Ogród Soczewki cz2
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
Faktycznie ,kulki Ci się udały.
Floksy też piękne,muszę dokupić innych kolorków ,bardzo wdzięczne roślinki.I kuklik już zakwitł,mój też lada dzień pokaże kwiatek.Monisiu ta dziecięca to jest śliwa,nie wiśnia.Po kwitnieniu możesz ją ostro przyciąć,będzie się zagęszczać.
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Moniko!
Zastanawiałam sie co u ciebie a tu proszę już 15 stron nowego wąteczku mi umknęło
Strasznie spóźniona jestem, ale juz nadrobiłam.
Piękne podsumowanie ogrodu i plany
Oby się spełniły, życzę z całego serca
Pozdrawiam
Zastanawiałam sie co u ciebie a tu proszę już 15 stron nowego wąteczku mi umknęło
Piękne podsumowanie ogrodu i plany
Pozdrawiam
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Fajny ten kulkobonsai
. I jak ładnie wyeksponowany.
Piękne te Twoje roslinki, strasznie mi sie podobaja te kamyczki na rabatach. pamietasz ile kosztowała tona tych kamieni?
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie po dłuższej przerwie. Nareszcie jestem już po komunii teraz tylko jeszcze biegam na biały tydzień, ale od soboty cały wolny czas będę mogła poświęcić na to co najbardziej lubię- ogród.
Paula floksy rosną u mnie już od wielu lat. Jak widzę że zaczynają brzydnąć to je rozsadzam. Słyszałam o przycinaniu ale szczerze powiem, że nigdy nie wnikałam kiedy i jak należy to robić.

Gosia ja też uwielbiam kulki. Widziałam u nas na rynku wysoką sosnę wyprowadzoną na kulę. Już zaczęłam się zastanawiać gdzie by u mnie pasowała.
Alu faktycznie masz rację to śliwa pokręciło mi się. Dzięki za czujność. Przycinam ją co roku bo mszyce ją uwielbiają a ja jak zwykle spóźniam się z opryskami. Muszę zobaczyć czy już przypadkiem ich nie ma. Posadziłam na jej tle czosnki. Muszę na jesieni dokupić bo fajnie wyglądają

Dorotko, Asiu Dorbie ślicznie dziękuję.
Kamyki kupowałam po 80-100 zł za tonę w zależności od miejsca i ilości ton
Paula floksy rosną u mnie już od wielu lat. Jak widzę że zaczynają brzydnąć to je rozsadzam. Słyszałam o przycinaniu ale szczerze powiem, że nigdy nie wnikałam kiedy i jak należy to robić.

Gosia ja też uwielbiam kulki. Widziałam u nas na rynku wysoką sosnę wyprowadzoną na kulę. Już zaczęłam się zastanawiać gdzie by u mnie pasowała.
Alu faktycznie masz rację to śliwa pokręciło mi się. Dzięki za czujność. Przycinam ją co roku bo mszyce ją uwielbiają a ja jak zwykle spóźniam się z opryskami. Muszę zobaczyć czy już przypadkiem ich nie ma. Posadziłam na jej tle czosnki. Muszę na jesieni dokupić bo fajnie wyglądają

Dorotko, Asiu Dorbie ślicznie dziękuję.
Kamyki kupowałam po 80-100 zł za tonę w zależności od miejsca i ilości ton
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
Soczewka
- 1000p

Mimo wielu obowiązków udało mi się w zeszłym tygodniu dopracować rabatę różaną przed tarasem.
Efekt końcowy. Mam nadzieję, że nie będę już tam nic zmieniała.

Efekt końcowy. Mam nadzieję, że nie będę już tam nic zmieniała.

Pozdrawiam Monika
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Widzę, że różyczki pięknie się zagęściły.
Monia, mogłabyś sprawdzić p[o ile u was dorodne bukszpany?
Monia, mogłabyś sprawdzić p[o ile u was dorodne bukszpany?
-
Soczewka
- 1000p

Gosia dorodne to znaczy jak duże Cię interesują?
Te na rabacie kupowałam w tym roku po 4 zł ( na jesieni były po 3 zł)
Jeśli znajdziemy czas w sobotę to pokażę Ci szkółkę gdzie kupowałam w zeszłym roku tanio ( to jest za Skiernieiwcami na trasie na Łowicz) Były też tam tanio buki i modrzewie.
Te na rabacie kupowałam w tym roku po 4 zł ( na jesieni były po 3 zł)
Jeśli znajdziemy czas w sobotę to pokażę Ci szkółkę gdzie kupowałam w zeszłym roku tanio ( to jest za Skiernieiwcami na trasie na Łowicz) Były też tam tanio buki i modrzewie.
Pozdrawiam Monika
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dzięki za info. Czosnki świetne. Ja na jesieni też się zaopatrzę w te kulki
Rabata różana wygląda dobrze, po co coś zmieniać? Z resztą wiem jak to jest, głupie pytanie :P
-
Soczewka
- 1000p

Paula sama wiesz jak to jest z rabatami. Jednego roku Ci się podoba a następnego ma się już nowe pomysły i koncepcje.
Na jednej z tych rabat mam róże , która jest bardzo podatna na plamistość więc jeśli w tym rok zachoruje to ją wysadzę a na jej miejsce kupię bukszpan na kiju .
Rabata z różanecznikami też do poprawy. Muszę dokupić azalie japońskie bo w tym roku zmarzły. I z trawami również do lekkiej poprawy tylko czekam aż się rozrosną. Międzyczasie wymiary rabaty się zmieniły i muszę trochę pozmieniać

Na jednej z tych rabat mam róże , która jest bardzo podatna na plamistość więc jeśli w tym rok zachoruje to ją wysadzę a na jej miejsce kupię bukszpan na kiju .
Rabata z różanecznikami też do poprawy. Muszę dokupić azalie japońskie bo w tym roku zmarzły. I z trawami również do lekkiej poprawy tylko czekam aż się rozrosną. Międzyczasie wymiary rabaty się zmieniły i muszę trochę pozmieniać

Pozdrawiam Monika
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Moniko, bardzo fajnie wyglądają u Ciebie te żwirkowe nawierzchnie. Czy pod nimi masz włókninę?
Zastanawiam się jak to pielić a u Ciebie nie ma ślady chwastów.
Widzę, że też masz wierzby Boydii, bardzo je lubię a z trawkami wyglądają jeszcze lepiej.
Zastanawiam się jak to pielić a u Ciebie nie ma ślady chwastów.
Widzę, że też masz wierzby Boydii, bardzo je lubię a z trawkami wyglądają jeszcze lepiej.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, ja chciałabym kupić większe. Tak do 10 zł, żeby kosztowały. Chciałbym od razu efekt zobaczyć. Te kupowane w Auchanie były całkiem porządne. Miały gdzieś około 30 -40 cm. No, ale Flesz zrobił z nich miazgę.
Chyba już się nauczył, że tam nie wolno, no dzisiaj widziałam jak pędził wzdłuż płotu i ledwo wyhamował przed płotkiem. Ale już nie wpadł na rabatę. Czyli jest szansa, że tym razem wszystko mi się uchowa.
Także jakbys gdzieś takie widziała to kupuj w ciemno. Chciałbym 3, 4 sztuki
Chyba już się nauczył, że tam nie wolno, no dzisiaj widziałam jak pędził wzdłuż płotu i ledwo wyhamował przed płotkiem. Ale już nie wpadł na rabatę. Czyli jest szansa, że tym razem wszystko mi się uchowa.
Także jakbys gdzieś takie widziała to kupuj w ciemno. Chciałbym 3, 4 sztuki
- Georginia

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Monisiu,kolorki czosnków i śliwy razem wyglądają superancko.
Jakie różyczki posadziłaś przed tarasem.Floksy przycina się po kwitnieniu do miejsca gdzie wyrastają nowe gałązki.Zakwitną po raz drugi ,jak będziesz u mnie to Ci pokażę.Tulipanki to cukiereczki.Co do całkowitego ,już ostatecznego ale już tak naprawdę na tip-top zakończenia rabatek,no to ja mam jakieś wątpliwości.Ewentualnie na ten sezon. 
-
Soczewka
- 1000p

Asiu pod kamykami jest położona taka specjalna pleciona folia ogrodowa, ale zielsko od czasu do czasu i tak urośnie. Tyle, że łatwiej się je wyrywa. Samych kamieni nie polecam wysypywać. Mam zrobione w jednym miejscu obrzeże i nie położyłam tam foli. Tragedia z wyrywaniem zielska i niepożądanej trawy. Chwastów nie widać bo ich nie fotografuję ale uwierz są. Przez prawie dwa tygodnie nic nie robiłam i jutro muszę poświęcić dzień by choć w części wypielić rabaty.
A w Boydii zakochałam się po wizycie w pokazowym ogrodzie u państwa Szmitów. Spać przez nie nie mogłam i mimo, że obiecałam sobie już nic nie kupować to znalazły się w moim ogrodzie.
Gosiu może bukszpany będę także w Nowym Dworze. Sądzę, że bez problemu coś znajdziemy.
Alu dzięki za informację. Słyszałam o przycinaniu ale nie wiedziałam kiedy i jak to się robi. A ty jesteś skarbnicą wiedzy.
Róże sadziłam już w zeszłym roku, teraz tylko dosadziłam bukszpany i wykończyłam kamyczkami.
Po jednej stronie rośnie Carina, Mary Rose, i Degenhardt, a po drugiej Barcarolle, Iceberg i jakaś czerwona miniaturka NN.
A nowych rabatek na pewno w tym roku nie wykończę na tip top, z jednego bardzo ważnego powodu- finansowego.
Ale co ja Ci będę pisała sama wiesz jak to jest. Nie można mieć wszystkiego naraz
A w Boydii zakochałam się po wizycie w pokazowym ogrodzie u państwa Szmitów. Spać przez nie nie mogłam i mimo, że obiecałam sobie już nic nie kupować to znalazły się w moim ogrodzie.
Gosiu może bukszpany będę także w Nowym Dworze. Sądzę, że bez problemu coś znajdziemy.
Alu dzięki za informację. Słyszałam o przycinaniu ale nie wiedziałam kiedy i jak to się robi. A ty jesteś skarbnicą wiedzy.
Róże sadziłam już w zeszłym roku, teraz tylko dosadziłam bukszpany i wykończyłam kamyczkami.
Po jednej stronie rośnie Carina, Mary Rose, i Degenhardt, a po drugiej Barcarolle, Iceberg i jakaś czerwona miniaturka NN.
A nowych rabatek na pewno w tym roku nie wykończę na tip top, z jednego bardzo ważnego powodu- finansowego.
Ale co ja Ci będę pisała sama wiesz jak to jest. Nie można mieć wszystkiego naraz
Pozdrawiam Monika