Wszystkie trzy moje drzewka brzoskwiń chorują w tym roku na tosamo. Nie wiem jaka to choroba, bo nigdy wcześniej jej nie miały. Jak im pomódz? Nie wiem czemu w tym roku żadna nie owocuje-nawet nie kwitły.
Dlaczego na brzoskwini są czerwone liście.Jak tylko zaczęła kwitnąć to popryskałem ją miedzianem z zapasów zeszłorocznych, ale nie był przeterminowany.
http://www.imgupload.pl/images/63858910644750929154.jpg
Czy ktoś z forumowiczów byłby uprzejmy zdiagnozować tą chorobę ? To się powtarza już drugą wiosnę. Co mogę z tym zrobić ? Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i pozdrawiam. JS
Witam!
Mam 2 dwuletnie brzoskwinie z pestki. Na młodych pędach i liściach pojawił się biały nalot - wygląda jak pleśń, liście się marszczą.
Pierwszy raz to się pojawiło w zeszłym roku, ale chyba trochę później. Co to może być? Czy to zagraża drzewkom?
Jak się tego pozbyć?
wpisz gdziekolwiek w google: "kędzierzawość liści brzoskwini" - to najbardziej popularna choroba brzoskwiń i aż wstyd o to pytać, gdy ma się google - wystarczyłoby wpisać "choroba brzoskwini" i już wiesz wszystko.
Ale czy ktoś w ogóle popatrzył na zdjęcia które zamieściłem? Wiem jak wygląda kędzierzawość, gdyby to były czerwone wybrzuszenia na liściach to bym nawet nie pisał tego wątku.
Na pędach widzę białawy, mączysty nalot, także można podejrzewać mączniaka prawdziwego brzoskwini, chociaż skręcenia liści nie wykluczają początkowego stadium kędzierzawości.
Spróbuj Topsinem, o ile jeszcze nie był stosowany.
Witam,
Mam brzoskwinię pięcioletnią niestety nie wiem jaka to odmiana.Rośnie bardzo ładnie jest największa w całym młodym ogrodzie.Co roku obficie kwitnie i zawiązuje owoce po czym co roku one wszystkie opadają. Na niektórych gałęziach pojawiła się żywica.Przesyłam zdjęcie kory czy ona aby na coś nie choruje?
To rak bakteryjny (niestety)... ale mam dla Ciebie gorszą wiadomość - jeżeli kupiłeś to drzewko jako brzoskwinię, to odradzam zdecydowanie sprzedawcę
Pozdrawiam serdecznie