Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
jak to ślimaczek to do rana znajdzie
albo nad ranem 
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Ja mam plage turkuci ,ale jak do tej pory nie podgryzły mi pomidorów, potrafią wiele zniszczyć 
Pozdrawiam Iwona 
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Weteran czyżby ślimaki miały zęby, a ,może do tego białe 
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
białe "prawie" to mam ja :P
a tak poważnie to u mnie ślimaki te nagie to potrafią właśnie tak załatwić roślinki , cwane bestie i wygląda to dokładnie jak obgryzione
a tak poważnie to u mnie ślimaki te nagie to potrafią właśnie tak załatwić roślinki , cwane bestie i wygląda to dokładnie jak obgryzione
Paweł _____________________________________________________________________________
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Odnośnie palikowania - ja palowałem część po posadzeniu, a część 10 dni od wysadzania. Pale wbijam od strony północnej krzaków, mniej więcej 10 cm od krzaczka. Jak dotąd nie zauważyłem żadnych objawów uszkodzenia korzeni, mimo że już ładnie się porozrastały na boki.
A co do wysokosci palików - odmiany wysokie mają u mnie pale 1,6 metrowe. Prowadziłem już na ponad dwa metry ale to nie ma sensu, góra i tak nie zdąży dojrzeć
Metrowe są troche za niskie ale od biedy mogą być, najwyżej góra krzaka się zwiesi, lub można ją przywiązać do palika sąsiada.
Pozdrawiam.
A co do wysokosci palików - odmiany wysokie mają u mnie pale 1,6 metrowe. Prowadziłem już na ponad dwa metry ale to nie ma sensu, góra i tak nie zdąży dojrzeć
Metrowe są troche za niskie ale od biedy mogą być, najwyżej góra krzaka się zwiesi, lub można ją przywiązać do palika sąsiada.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Maciek.
Warto wiedzieć,że do robienia gnojówek roślinnych należy używać naczyń drewnianych,kamionkowych lub plastikowych,nie wolno używać naczyń metalowych.

- KasiaPuk
- 200p

- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hehe, właśnie nastawiłam 75 litrów pokrzywianki, wykorzystałam plastikowe donice które Małż mi kupił do powojników na patio;) Dobrze że nie zdążyłam w nich wywiercić otworów;)
Teraz muszę zaczekać z kupnem powojników;)
Ale czego się nie robi dla 3 kilo pokrzyw;)
Teraz muszę zaczekać z kupnem powojników;)
Ale czego się nie robi dla 3 kilo pokrzyw;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
A czym to grozi?janhel41 pisze:Warto wiedzieć,że do robienia gnojówek roślinnych należy używać naczyń drewnianych,kamionkowych lub plastikowych,nie wolno używać naczyń metalowych.
Pozdrawiam, Maciek.
utlenianiem i tym podobnymi reakcjami
z nich nie zawsze przyjazne związki wychodzą
z nich nie zawsze przyjazne związki wychodzą
-
vanilla81
- 100p

- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dzis zauwazylam pierwsze malenkie pomidorki! Ale sie ciesze
Niestety dostrzeglam tez kilka mszyc... Jak myslicie, zrobic oprysk z pokrzyw? Mam juz taka gnojowke ustana 2 tygodnie... Pomoze na nie?
Niestety dostrzeglam tez kilka mszyc... Jak myslicie, zrobic oprysk z pokrzyw? Mam juz taka gnojowke ustana 2 tygodnie... Pomoze na nie?
- justyna_gl

- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
iwonas85
- 200p

- Od: 27 mar 2011, o 21:27
moje pierwsze wyglądają podobnie
na razie mam 3 a cieszę się z nich tak, że po pracy zaglądam najpierw do pomidorów, później do domu 
vanilla, na mszyce jest b. dobre mydło ogrodnicze, ekologiczne i skuteczne.
- Isskaa
- 500p

- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
A ja mam takie pytanko..
Czy mozna w pomidorach usunac dolne liscie? Czy to nie zaszkodzi krzaczkowi?
Bo straszny "busz" tam jest,nie widze jak podlewam,przeszkadzaja te liscie,a mysle,ze tez zabieraja energie roslince,ze przeszkadzaja isc krzaczkowi w gore ..
Ja malutkie pomidorki tez juz mam,dosc sporo..
Czy mozna w pomidorach usunac dolne liscie? Czy to nie zaszkodzi krzaczkowi?
Bo straszny "busz" tam jest,nie widze jak podlewam,przeszkadzaja te liscie,a mysle,ze tez zabieraja energie roslince,ze przeszkadzaja isc krzaczkowi w gore ..
Ja malutkie pomidorki tez juz mam,dosc sporo..
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Każdy liść który nie ma światła powinien być usunięty , a na przyszłość sadzić rzadziej ,bo po co hodować liście żeby potem usuwać .
pozdrawiam Ludwik