Proponuję numerować propozycje by łatwiej można odnieść się do nich w dalszych dyskusjach (podobnie jak numerujemy przepisy)
Na początek
1. Jogurt zamiast (tłustej) śmietany

Wyobraźcie sobie, dwoje zakochanych, romantyczna kolacja, a tu chłopak wyskakuje, że wina nie będzie tylko "jemy powidła"2. Powidła śliwkowe zamiast wina.
Zacierki mogą być dodatkiem do np. zupy a zasmażka służy do zagęszczania więc nie widzę związku.3. Zacierki (makaronowe) zamiast zasmażki.
Przecież żelatyna to nic innego jak właśnie oczyszczony wywar z kości i skóry. A robienie galaretki owocowej na wywarze z nóg też sobie nie wyobrażam.4. Mocna zalewa z nóg (skór wieprzowych) zamiast żelatyny.
Ziemniak owszem ale żółtko? Przecież zawiera dużo lipidów z grupy tych mniej zdrowych. Poza tym, na upartego, są śmietany niskotłuszczowe które na pewno będą lepsze od żółtka.5. Żółtka lub roztarty ziemniak zamiast zabielania zup śmietaną.
Margaryna jest produktem syntetycznym, uzyskiwany na drodze kilku przemian chemicznych a masło to naturalny tłuszcz odwirowany z mleka.7. Bezmleczna margaryna zamiast masła.
Olej ale najlepiej słonecznikowy (rzepakowy nie jest najzdrowszy i najlepszy w smaku). Najlepsza jest oliwa. A ze smalcem- najlepszy schabowy to taki smażony na smalcu i taki smażony na oleju nie dorasta mu do pięt.11. olej do smażenia (zamiast smalcu)
Lub mleko z woreczka- nie poddawane zabiegom przedłużającym trwałość albo prosto od krowy (takie do spasteryzowania przed spożyciem).13. mleko z butelki 2% albo i 3% (zamiast mleka uhatego zero procent, woda z wapnem, brrr)
Konserwy wcale nie zawierają konserwantów- zasada ta sama co w domowych wekach- obróbka termiczna zabija wszystkie drobnoustroje w puszce i dzięki temu zawartość się nie psuje.15. mrożone warzywa (zamiast warzyw z puszki, zawsze to więcej witamin, a mniej konserwantów)
cukier z melasą zawiera ten sam główny składnik co cukier rafinowany. Miód oczywiście, najlepszy do słodzenia. A syropy- zależy jakie- naturalne jak najbardziej- a te które można kupić czyli roztwór cukru z aromatami i barwnikami- niekoniecznie.17. cukier z melasą / miód / syropy owocowe do słodzenia napojów i deserów (zamiast białego cukru rafinowanego)
Piwo niepasteryzowane tak ale takie które nie jest filtrowane przez filtry molekularne bo to wychodzi na to samo.22.Piwo niepasteryzowane zamiast wyrobów piwopodobnych doprawianych spirytusem.
Ketchup zawiera bardzo dużo cukru wiec w najlepszym przypadku wyjdzie na to samo.33. ketchup do kanapek zamiast masła/margaryn,
Nasycenie dwutlenkiem węgla niema nic wspólnego ze zmineralizowaniem. Woda źródlana jest naturalna, za zwyczaj rozlewana prosto ze źródła do butelek. A mineralizowane zawierają często dodawane sztuczne sole mineralne.35. woda wysoko zmineralizowana zamiast źródlanej i nisko zmineralizowanej (słabo nasycona dwutlenkiem węgla),
Plastik nie ma nic do rzeczy ponieważ ten używany do pakowania żywności jest substancją obojętną tak jak np. szkło.40. jedzenie które nie jest opakowane w plastik,
Odpowiem cytatem "Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze."42. przewaga pokarmów kwasotwórczych (np. kasze) nad zasadotwórczymi (np. ziemniaki),
To jest jedna z najbardziej sensownych rzeczy. Woda z sokiem z cytryny świetnie gasi pragnienie. Można dać też soku z limonki, kilka listków mięty lub melisy i jak ktoś woli słodsze- trochę miodu. I jest to zdrowsze od wspomnianej wyżej wody z syropem.45.Woda z sokiem z cytryny zamiast herbaty do posiłków(a herbata między posiłkami)
Przecież nikt nie je czerwonego mięsa codziennie. Organizm człowieka jest przystosowany do trawienia zarówno mięsa jak i roślin, najważniejsza jest równowaga.Częste spożywanie mięsa czerwonego sprzyja nowotworom jelit
Wody słabo nasycone dwutlenkiem węgla innymi słowy wody nie gazowane mocno. Czyli wody niegazowane lub słabo nasycone dwutlenikim węgla zamiast gazowanych. Źródlane to wody typu kranówka i rozrzedzają minerały zawarte w organiźmie. Polecam wziąć w rękę wodę wysokozmineralizowaną i jakkolwiek inną np. żródlaną i porównać ilość składników mineralnych podanych w mg w przeliczeniu na litr. Wody wysokozmineralizowane z reguły zawierają dużo wapnia co jest korzystne zwłaszcza dla kobiet. Moim zdaniem lepiej pić taką wodę niż łykać tabletki.Nasycenie dwutlenkiem węgla niema nic wspólnego ze zmineralizowaniem. Woda źródlana jest naturalna, za zwyczaj rozlewana prosto ze źródła do butelek. A mineralizowane zawierają często dodawane sztuczne sole mineralne.
40. jedzenie które nie jest opakowane w plastik,
Nic nie jest obojętne w kontakcie z żywnością, jednak im bardziej naturalne (mniej przetworzone) jest opakowanie tym lepiej.Plastik nie ma nic do rzeczy ponieważ ten używany do pakowania żywności jest substancją obojętną tak jak np. szkło.
42. przewaga pokarmów kwasotwórczych (np. kasze) nad zasadotwórczymi (np. ziemniaki),
Odpowiem cytatem "Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze."
Także lubię ale wodę mineralną z sokiem wyciśniętym z cytryny. Jest taka zasada że pić należy pół godziny przed posiłkiem albo dwie godziny po posiłku, w trakcie posiłku nie powinno się pić. Spróbujcie a zobaczycie że lepiej będziecie się czuli po obiedzie w czasie którego nic nie piliście.45.Woda z sokiem z cytryny zamiast herbaty do posiłków(a herbata między posiłkami)