Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Joan piękny książe, cudo

- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Joasiu,to chyba najpiękniejszy sabotek.Jest niesamowity.
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arletko przepraszam, że przeoczyłam Ciebie ale jednocześnie pisałyśmy.
Dziękuję w imieniu Paphiopedilum.
Jeżeli chodzi o kwitnienie Masdevalli to jest bardzo zróżnicowany. Masdevallia Sugar Baby kwitła u mnie 2-3 tygodnie ale powtarzała kilka razy w roku kwitnienie. Inne kwitną tylko raz lub dwa w roku ale kwiaty utrzymują do trzech miesięcy.
Jeżeli chodzi o różową to powinna na jesieni zakwitnąć, czego Ci z całego serca życzę.
Joasiu
Henryku jak na razie to ze wszystkich u mnie kwitnących sabotków ten jest najcudowniejszy.
Ale żeby nie było tylko sabotkowo to moja Masdevallia infracta alba ma większość rozwiniętych kwitków.

Phalaenopsis hybrydka kwitnie jednym kwiatkiem od dwóch miesięcy. Więcej nie będzie bo mama złamała mi końcówkę z kolejnymi pąkami.

Trzeci kwiat w ciągu 6 miesięcy na Psychopsis kalihi

Pękający pąk na Psychopsis Mariposa

Dziękuję w imieniu Paphiopedilum.
Jeżeli chodzi o kwitnienie Masdevalli to jest bardzo zróżnicowany. Masdevallia Sugar Baby kwitła u mnie 2-3 tygodnie ale powtarzała kilka razy w roku kwitnienie. Inne kwitną tylko raz lub dwa w roku ale kwiaty utrzymują do trzech miesięcy.
Jeżeli chodzi o różową to powinna na jesieni zakwitnąć, czego Ci z całego serca życzę.
Joasiu
Henryku jak na razie to ze wszystkich u mnie kwitnących sabotków ten jest najcudowniejszy.
Ale żeby nie było tylko sabotkowo to moja Masdevallia infracta alba ma większość rozwiniętych kwitków.

Phalaenopsis hybrydka kwitnie jednym kwiatkiem od dwóch miesięcy. Więcej nie będzie bo mama złamała mi końcówkę z kolejnymi pąkami.

Trzeci kwiat w ciągu 6 miesięcy na Psychopsis kalihi

Pękający pąk na Psychopsis Mariposa

- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wchodzę rozdziawiam buzię i wychodzę otumaniona cudami które u ciebie kwitną 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I masdevallia biała...nieskazitelna i dzielna roślinka, tyle kwiatuszków ma...
Hmm...Psychopsisy u Ciebie super się czują, kwitną non stop.
jaki piękny ten biały sabotek. nie mogę się napatrzeć. 
Pozdrawiam, Agatka
Asiu, sabotek przepiękny
Moim wielkim marzeniem jest, żeby chciały ze mną współpracować. Wtedy na pewno wpisałabym go na swoją listę chciejstw 
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Asiu
,o pięknie Twego Paphiopedilum concolor chyba już wszyscy napisali wszystko co możliwe więc się nie będę powtarzał tylko sobie po cichutku powzdycham przed monitorem.
Masdevallia infracta alba obsypana przepięknie białymi kwiatuszkami wprawia w zachwyt( czy ona rośnie w keramzycie?)
Żółć hybrydki prześciga się z promykami słonecznymi świetnie uchwycone , podoba mi się.
Psychopsis kalii góruje niczym żyrafa z długą szyją nie wiem czemu ale akurat to zwirze przyszło mi na myśl gdy oglądam Twoje zdjęcia ,choć kolorystyką jakby troszkę podobny no i ta długa szyja.
Masdevallia infracta alba obsypana przepięknie białymi kwiatuszkami wprawia w zachwyt( czy ona rośnie w keramzycie?)
Żółć hybrydki prześciga się z promykami słonecznymi świetnie uchwycone , podoba mi się.
Psychopsis kalii góruje niczym żyrafa z długą szyją nie wiem czemu ale akurat to zwirze przyszło mi na myśl gdy oglądam Twoje zdjęcia ,choć kolorystyką jakby troszkę podobny no i ta długa szyja.
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Przecudna masdevallia
Żółta hybrydka ma bardzo ładnego kwiatuszka
-
Joane

Celinko jak ochłoniesz to wróć. Niedługo kolejna porcja moich kwitnień.trzynastka pisze:wychodzę otumaniona cudami które u ciebie kwitną
Justynko dziękuję w imieniu Sabotka i Masdevalli. Psychopsisy rzeczywiście zaklimatyzowały się u mnie ładnie. Moim marzeniem jest aby kiedyś zakwitły wszystkie razem w jednym czasie.
trzysta ja również nie mogę się na niego napatrzyć. Dlatego postawiłam go w salonie na widocznym miejscu aby móc go stale oglądać.
Lauro a próbowałaś już. Skoro u Ciebie rosną i kwitną Masdevallie Maxylaria i podobne to i z sabotkami nie powinno być problemu.Laura1806 pisze: Moim wielkim marzeniem jest, żeby chciały ze mną współpracować
Marku Arlet moja Masdevallia rośnie w mchu w glinianej donicy. Ale, że pędziki rozchodzą się na wszystkie strony więc nie mieściła się na parapecie gdzie stoją wszystkie inne Masdevallie. Więc wzięłam jedną wiszącą osłonkę wyłożyłam keramzytem i postawiłam na niej doniczkę z rośliną. po czym obsypałam resztą keramzytu. W ten sposób łatwiej utrzymać wilgotne podłoże w pojedyńczej roślince jak i wiłgotność w około rośliny.
Ewarost to prawda chciałoby się go przytulić.
- Sylwianna
- 50p

- Od: 24 maja 2011, o 09:34
Witam wszystkich! Joasiu kwiatki są przecudowne, zakochałam się w niektórych nowych jak dla mnie odmianach, chyba w ten weekendzik powiększę nieco moją rodzinkę
Będę tu co jakiś czas zaglądała i czekam na nowe zdjęcia, bo aż się oczka cieszą na takie śliczności

Pozdrawiam Sylwia
Zapraszam do moich wątków -> http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=43961
Zapraszam do moich wątków -> http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=43961
Asiu, owszem - cały czas próbuję
Moja przygoda z sabotkami zaczęła się ponad trzy lata temu. Mam pięć szt. i tylko dwa ponowiły kwitnienie
W okresie letnim zapewniam im werandowanie w zacienionym miejscu. Ostatnio wszystkie posadziłam do podłoża dla paphiopedilum z OS. Na jednym z sabotków na starej rozecie wyrastają nowe. Nie wiem na czym polega problem, czy winne jest to podłoże? Inny znowu ma wybujałe rozety ale wyglądają jakby chciały uciec z doniczki
Jeśli nie sprawi Ci to problemu to bardzo proszę o poradę
Jeśli nie sprawi Ci to problemu to bardzo proszę o poradę
-
Joane

Sylwianna
miło mi Ciebie gościć. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Lauro z sabotkami to jest różnie. Większość wymaga umiarkowanych temperatur. Są jednak takie co potrzebują latem wysokich temperatur a zimą spoczynek w chłodnym. Przeglądnęłam Twój wątek i na pierwszej stronie widziałam krzyżówkę collosum, sama mam z nim problem. Ten drugi to jeden z rodziców jest Paph. Malipoense, chociaż liście są podobne do emersonii. One potrzebują spoczynku w zimie w chłodniejszych temp. Ja swoich nie trzymam na balkonie tylko w pomieszczeniu. Większość w akwarium lub na parapecie w kuchni. Często do zakwitnięcia potrzebują mniej światła. Nawożę co drugi tydzień połową dawki.
A teraz pokażę moją dumę. Gdy po 3 latach starań uznałam, że u mnie Vandowate nie chcą kwitnąć i postanowiłam się ich pozbyć one zrobiły mi psikusa i oto wynik. Moja pierwsza: Ascocentrum Suksamran rozkwitła.
Początek maja:

obecnie

No i na dwóch kolejnych wypatrzyłam pędziki. Mam nadzieję, że ujrzę ich kwiaty.
miło mi Ciebie gościć. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Lauro z sabotkami to jest różnie. Większość wymaga umiarkowanych temperatur. Są jednak takie co potrzebują latem wysokich temperatur a zimą spoczynek w chłodnym. Przeglądnęłam Twój wątek i na pierwszej stronie widziałam krzyżówkę collosum, sama mam z nim problem. Ten drugi to jeden z rodziców jest Paph. Malipoense, chociaż liście są podobne do emersonii. One potrzebują spoczynku w zimie w chłodniejszych temp. Ja swoich nie trzymam na balkonie tylko w pomieszczeniu. Większość w akwarium lub na parapecie w kuchni. Często do zakwitnięcia potrzebują mniej światła. Nawożę co drugi tydzień połową dawki.
A teraz pokażę moją dumę. Gdy po 3 latach starań uznałam, że u mnie Vandowate nie chcą kwitnąć i postanowiłam się ich pozbyć one zrobiły mi psikusa i oto wynik. Moja pierwsza: Ascocentrum Suksamran rozkwitła.
Początek maja:

obecnie

No i na dwóch kolejnych wypatrzyłam pędziki. Mam nadzieję, że ujrzę ich kwiaty.
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Asiu jest wspaniała i bardzo Ci gratuluję, tym bardziej, że już prawie dałaś za wygraną
Ciekawa jestem kolejnych z pędami, co za cudeńka znów nam pokażesz
Masdevallia infracta alba wygląda przepięknie tak obsypana kwiatami, czy te kwitnienia są z nowych pędów czy starych, bo nie dowidzę ?
Ciekawa jestem kolejnych z pędami, co za cudeńka znów nam pokażesz
Masdevallia infracta alba wygląda przepięknie tak obsypana kwiatami, czy te kwitnienia są z nowych pędów czy starych, bo nie dowidzę ?