Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
hodowca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2011, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w tunelu - amotorsko

Post »

Suzana dziękuję bardzo za odpowiedz.

A ma ktoś siatkę cieniującą? Podobno chroni przed nasłonecznieniem ale czy sprawi żeby temperatura była niższa? I czy można ją narzucić czy założyć jakoś na tunel foliowy? Wątpię czy obniży temperaturę ale zapewne uchroni przed nasłonecznieniem.

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Żeby kwiaty nie zostały wilgotne na noc, to wszystko.

kozula
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

W zeszłym roku narzuciłem siatkę maskującą..niby ok.W tym roku zacieniowałem folię wapnem rozcieńczonym w unigruncie-znacznie przyjemniejszy efekt-jaśniej i chłodniej.Ale podejrzewam,że nalepsze rozwiązanie to biała agrowłóknina.
ps:muszę dodać,że wyciąłem w dachu otwór,który w te dni nie tak upalne jest zaciągany roletą z tej samej folii,z której jest zbudowany tunel-dość proste rozwiązanie,ale w największy upał nawet niewystarczające!trzeba zacieniać.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ekopom czy wapno magnezowe (dolomit) należy dodawać w trakcie wegetacji?.
Pozdrawiam Marian
------------------
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

O to fajnie Aniu czekamy na zdjęcia, ja wczoraj zasiliłem swoje pomidory zobaczymy jakie będą efekty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Kochani, a na 64 krzaczki pomidorowe ile będę potrzebowała betoksonu? Dotąd nie używałam tego i nie wiem, czy wystarczy mi jedno opakowanie 50 ml, czy więcej powinnam kupić? Rozumiem, że stosuje się go tylko w tunelach, czy na gruntowe też?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

nawet na 600 Ci starczy :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p

Post »

Dziękuję :D
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Damroka, skoro kupujesz to lepiej kupić Gibrescol- bo ten chyba jest dopuszczony w tym roku do stosowania( mam nadzieję, ze nie pomyliłam nazwy)
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p

Post »

Dzięki Suzana, ale wcześniej już kliknęłam i zapłaciłam na Alle... za ten betokson z terminem: lipiec '2011. Trudno, będę miała nielegalny akcencik w tunelu :wink:

Wyszukałam etykietę gibrescolu - jakby to kogoś interesowało.

A tymczasem nawet miedzianu moim pomidorkom nie zaaplikowałam :? Tunelowe po posadzeniu opryskałam grevitem, na gruntowe mi nie wystarczyło. Miedzianem wypadałoby, prawda? a w tunelu też, jeśli był jeden oprysk (w sobotę) grevitowy?
Grevitu miałam trochę z ub. roku i już się skończył. W tym roku kupiłam Timorex Gold 24 EC (substancja aktywna: olejek z krzewu herbacianego). Z etykiety: TIMOREX GOLD 24 EC jest środkiem grzybobójczym w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie o działaniu kontaktowym, przeznaczony do zapobiegania i zwalczania chorób grzybowych w uprawie warzyw pod osłonami. Na roślinie działa powierzchniowo. (...) Pomidory uprawiane pod osłonami: zaraza ziemniaka, mączniak prawdziwy. Stosować profilaktycznie i leczniczo 4 razy co 7-10 dni, przemiennie z innymi fungicydami.
Popsikać tym w tunelu w tydzień po grevicie, czy dać sobie spokój?
Pomidorki odwiedzam niestety tylko w weekendy. Tunel stoi sobie otwarty na przestrzał przez cały czas. Najgorsze, że jakby coś się przyplątało, to nie mam możliwości szybciutko zareagować :(
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
11krzych

Post »

Witam.

Już poruszałem ten temat. Przepraszam, że znowu o tym samym, ale chciałem się na 100% upewnić, że dobrze zrozumiałem. Ogromna wiedza przekazywana przez Was (za co serdecznie dziękuję) dociera do mnie jakoś. Ale to jedno zagadnienie nie może się przebić do szarych komórek:
Przy pomidorach karłowych samokończących (np. BOHUN Karłowy) nic nie urywamy? Żadnych wilków, nic? Mają rosnąć jak chcą i na ile pędów mają ochotę?
Tak ? Pewnie jednak coś pokręciło mi się.

Pozdrawiam,
Krzysiek.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mama moja mówiła mi, że oglądała program w tv na temat oprysku pomidorów wyciągiem z krzewu herbacianego. Podobno bardzo zachwalali. :wink:
pozdrawiam, Anita
x-suzana

Post »

Nie wiem jak inni ale ja do oprysku pomidorów w tunelu szykuję się około 20.VI. no może ciut wcześniej bo w tym okresie jest zagrożenie chorobami grzybowymi. Będzie to środek kontaktowy Bravo albo właśnie ten Timorex.
Grevit jest od chorob wirusowych o ile dobrze zapamiętałam z tego forum, tak że nie liczmy że on zabezpieczy od grzybowych. Może już tym Timorexem koło 15.VI. psiknąć, na pewno przed wystąpieniem zagrożenia chorobami.
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Myślę,że łatwiej zdobyć skrzyp.Stosuję od lat i jestem zadowolona z jego działania.W internecie podane są różne sposoby jego przygotowania.Polecam
Babcia 360
x-suzana

Post »

Babciu, właśnie zrobiłam wywar ze skrzypu ale naszły mnie wątpliwości czy to ten polny skrzyp czy błotny, bo błotny jakiś trujący. Ja chciałam zastosować na truskawki. Wywar stoi a ja myślę...
powiedz mi czy go łatwo pomylić? Oglądałam zdjęcia w internecie ale "na dwoje babka wróżyła" jak to mówią.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”