Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Rozumiem, że zaczynamy usuwać kwiatostan zaraz jak się pojawi i zawiązujemy szczypior?
Oznacza to, ze zaczyna wykształcać się główka i należy obficie podlewać?

Przepraszam za to podsumowanie, tym bardziej że wszystko to zostało już powiedziane.
Ale muszę mieć pewność. Jak w szkole. Dopóki sobie nie napisałam ściągawki to się nie nauczyłam :D
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Wiązanie szczypioru nie jest wcale konieczne, ja nigdy nie związuję nie wiem czemu się to tak przyjęło, wystarczy usunąć kwiatostan jak tylko się ukaże

Obrazek
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Heh, bajera! Mogłeś położyc na jednej z główek pudełko zapełek, żeby było widac jakie duże, bo niektóre faktycznie się wydają niezłe :D Gratuluje. ;:63
No wiązanie szczypioru ponoc też wymusza w jakimś stopniu wzrost rośliny tej dolnej części a nie w kwiaty. A tniesz sam kwiat, tę kulkę czy u samego dołu?
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Adrian89 gratulacje.
Z zimowego czosnku udało Ci się upleśc warkocze.
Bo to zimowy prawda?
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
X-A-9
---

Post »

Hehe dzięki tak to zimowy :) Marek ucinam tyle ile mi się nawinie pod nóż :;230 przeważnie sama kulka z odrobiną łodygi, wtedy pozostała część sama się zwija :) Pamiętajcie żeby nawożenie azotem zakończyć nie później niż na początku czerwca, zanim zaczną tworzyć się cebule w przeciwnym wypadku opóźnia się dojrzewanie, nadmiar azotu powoduje też gorsze przechowywanie.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Uff... czyli można nawozić jeszcze :D Ostatnie dni zostały powiadasz, no kulek jeszcze nie ma, ale z tego co wiem to taki suszony kurzy nawóz muszę wpierw zalać wodą i poczekać parę dni żeby się gnojówka zrobiła tak? Czy można obsypać "na suchara" i podlać parę razy?
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Adrian89, Ty taki "zaprawiony"w czosnku jesteś, napisz proszę, jak to jest z tym azotem, czytałam, że cebulowe w tym czosnek to gnojówką z pokrzyw traktować nie należy, teraz czytam, że tak ok, już sama nie wiem, a na brak gnojówki nie narzekam, więc chętnie bym go teraz jeszcze podlała.
pozdrawiam
Iwona
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Mój czosnek puścił juz pędy z kwiatami...poobrywalam je.Czy nie za wcześnie?Rośnie jak szalony ;:14
Asia
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Obiecane zdjęcia czosnku przesadzonego. Obrazek Obrazek
Rafi93r
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2010, o 23:19

Post »

Dodaje obiecane wczoraj zdjęcia swojego czosnku na dzień dzisiejszy wygląda tak
Obrazek Obrazek Obrazek
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

[quote=" Pamiętajcie żeby nawożenie azotem zakończyć nie później niż na początku czerwca, zanim zaczną tworzyć się cebule w przeciwnym wypadku opóźnia się dojrzewanie, nadmiar azotu powoduje też gorsze przechowywanie.[/quote]

a czym można nawozić czosnek jak nie ma się obornika?
czy azofoska się nadaje? :roll:
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Pisałem parę postów wcześniej - ja oprócz kompostu używam suszony, naturalny, ekologiczny nawóz, który można zakupic w każdym sklepie ogrodniczym. Sam się jedynie zastanawiam czy lepszy jest kurzy czy bydlęcy i też w sumie nie uzyskałem odpowiedzi. Pytałem też czy tzeba koniecznie robic z tego gnojówkę, czy można posypac i podlac. W sklepach w mojej miejscowości tylko takie dwa typy ostatnio spotkałem, oprócz tego suszony obornik, który nie miał opisu z czego dokładnie jest. Profesjonalistów, albo ludzi z większym doświadczeniem niż moje proszę o podpowiedź jeszcze raz :) ...
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Można zasilać kurzakiem i obornikiem oczywiście podając jedno albo drugie dwutygodniowej fermentacji. Następnie rozcięczyć w proporcji 1:5 lub 1:10 w zależności od wielkości roślin. Ja w tym tygodniu będę zasilać rozcięczonym obornikiem i być może rozcięcze też kompost w stosunku 1:5.
Pamiętajcie o ogrodach...
X-A-9
---

Post »

Obojętnie czy kurzy czy bydlęcy, jednak ptasi jest nawozem silniejszym.

Osobiście przygotowanie grządki pod jesienne sadzenie czosnku zaczynam późnym latem, wywalam kompost czy sieję zielony nawóz, ewentualnie suszony obornik. Wiosną po wznowieniu wegetacji zasilam go azofoską itp. choć od 2 lat staram się unikać nawozów sztucznych w zamian rozsypuję obornik w granulkach. A teraz wykonuję ostatnie nawożenie, gnojówką z pokrzyw i nie widzę ubocznych efektów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A ja jak posdaziłam czosnek zimowy zaraz po nawożeniu ziemi obornikiem po pieczarkach,(rosnie na prawdę piękny)..czy mam go jeszcze "nakarmić'? Bo mój, jak już pisałam wcześniej,zaczął wypuszczać pędy z pączkami kwiatów. ;:3
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”