nigdzie nie mogę sie do czytać kiedy należy przyciąć jarzebine.
dużo jest o tym jak (gałązki wrastające w środek należy/można przyciac) ale ani słowa czy wiosna czy jesienią, czy po zimie. nie wiem jak jarzebine zakwalifikować...
i jeszcze jak to zrobić by rosja i nieco wzwysz i trochę wszerz (jedna jest chuda i już 3metrowa, druga niska i szersza - tak je "odziedziczylam")...
jarzebinowe przycinanie - w jaka pora roku
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jarzebinowe przycinanie - w jaka pora roku
Nie wiem nic o jakichś specjalnych zaleceniach do jarzębiny. Gdzieś zasłyszałem że wiosną cięta "płacze", ale nie zauważyłem. Sama w sobie cięcia nie wymaga. Formowanie, cięcie sanitarne - jak każde drzewo. Można wiosną, jak jabłonie, można i latem. Jesienią lepiej nie, drzewo musi do zimy zagoić. Ja sam preferuję letnie cięcie, jeśli o formowanie chodzi - można teraz - widać jak rośnie, jeszcze puści nowe pędy po cięciu.
Jeśli chcesz ładnie uformować - poczytaj trochę o formowaniu koron, jarzębina jest podobna we wzroście do grusz, trochę mniej do jabłoni, ale metody pasują. Radzę rozginać gałęzie bardziej poziomo, to pobudzi przewodnik do wzrostu w górę. Tej Chudej z kolei przytnij (jak wysoko trzeba - lub uszczknij szczyt) przewodnik, pobudzi to do tworzenia gałązek.
U mnie jarzębina uparcie tworzy po kilka przewodników, pędy zrośnięte pod ostrymi kątami. Jeśli tak masz, wybierz i prowadź jeden przewodnik, gałęzie ostro w górę rosnące, jeśli nie da się odgiąć - usuwaj.
Ogólnie - nie ma konieczności cięcia, robisz to dla swojego gustu, jak pasuje. Chyba że "prowadzisz na owoc" ;) tu nie mam idei.

Jeśli chcesz ładnie uformować - poczytaj trochę o formowaniu koron, jarzębina jest podobna we wzroście do grusz, trochę mniej do jabłoni, ale metody pasują. Radzę rozginać gałęzie bardziej poziomo, to pobudzi przewodnik do wzrostu w górę. Tej Chudej z kolei przytnij (jak wysoko trzeba - lub uszczknij szczyt) przewodnik, pobudzi to do tworzenia gałązek.
U mnie jarzębina uparcie tworzy po kilka przewodników, pędy zrośnięte pod ostrymi kątami. Jeśli tak masz, wybierz i prowadź jeden przewodnik, gałęzie ostro w górę rosnące, jeśli nie da się odgiąć - usuwaj.
Ogólnie - nie ma konieczności cięcia, robisz to dla swojego gustu, jak pasuje. Chyba że "prowadzisz na owoc" ;) tu nie mam idei.

Re: jarzebinowe przycinanie - w jaka pora roku
duże "dziękuję" , no i mam zamiar zastosować porady letnie i do chudej i do szerszej, dzięki