Pistacjowy ma delikatnego kwiatuszka...
Mała kolekcja Joasi
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mała kolekcja Joasi
No, no słynny MM zagościł w Twojej kolekcji ;) Przepiękny Ci on 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny MM. Wszyscy macie takie dorodne te MM, a moje oba były malutkie... Jednego jeszcze mam, puścił pęd, ale powolutku rośnie...
- repas200

- Od: 12 mar 2011, o 13:49
Piękny MM
Musze wreszcie przeznaczyć trochę pieniędzy na storczyki są piękne
Wielkie gratulacje za kolekcje
Wielkie gratulacje za kolekcje
My name is Daniel
Proszę bardzo Joasiu
, niech się dobrze chowa
te Panie w sklepie na pewno się zastanawiają po co mi tyle tych MM, dziś kupowałam kolejnego i we wtorek zapowiada się wizyta po kolejnego
dziś kupiłam za 41
to może we wtorek kupię za 35 
te Panie w sklepie na pewno się zastanawiają po co mi tyle tych MM, dziś kupowałam kolejnego i we wtorek zapowiada się wizyta po kolejnego
dziś kupiłam za 41
Heh. Iwonko to może od razu kup 5 hurtem i później tylko kasuj pieniązki i wysyłaj...
Pozdrawiam Agnieszka
Hihi, to straciłabym okazję na częste zaglądanie do tej kwiaciarni, dziś pooglądałam sobie katlejki w pąkach i nową dostawę
To gdzie Ty zaopatrujesz nas i siebie w MM? Byłam święcie przekonana, że w hipermarkecie 
Pozdrawiam Agnieszka
Wiesz, mam już 2 MM i chętkę na trzeciego, ale niestety forsy brak 
Pozdrawiam Agnieszka
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
O matko, a Ty znowuStorczykowa pisze:A może po prostu Vandzię kąpać w normalny sposób, czyli w wiadrze?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Jest trudne i o wiele bardziej skomplikowane... Trzeba wlewać, wylewać, ściągać w całości Vande z parapetu, no i uważać, żeby wazonu nie potrzaskać, a potem pewnie ta woda się marnuje... ja wyciągam samą roślinę, wkładam do wiadra i mam spokój, wazony cały czas są na oknie i jest znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, że je potrzaskam, poza tym ja nigdy nie robię więcej niż to konieczne i idę na łatwiznę, więc skoro jest tak prosty sposób jak kąpiele w wiadrze, to po co miałabym się az tak trudzić? Poza tym jestem oszczędna i jedną wodę używam długo, z pewnością nie zamierzam jej wylewać po jednym kąpaniu. A z wiadrem mam fajnie, bo kąpię w tym Vandy a wodę moge brać do podlewaczki jak chcę podlać Phal. i potem sobie tylko uzupełniam to, co wzięłam do Phal.dorotakol pisze:O matko, a Ty znowuStorczykowa pisze:A może po prostu Vandzię kąpać w normalny sposób, czyli w wiadrze?Co jest nienormalnego w kąpaniu w wazonie
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Dusiu, dobry pomysł z tym wykorzystywaniem wody. Postanowiłam, że po wieczornej kąpieli, nie będę wylewać, tylko jutro znów się w niej wykąpię. Skoro storczyki mogą, to mnie też to nie zaszkodzi 
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Wcale nie jest to trudniejsze i bardziej pracochłonne, a ma wiele zalet.
Najważniejszą jest to, że korzenie nie są narażone na uszkodzenia mechaniczne podczas wyciągania i wkładania do wazonu.
Nie polecam moczenia w tej samej wodzie wielu storczyków ze względu na łatwość przenoszenia się chorób.
Ty, Dusiu jak do tej pory miałaś szczęście, ale nie wszyscy je mają.
I jeszcze jedna sprawa - korzenie vand, które nie są wyciągane "grzecznie" układają się w wazonie.
Wody też nie marnuję, bo służy do podlewania ogrodowych, a zimą do spłukiwania w toalecie
Dusiu może trochę za często idziesz na łatwiznę, a częstość kwitnienia mówi sama za siebie
O ile wiem będą Ci kwitły dwie, a mi chociaż vand mam mniej - 6 w tym dwie wypuściły po dwa pędy
Nie traktuj mojej wypowiedzi jako napaść na Twoją osobę, ale zrozum, że ktoś może mieć inne zdanie na ten sam temat i nikt nie ma monopolu na "jedyny możliwy" sposób uprawy.
BARDZO PRZEPRASZAM WŁAŚCICIELKĘ WĄTKU ZA ZAŚMIECANIE

Najważniejszą jest to, że korzenie nie są narażone na uszkodzenia mechaniczne podczas wyciągania i wkładania do wazonu.
Nie polecam moczenia w tej samej wodzie wielu storczyków ze względu na łatwość przenoszenia się chorób.
Ty, Dusiu jak do tej pory miałaś szczęście, ale nie wszyscy je mają.
I jeszcze jedna sprawa - korzenie vand, które nie są wyciągane "grzecznie" układają się w wazonie.
Wody też nie marnuję, bo służy do podlewania ogrodowych, a zimą do spłukiwania w toalecie
Dusiu może trochę za często idziesz na łatwiznę, a częstość kwitnienia mówi sama za siebie
O ile wiem będą Ci kwitły dwie, a mi chociaż vand mam mniej - 6 w tym dwie wypuściły po dwa pędy
Nie traktuj mojej wypowiedzi jako napaść na Twoją osobę, ale zrozum, że ktoś może mieć inne zdanie na ten sam temat i nikt nie ma monopolu na "jedyny możliwy" sposób uprawy.
BARDZO PRZEPRASZAM WŁAŚCICIELKĘ WĄTKU ZA ZAŚMIECANIE
Pozdrawiam Dorota!
-
joaskal
- 50p

- Od: 24 mar 2011, o 14:52
Kurczę widzę że moje pytanie odnośnie kąpania vandy przyczyniło się do małego sporu