gebo13 pisze:Wypadało by się też nauczyć konta szlifowania,ale to jest tylko
błąd,który nas będzie mobilizował do ponownego ostrzenia.

nóż do krojenia kiełbasy ostrzymy pod kątem ok 20 stopni
siekierę ostrzymy pod kątem 35 stopni
nóż kosiarki ostrzymy...
no własnie... jak?
znalazłem w necie różne odpowiedzi:
A. 30 stopni
B. 40 stopni
C. 60 stopni
poproszę o koło "pytanie do publicznosci" ;) im większy kąt (bliższy 90 stopni) tym mniej dokładne cięcie ale z kolei im mniejszy kąt tym ostrze jest bardziej wrażliwe na uszkodzenia (kamyki, patyki itp.) i szybciej się tępi. wychodzi z tego że kąt 40 stopni byłby najodpowiedniejszy, ale z drugiej strony nóż w kosiarce obraca się z dużą prędkoscią więc nawet przy sporym kącie będzie ciął trawę. kto rozwieje moje dylematy?