Wysiew trawy w deszczu
Re: Wysiew trawy w deszczu
No największe zagrożenie to wypłukanie nasion- po prostu woda je porwie i popłyną w jedno miejsce. Więc lepiej poczekać na bardziej suchy dzień.
- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
jeśli deszcz nie jest ulewny to możesz wysiać trawę. Ryzyko wypłukania nasionek jest wtedy, gdy deszcz będzie bardzo mocny.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś nie siej (NÓW). Według poradnika ksieżycowego siej w dniach 4-9, a jeszcze pewniej 5-8.
Pozdrawiam. Gosia
- ewka63
- 500p
- Kontakt:
Jak zaryzykujesz wysianie, a deszcz zrobi się ulewny, to nasionka popłyyyyynąąąąąą. Ale może nie będzie tak bardzo padać. Z drugiej strony, znając naszą pogodę na wiosnę, po deszczach może się zrobić od razu koszmarny upał i wtedy też problem z sianiem. Ja bym chyba posiała.
A masz kawałek agrowłókniny? Bo można nią przykryć taką trawę na 1-2 tygodnie, wtedy i woda będzie wolniej parowała, i będzie troszeczkę cieplej i ptactwo nie będzie wydziobywało nasion.
- ewka63
- 500p
- Kontakt:
I nie spłyną podczas ulewnego deszczu, jeśli włókinę lekko zakopiesz po bokach w ziemię.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Ciekawe pomysły niektórzy mają, przecież to tylko deszcz, jak najbardziej oczekiwany przy tego typu pracach, ludziom ulewy nie przeszkadzają, a tu jakiś deszczyk zagrożeniem,niby tornado, cy co ?
No ja kiedyś siałem trawę, kolejnego dnia przyszła ulewa i wypłukało dosłownie wszystkie nasiona. Jak w tym roku dosiewałem, przykryłem agrowłókniną, przybiłem ją śledziami od namiotu i w tydzień wykiełkowała trawa tak jak ją posiałem, mimo deszczu i mimo tego, że dosiewkę robiłem akurat na małej górce skąd zawsze nasiona wymywało.
- ewka63
- 500p
- Kontakt:
Tadeuszu, nie jestem jakimś super ekspertem w dziedzinie ogrodnictwa, ale mam parę lat kopania i siania za sobą. Moja działka jest na stoku, wierz mi, deszcz nie musi padać z siłą tornada, wystarczy, że jest ulewa. W ubiegłym roku koperek urósł mi pod lasem zamiast w warzywniku.tadeusz48 pisze:Ciekawe pomysły niektórzy mają, przecież to tylko deszcz, jak najbardziej oczekiwany przy tego typu pracach, ludziom ulewy nie przeszkadzają, a tu jakiś deszczyk zagrożeniem,niby tornado, cy co ?
Trawę siałam pierwszy raz przed ulewnym deszczem i też porobiły sie placki i gęstwiny ze wzgledu na spłukanie nasion.
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Zgadzam się z ewka63, to wszystko zależy od terenu. Jeśli ktoś ma trawnik na terenie o spadku ok 10% lub więcej, to zwykły "kapuśniaczek" na dłuższą metę wypłucze część nasion i powstaną piękne zielone kępki a w koło nic. Sposobem (wykluczając powyższy spadek terenu) na deszcz, może być już po zagrabieniu nasion, obsypanie 1 - 2 cm ziemią i zwałowanie lekkim walcem.
Jeśli wiemy, że ma padać w sensie "lać" to lepiej poczekać, nawet na płaskim.
Jeśli wiemy, że ma padać w sensie "lać" to lepiej poczekać, nawet na płaskim.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
super 
u mnie też była taka historia - deszcz zniósł większość nasionek w kierunku ogrodzenia - tam to mam aż problemy z koszeniem ;) kolejny trawnik już był zakładany pod agrowłókniną - to naprawdę super patent. Na dodatek gołębie nie wyjedzą wszystkiego. 1,5 ara? a co to jest za obszar żeby to było nierealne? Gdybyś napisał 1,5 ha to rozumiem
a agrowłóknine i tak byś wykorzystał potem - choćby do okrywania roślinek przed przymrozkami

u mnie też była taka historia - deszcz zniósł większość nasionek w kierunku ogrodzenia - tam to mam aż problemy z koszeniem ;) kolejny trawnik już był zakładany pod agrowłókniną - to naprawdę super patent. Na dodatek gołębie nie wyjedzą wszystkiego. 1,5 ara? a co to jest za obszar żeby to było nierealne? Gdybyś napisał 1,5 ha to rozumiem

Ewa
-
- 200p
przed zjeżdżalnie polecam gumowy chodniczek
coś w ten deseń:

(zdjęcie pochodzi ze strony plastech.pl ale to tylko przykład znaleziony przez google grafika - nie znam ich produktów)
coś w ten deseń:

(zdjęcie pochodzi ze strony plastech.pl ale to tylko przykład znaleziony przez google grafika - nie znam ich produktów)
Ewa
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
trawka ładnie rośnie, gratulacje.
Te chodniczki fajna rzecz, nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego
Te chodniczki fajna rzecz, nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
-
- 200p
fajna sprawa bo zabezpiecza przed błotem w miejscu w którym trawy na pewno nie będzie, a przy tym dziecko ma miękkie lądowanie - to powierzchnia gumowa w którą jest teraz wyposażona większosć placów zabaw. Jakby ktoś chciał przyobserwować to chociażby przy McD
Ewa
Pięknie trawka wyrosła. 

Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;