Lecą liście z brzoskwini

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lecą liście z brzoskwini

Post »

Kilka, tych pierwszych, przyżółkło. Ponieważ w zeszłym roku była tragedia z drobną plamistościa, a non stop potykam się z rakiem bakteryjnym, więc miały oprysk i Topsinem, i miedzianem, i Punch'em. A wczoraj(prawie dwa tygodnie po ostatnim zabiegu), kiedy mijał skwarny dzień- widzę kilka na oko zdrowych liści, które opadły. Zastanawiam się "ki grzyb?", zakołysałem drzewkiem- lacą następne... czemu? :?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
DarekRz

Re: Lecą liście z brzoskwini

Post »

Słabe mam doświadczenie w uprawie brzoskwini ale tak sobie myślę, czy to nie zakumulowała sie fitotoksyczność oprysków z np. suszą? Jak tam przez ostatnie dwa tygodnie było z opadami? Topsinu nie należy stosować łącznie z preparatami miedziowymi - ale chyba nie pryskałeś łącznie, tylko każdym z osobna?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne, że osobno i to z dwutygodniowym odstępem.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ mam poważne poszlaki co do wystąpienia drobnej plamistości, wczoraj przeleciałem Score. Na razie sytuacja się nie pogarsza. Może je przegrzało?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

maryann pisze: Może je przegrzało?
Mogło, upał był. Jeśli jeszcze wody brakło - to właściwie naturalna reakcja. Mnie tak parę lat temu w upalny dzień brzoskwinie zrzuciły liście z kędzierzawką, wszystkie naraz. Może oprysk jakoś też osłabił, ale nie sądzę, pewnie prawidłowo robisz.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A nie zalało jej w tamtym roku? U mnie taki był poziom wód gruntowych że u jednej brzoskwini zgniły korzenie, od górnej strony próbowała tylko wytwarzać nowe a cały pal suchy.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku też młody Saturn zaczął lecieć, ale tym razem w porę ktoś napisał i zwróciłem uwagę na dziurkowatość liści. Praktycznie "Topsin - raz!" i dalej wszystkie ku ogólnemu zadowoleniu wiszą.
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Space99 chyba ma racje.
Maja Redhaven z lipca 2013 i dziś.
Obrazek Obrazek
W 2012 woda ze Ślęzy zatrzymała się 3 m od brzoskwini.Opryski w 2013 i 14 takie same.Ten rok jest względnie suchy.
pozdrawiam
Kazik
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze:widzę kilka "na oko zdrowych" liści, które opadły.
Widzisz różnicę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”