był zakładany pod agrowłókniną - to naprawdę super patent. Na dodatek gołębie nie wyjedzą wszystkiego. 1,5 ara? a co to jest za obszar żeby to było nierealne? Gdybyś napisał 1,5 ha to rozumiem :D a agrowłóknine i tak byś wykorzystał potem - choćby do okrywania roślinek przed przymrozkami
Ewa
sasanka_
200p
200p

Post »

przed zjeżdżalnie polecam gumowy chodniczek
coś w ten deseń:
Obrazek
(zdjęcie pochodzi ze strony plastech.pl ale to tylko przykład znaleziony przez google grafika - nie znam ich produktów)
Ewa
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

trawka ładnie rośnie, gratulacje.
Te chodniczki fajna rzecz, nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
sasanka_
200p
200p

Post »

fajna sprawa bo zabezpiecza przed błotem w miejscu w którym trawy na pewno nie będzie, a przy tym dziecko ma miękkie lądowanie - to powierzchnia gumowa w którą jest teraz wyposażona większosć placów zabaw. Jakby ktoś chciał przyobserwować to chociażby przy McD
Ewa
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Pięknie trawka wyrosła. ;:138
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”