"Dziurawy" trawnik

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
ananas
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

"Dziurawy" trawnik

Post »

Witam serdecznie wszystkich ogrodników. W sierpniu zeszłego roku, jeszcze nie znając tego forum, założyłem trawnik za płotem gdyż denerwował mnie fakt, że nierówny teren sprawiał duże trudności z koszeniem. Wysiałem mieszankę Top Decor dekoracyjną, przy okazji żeby zobaczyć czy wyrośnie ona na tak gliniastej i kwaśnej glebie.
Niestety zamiast wymieszać torf odkwaszony z glebą, ja rozrzuciłem go cienką warstwą (ok 3 cm), posiałem nasiona, delikatnie zagrabiłem i ubiłem. Jak na ciężkie warunki i bliskość chwastów trawka wyrosła całkiem niezła. Wciąż jednak pozostają placki i miejsca, w których trawa jest mało rozkrzewiona. Próbowałem dosiewać ale jak widać nic z tego nie wyszło.
Jak postąpić by zmusić trawę do rośnięcia na boki, a nie tylko w górę, co dzieje się bardzo szybko.(1x tydzień koszenie)
Trawnik delikatnie nawieziony florovitem, nawozem do trawników o dużej zawartości żelaza.

Przeczytałem w wątkach o trawach, że taki placek należy przykryć folią/agrowłókniną? Mógłby mi to ktoś wyjaśnić, bo nie za bardzo rozumiem.

2pytanie dotyczy chwastów, które rosną obok, czy mogę je natrzeć wilgotną od roundapu szmatą i czy to pomoże, a nie zaszkodzi trawie?

http://img607.imageshack.us/g/dscn9003w.jpg/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Re: "Dziurawy" trawnik

Post »

Przyznaję, że mimo takiej gleby rośnie całkiem ładnie. Mam takie same placki i taką samą ziemię, ale nie sypałem torfu na wierzch.
Jeśli torf nie został wymieszany z ziemią to efekt mamy taki sam, tyle że ja mam parę groszy w kieszeni więcej.
Są nawozy które wspomagają ten proces (rozkrzewianie). Sam nie stosowałem i nie jestem pewien czy regularne koszenie nie jest lepsze. Proponuję przekopać nieco większy kawałek wokół tych łysych placków i wymieszać z torfem i piaskiem a następnie dosiać trawę. Natomiast smarowanie chwastów roundapem w pobliżu trawnika może przynieść inne efekty od zamierzonych. Polecam środki na dwuliścienne http://www.e-ogrodniczy.com.pl/produkty ... y,121.html .

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ANANASIE, jak na niespełna roczną trawę, to całkiem ładny trawnik, nie masz najmniejszego powodu do zmartwień. nie jeden chciałby mieć takie efekty swojej pracy.

Na rozkrzewienie się trawy głównie decydujące znaczenie mają, rodzaj użytej mieszanki traw, czas, jaki upłynął od posiania trawy i częstotliwość koszenia trawnika.

Nie chcąc czekać aż rozkrzewi się trawa, możesz w miejsca wolne od trawy , zruszyć "pazurkami" ziemię , posiać w niej trawę i udeptać nogami, lub ubijakiem z klocka drewna, i utrzymywać wilgoć ( w tych miejscach) ,do czasu wschodów i dobrego zakorzenienia się posianej trawy.
ananas
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dokładnie tak zrobiłem, zruszyłem ziemię, posiałem i przysypałem torfem ponad miesiąc temu i nic z tego nie wynikło pomimo, że aura była sprzyjająca. Teraz, jakiś tydzień temu zrobiłem to ponownie, dbam o wilgoć ale jak na razie kilka źdźbeł widać tylko w jednym miejscu.
Tak wiem - muszę być cierpliwy :) ale ta mieszanka całkiem szybko pokazywała swoją obecność po siewie.

Nasunęło mi się inne pytanie, mianowicie w zeszłym tygodniu skosiłem trawę trochę wyżej niż zwykle, dlatego między innymi na zdjęciach widać, że wyskoczyła spora ilość chwastów. Zamierzam je spryskać tylko pytanie przed czy po skoszeniu? (zakładając, że koszenie będzie z powrotem niższe)

mieszanka tej trawy to :
kostrzewa czerw. (festuca rubra) 50% (jakieś dwie odmiany)
rajgras ang. (lolium perenne) 45% (też dwie)
wiechlina łąk. (poa pratensis) 5%

pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oprysk wykonuje się między koszeniem, po koszeniu nie wcześniej 4-5 dni oprysk i tak samo po oprysku nie wcześniej niż 4-5 dni się kosi.

Pierwszy powód to by liście chwastu trochę urosły po koszeniu, a drugi to trzeba odczekać aż opryskany środek z liścia przedostanie się do korzenia ,by go zniszczeć.
ananas
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jakieś przeciwwskazania do pory też są? Trzeba czekać do wieczora, czy można normalnie w słoneczku :)
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

najlepiej rano lub wieczorem

tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wieczorem lepiej, gdyż zazwyczaj jest mniejszy wiatr, który może oprysk przenieść tam gdzie nie potrzeba, na pewno nie w porze obiadowej, bo wtedy przeważnie za mocno operuje słońce, a jak wiesz, każda kropla to soczewka.
ananas
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Postanowiłem, że sypnę jakiś nawóz z dużą zawartością azotu. Trawa będzie szybko rosła więc chwasty padną :wink: Są jeszcze jakieś inne zalety wynikające z częstego koszenia? Lepsze jest 1 koszenie na tydzień czy 2 ale delikatniejsze?
Lepiej użyć saletry wapniowej czy jakiegoś nawozu długo działającego (substral) o zawartości azotu 23%?
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Jeśli chodzi o nawozy całoroczne, to sam ich nie stosuję. Nie mogę się przekonać, czy to na pewno działa cały sezon, tak jak piszą fachowcy od marketingu. Takie samo zdanie mam o nawozach jesiennych. Nawożę trawnik florovitem w granulacie z dużą ilościa żelaza, i może nie tak często jak zaleca producent, czyli co 3 tygodnie, a raz w miesiącu. Wcześniej stosowałem nawozy z dużą ilością azotu i efekt był taki, że trawa była ładna przez dwa trzy tygodnie a potem kicha.

Różnica między saletrą a nawozem całorocznym jest chyba (podkreślam chyba ponieważ nie jestem do końca pewny) taka, że saletrę stosuje się co miesiąc a nawóz całoroczny tylko raz. No i saletra wapniowa nadaje się do ziemi zakwaszonej. Tu podłączę się do pytania.

Jeśli zaś chodzi o koszenie to dwa razy w tygodniu to chyba lekka przesada. Teraz kiedy jest jeszcze wilgotno i lato nie zaczęło się na maxa, trawa rośnie szybko ale chyba nie na tyle żeby ją kosić dwa razy w tygodniu, chyba że masz tą kosiarkę co sama kosi ;)
W zupełności raz na tydzień jest OK

ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”