Witam.
W ubiegłym roku kupiłam okropnie zachwaszczona działke. Na jesieni ja przekopalam szpadlem. Powyrywałam chwasty. Na wiosne to samo. Posadziłam trawe jednak okropnie wychodza na niej chwasty sa to min. ostrożeń, lebioda, mlecz i mnóstwo powoju, którego nie moge sie pozbyc. czym to najlepiej spryskac, a moze sa jakies ekologiczne sposoby. próbowałam wyciągać nożem chwasty, ale jest ich multum, boje sie ze wytepia mi trawe calkowicie. Na działce przebywa także czesto moje roczne dziecko wiec chciałabym w miare delikatny - jeśli takowe sa - środek. Ewentualnie prosze o informacje ile czasu nalezy odczekac aby dziecko moglo sie na tej trawie bawic.
zachwaszczony trawnik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2011, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: zachwaszczony trawnik
Polecam oprysk Fernando, ale ja to robiłem przed wyjazdem na urlop...
Przeczytaj całą etykietę, gdzie min. jest napisane: "(...)nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła mlecznego, przez 7 dni od zabiegu".
Na większość gatunków chwastów, które wymienione pomoże zwykłe, regularne koszenie. Zostanie mniszek i.... głównie mniszek.
Przeczytaj całą etykietę, gdzie min. jest napisane: "(...)nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła mlecznego, przez 7 dni od zabiegu".

Na większość gatunków chwastów, które wymienione pomoże zwykłe, regularne koszenie. Zostanie mniszek i.... głównie mniszek.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Re: zachwaszczony trawnik
Dokładnie - ja też kiedyś regularnie kosząc trawnik pozbyłem się chwastów ale mniszek pozostał - potraktowałem go innymi metodami na chwasty. Oprócz miejsc w których stosuję zabiegi pielęgnacyjne trawnika zostawiam także na działce miejsca niekoszone (tzn koszone ale tylko 2 x w roku), niepielęgnowane - tam trawsko tak mocno rośnie że mniszek zanika.