Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Iwonko u Ciebie w ogrodzie też jest majowo. Myślę o Tobie ostatnio bardzo intensywnie, może znalazłybyśmy czas na spotkanie, zapraszam.
Kwiatki niebieskie, o które pytasz to kamasja.
Sprawdziłam w necie wygląd gazanii ogrodowej, chyba jednak to nie to. Kwiaty gazanii są jednoroczne, a ten skalniaczek to bylinka. Wiesz ale mogę się mylić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny skalniak Dorotko.
Bzy jak widzę też dają koncertowy popis.
Twoja porzeczka bije rekordy wiązania owoców.
Jeśli pogoda dopisze, będzie co przetwarzać. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Doroto-z przyjemnością widzę Twoje piękne bzy,zapach musi być rewelacyjny,no i skalniak,ja robiłam swój wczoraj i właśnie uparłam się przy stopniach,poniekąd jest podobny,bo Ty masz piaszczystą glebę,a mój skalniak w Podwórkowym założony jest na Piaskowej Górce pozostałej po remoncie sprzed lat.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorota twój skalniak świetnie wygląda,wygląda na olbrzymi. :D
Coś nie widzę tych schodów na skalniaku.
Bzów zazdroszczę,kojarzą mi się z dzieciństwem,szczególnie ten dwukolorowy zwrócił moją uwagę.
Czy można bzy ukorzeniać z gałązki? :wink:
Muszę swoje niskie iryski też posadzić na skalniaku,nie pomyślałam o tym wcześniej.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko moje porzeczki też miały dużo zawiązków owoców. Napisałam miały bo mróz część uszkodził. I ja mam nadzieję , że będzie z czego robić soki.
Skalniak mnie również tego roku zachwyca, teraz kwitną następne skalniaki.

Ewo zapach wokół bzów był cudowny, szkoda, że już przekwitają.
Mój skalniak to również górka gruzu, najpierw obsypana piachem, a na wierzch usypaliśmy lepszej ziemii. Po pierwszej zimie przed sadzeniem roślin musiałam ziemię dosypać.

Aniu skalniak nie jest mały :D jest trochę przy nim pracy. Schodki muszę sfocić.
Ten największy bez mam jeszcze po pierwszych właścicielach, pozostałe wszystkie dostałam od sąsiadów, a ten dwukolorowy kupiłam. Aniu korzenie bzów tworzą rozłogi, ja je tępię, ale właśnie z nich są sadzonki już pięknie ukorzenione. Gorzej z tymi szczepionymi, naprawdę nie wiem co z nimi, akurat ten dwukolorowy, nie ma odnóg, ten jest szczepiony, chyba na jakiejś podkładce, ale na 100% nie jestem pewna.

Od poniedziałku siedzę wśród grządek i plewię , plewię ..... Jutro czas na doprowadzenie ziemniaków do porządku.
Dla relaksu kilka wczorajszych zdjęć, obecnie kwitną u mnie orliki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Doroto ale cudne orliki ;:224
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mis20 szkoda, że większość moich orlików ma kwiaty skierowane w dół. Według mnie ich środki mają najwięcej uroku.

Dzisiaj byłam na wycieczce w Pisarzowicach, trwa tam obecnie święto kwitnących azalii. Widok cudowny, wart zobaczenia
kilka zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
oczywiście nie obeszło się bez zakupów, temu clematisowi nie mogłam się oprzeć jak zobaczyłam, że jest moją imienniczką :lol:
Obrazek
kupiłam jeszcze dwie azalie, hortensję i iglaczka
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dorotko ależ tam pięknie ;:224 , świetne zakupy.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pisarzowice z tego słyną.
Miałaś więc świetną wycieczkę Dorotko. :uszy
Orliki też już u mnie zaczynają popis.
Ciekawa też jestem jak spiszą się w tym roku liliowce.
A jak twoje, robią jakieś pąki ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Super wycieczka.
Ja w niedzielę wybieram się do Bolestraszyc. Już nie mogę się doczekać i trzymam kciuki za pogodę.
Zdziwiła bym się gdybyś wróciła bez zakupów :lol:
Wszelkie azalie i rh podobają mi się, ale nie pasuje im w moim ogrodzie, więc odpuściłam je sobie.
Ostatnie 2 zdechlaki wykopię jesienią mamie. Podjęła się je reanimować.
Jakbym spotkała powojnik nazwany "wopla" też bym sobie kupiła :lol:

Oczywiście zapytam o nazwę hortensji.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mis20 piękny ogród, szkoda że jak zawsze obok siebie miałam pośpieszacza :twisted: bo nie zwiedziłam innych ogrodów nazwałabym je u konkurencji.

Grażynko przeczytałam, że dla roślin kwasolubnych są tam rewelacyjne warunki klimatyczno- glebowe. Były chyba 3 autokary z Czech, no i dużo osób kupujących z Polski.
Dzisiaj orliki wyglądają cudownie, ich zdjęcia będą koło niedzieli, najpierw musze uporządkować wcześniejsze.
U mnie kilka liliowców zawiązuje pąki, na szczęście wszystkie liliowce przetrwały zimę. Jesienią niektóre dzieliłam, dawałam koleżankom wiem, że kilka sztuk u nich zastrajkowało.

Wiolu oby udała Ci się pogoda, a czy tam jest jakiś ogród, przyznam się szczerze, że po raz pierwszy spotykam się z nazwą tej miejscowości.
Wiolu ja tak skromnie zaszalałam, tylko kilka doniczek. dzisiaj wszystko zostało posadzone.
U mnie nie chcą rosnąć magnolie, dziwi mnie bo obok u sąsiadów wokół są dorodne okazy. Właśnie dziś wykopałam ostatni mój magnoliowy zakup, miała pąki, podlewałam, a dziś wszystko suche, to już duga z którą się pożegnałam. Obiecała mi sąsiadka przysypac gałązkę , może z tej próby się uda i będzie rosła.
Wiolu jak kupowałam hortensję to wybierając myślałam o Tobie. Było kilka odmian, piękne krzaczki, no i miałam dylemat, którą wybrać, wiedziałam żę Ty byś mi doradziła. Wybrałam hortensję "Pink Diamond" na pewno taką masz. Ceny hortensji kuszące bo pięknie rozkrzewione krzaczki po 8 zł.

Codziennie rankiem siedzę w ogrodku, chyba coś mam z główką ;:14 bo być dzień w dzień o 5.30 z motyczką to chyba nienormalne. O godz 9 kończę pracę , bo upałów nie lubię. Jeszcze została mi do wyplewienia największa rabatka i na razie mogę odpoczywać. Jak pogoda pozwoli to jutro rano wyruszam na odsiecz chwastom :;230
Muszę się pochwalić dziś zostały zakończone prace przy studni :tan :tan wyszło rewelacyjnie ;:63

mam kilka zaległych zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Dorotko :wit
Śledzę cichutko jak pięknieje Twój ogród.
Każdy zakątek dopieszczony i roslinki takie dorodne. Gratuluję!
Moze uda nam się znów spotkać :roll:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, tam gdzie się wybieram jest wielkie arboretum. Zobaczymy czy wypad dojdzie do skutku, bo nagle z różnych przyczyn wyjazd stanął pod znakiem zapytania :(
Bardzo ładną odmianę hortensji wybrałaś Dorotko. Zdrowa i będzie obficie kwitła. Może rosnąć na słońcu.
A ceny ..... baaaaaardzo atrakcyjne :shock:

A czy w tych Pisarzowicach można zwiedzać i robić zakupy również w niedzielę ?
Może udało by mi się namówić męża na wyjazd, ale w grę wchodzi jedynie niedziela.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko nie dość, że miałaś przyjemny spacer, to jeszcze udane zakupy :D Powiedz mi, co ty robisz o tak pogańskiej porze w ogrodzie :shock: ja o tej godzinie przewracam się dopiero na drugi bok ;:224 Fakt, u ciebie porządeczek, a u mnie szaleją chwasty :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko miło czytać takie słowa ;:196 staram się jak mogę, ale do doskonałości jeszcze daleko. Mąż na mnie krzyczy abym dała sobie już spokuj z sadzeniem (ma chłop rację bo powoli nie wyrabiam), ale cieszę się bo po bardzo długim czasie naszego małżeństwa, mam obrońcę mojej harówki. Stanęła za mną teściowa :tan :tan w końcu doczekałam się i od Niej uznania :heja :heja :heja
Miło będzie jak się znów spotkamy, daj znać jak będziesz w moich okolicach.

Wiolu ja na wyjazd do Pisarzowic czekałam trzy lata, no i co i tak nie widziałam wszystkich gospodarstw bo mąż mnie gonił :lol:
Cenami hortensji sama byłam zaskoczona, nawet do zakupu namówiłam dwie Czeszki.
Moją hortensję posadziłam w półcieniu.
Ogrody w Pisarzowicach są otwarte tylko od poniedziałku do soboty w godz 8-18, możesz sprawdzić w internecie, ale chyba się nie pomyliłam.

Iwonko ze mnie to taki ranny ptaszek, wstaję bardzo wcześnie. Jak są upały to nie dam rady nic zrobić na słońcu, dostaję uczulenia, paskudnej wysypki na twarzy i dekoldzie. Więc wolę nie ryzykować. Dziś też planowałam wczesnym rankiem plewienie, ale dałam spokój po całym tygodniu byłam bardzo zmęczona. Dzisiaj porządkowałam wokół studni, wysiałam trawę, dosadzałam nowe krzaczki przy płocie ( własnoręcznie je w zeszłym roku ukorzeniłam ;:108 ) No i zajęłam się obiadkiem i porządkami domowymi.
Teraz jestem bardzo zadowolona, po mi podlewa działeczkę, oby deszczyk padał do samego ranka.

Pochwalę się moimi azaliami i rododendronami
pięknie pachnąca azalia " Toucan"
Obrazek
rododendron "Bluopia"
Obrazek
rododendron "Nowa Zembla
Obrazek

Obrazek
trawy
Obrazek
irysy
Obrazek Obrazek