Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś - już lecę spojrzeć na te oczary i nacieszyć oczy. Moje ulubione ogrody są dość obszerne i zanim zacznę to już muszę kończyć, bo goni mnie domowa praca. Też ledwo się wyrabiam. A wszędzie na dodatek przybywa nowości, różności, tak że człowiek już nie wie gdzie patrzeć.

Tulipanka - cieszę się, że zaglądasz tu czasami, mimo że nie zostawiasz śladów - ale tak robi wiele osób z tych samych względów. Więc masz odpuszczone :wink: :lol: i zaglądaj kiedy chcesz.

Małgosiu - dzięki za wklejenie fotki śnieżycy letniej. Czy ona stała u Ciebie cały czas na balkonie ? Kiedy ją posadziłaś, że już teraz kwitnie ? Czy to jej pierwszy sezon ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Grażynko !Kupiłam ją jesienią.Nigdy wcześniej jej nie miałam :oops:Wsadziłam ją do doniczki ,bo zapomniałam ją wsadzić na ogródku a nie chciałam,żeby wyschła za bardzo. Całą zimę stała na balkonie w doniczce, (balkon mam zabudowany,ale nieszczelny....więc jest zimno,ale nie ma ujemnych temperatur ,no chyba że na dworze jest - 20 to już nawet kaktusy zabieram...).
Prawdę mówiąc ,zrobiła mi niespodziankę ,bo dopóki nie rozkwitł ten pierwszy kwiatuszek - myślałam,że to narcyzy,bo też mam wsadzone do doniczek.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz chcę Wam pokazać moje wawrzynki - wilcze łyka - które już całkiem się rozwinęły. Szkoda, że nie można internetem posłać zapachu tych wspaniałych krzewów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ciemierniki też już zabierają się do rośnięcia i ich kwiaty mają już pączki a o tym, że kwitną już wierzby, chyba nikomu nie trzeba mówić. Zauważyłam też pierwsze przylaszczki, nieśmiało wyglądające spośród zaschniętych jeszcze liści.

Obrazek Obrazek

W zeszłym roku od znajomej z Czech wysępiłam kawałek korzonka rośliny, która podobno była na wymarciu. Moją uwagę zwrócił nietypowy pokrój rośliny i zapach kwiatów, jakie na niej jeszcze były. Niestety nie znała nazwy tej roślinki - może ktoś z was ma taką ? A może ktoś rozpoznaje ?

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

kogra pisze:...
A śniżyce przesadza się właśnie kiedy kończą kwitnienie i w trakcie całymi kępami, więc........ :lol: :lol: :lol:

...więc mam leciec jutro do ogródka szukać dla nich miejsca? ;:154

Grażynko, mogłaś lepiej nie wspominać, ze wawrzynek pięknie pachnie. Mam bzika na punkcie pachnących roslin i jak nie wiedziałam, to mi nie było zal, że go nie mam. A teraz mi zal ;:214

Małgosiu, wcale nie wątpiłam, ze letnia śniezyca też jest piękna :D Zresztą dla mnie wszystkie rośliny są piękne, ale wszystkich mieć nie mogę :(
[/b]
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - pachnie i to jeszcze jak ? A na śnieżyce to szukaj miejsca może niekoniecznie jutro, ale w najbliższym czasie, to z pewnością. ;:1
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko - a w jakim miejscu rośnie u Ciebie ten wawrzynek ??? mój jest mały - ale chcę by urósł też taki piękny więc muszę mu odpowiednie stanowisko przygotować
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No ładnie! A ja myslałam, ze jak na dworze +3 stopnie, to jeszcze w ogródku nie będę grzebać :lol: A może do tego czasu będzie już cieplej?
Jesteś niesamowita! :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - rośnie pod świerkami, ale z tego co wiem to preferuje raczej lasy mieszane. Ale widziałam też wawrzynki w lasach liściastych . Więc pewno rosną w każdych warunkach, byle tylko ziemia była lekka i wilgotna.

Izo - no, cóż, czarowałyśmy wiosnę to czas ją zacząć. To nie ja jestem niesamowita, ale przyroda. Dodam jeszcze tylko, że wawrzynki są niskimi krzewami i dorastają do 1,5 m ale po wielu, wielu latach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czarowałysmy, ale na 8 marca :lol: U mnie zimno na razie, to roslinkom się nie spieszy, widziałam jednak dziś czubki tulipanów botanicznych :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Masz rację Izo - wiosna na 8 marca, ale teraz już przedwiośnie. A skoro i u Ciebie już czubki botaników widać, to znaczy ,że przedwiośnie daje pierwsze sygnały. A w marcu ma być ciepło i słonecznie, więc pewnie wiosna zawita na zamówiony przez nas termin. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Małgosiu - basow@ - wybacz, że przeoczyłam twoją odpowiedż. To znaczy że masz na balkonie mnóstwo kwiatów. Co jeszcze tam masz posadzone ? A może coś już kwitnie oprócz śnieżycy ? Pochwal się. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Jak zrozumiałam to wawrzynki mogą rosnąć w cieniu i w kwasnym podłożu pod iglakami ? czy w piachu pod sosnami? gdzie je mozna kupić ? Tez bardzo lubię pachnoce roślinki .Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ,jak się tyle dzieje - nietrudno coś przeoczyć- wybaczam :lol: :lol: :lol:
Na razie kwitnie tylko zawilec i ta śnieżyca ,ale "zbierają " się hiacynty , tulipany .Nawet jedna lilia wyłazi, irysom holenderskim też się spieszy....(zabrałam je z ogródka ,bo jak miały w styczniu 10 cm -bałam się ,że zmarzną...mogłam spokojnie je zostawić w ziemi ).Jak zakwitną - wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

JSZFRED - Witam nowego gościa w forumowym towarzystwie. ;:100
Wawrzynki to dziwne rośliny, bo jak wyczytałam to w jednej ziemi rosną w innej nie. Ale tak naprawdę to można je spotkać wszędzie. Wydaje mi się, że najlepij się aklimatyzują, jeżeli w danym środowisku zaczynają swój wzrost od nasionka. Jeżeli chcemy je przesadzić, to musimy stworzyć im warunki takie same w jakich rosły do tej pory, bo inaczej zginą. Nie należy też zapominać, że należą do roślin trujących / owoce / .
Kupić je można w sprzedaży wysyłkowej lub u ogrodnika. Trzeba też wiedzieć, że w naturze są pod ochroną.

Małgosiu - to będziesz miała piękną wiosnę na balkonie. Zapach hiacyntów z pewnością będzie się roznosił dookoła niemówiąc już o liliach. Czy przeniesież je potem do ogrodu ? Ja kiedyś też miałam dużo cebulowych na balkonie ale kwitły tylko w pierwszym roku. Dlatego wszystkie wysadziłam do ogrodu. Pewno przyczyną było zbyt mało ziemi w doniczkach i nie miały z czego w następnym roku czerpać sił do kwitnięcia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO
One na balkonie są tylko "chwilowo" z różnych względów....trochę się bałam,że zmarzną (lilie orientalne i zawilce),za póżno kupiłam - w styczniu - parę tulipanów i jakoś się nie składało żeby je wysadzić w ogródku,itd.
W lecie jest tak gorąco na balkonie ,że nic oprócz ,kaktusów tago nie wytrzymuje :cry: Wszystko więc po kwitnięciu ląduje w ogródku....
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”