Uprawa melonów cz.1
-
frant
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Skorp , to wspaniale że chce Ci się uprawiać melony
. Mam jeszcze trochę nasion , więc napisz na PW dane , to jutro wyślę ! To naprawdę ostatni dzwonek na wysiew melonów ... P.S . Wiadomości w tej chwili nie możesz wysłać bo masz za mało postów , trzeba mieć min. 10 . Więc idź np . gdzieś w działy kwiatowe lub ogrodowe , i tam możesz szybko posty nabić , zachwycając sie np . " O ! Jakie ładne kwiatki ! "
No żartuję , ale innego sposoba nie ma ...
Witaj, Frant:)
Plan zrealizowany, ale nie wiem, jak mam tę wiadomość wysłać...jestem tu nowa i trochę jeszcze nie łapię...
Plan zrealizowany, ale nie wiem, jak mam tę wiadomość wysłać...jestem tu nowa i trochę jeszcze nie łapię...
Naciśnij środkowy zielony paseczek w poprzednim poście "pw". Napisz wiadomość i naciśnij u dołu "wyślij"
-
justynas
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 2 lip 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
około miesiąc temu posiałam do doniczek nasiona melonów. Wzeszły 2 sztuki, maja teraz po 4 liście (nie licząc liścieni). Teraz patrze a reszta nasionek zaczełą wyłazić z ziemi. czy jeśli przesadzę je teraz do gruntu to zdążą zaowocować?
pozdrawiam
około miesiąc temu posiałam do doniczek nasiona melonów. Wzeszły 2 sztuki, maja teraz po 4 liście (nie licząc liścieni). Teraz patrze a reszta nasionek zaczełą wyłazić z ziemi. czy jeśli przesadzę je teraz do gruntu to zdążą zaowocować?
pozdrawiam
poczekaj, aż pogoda się ustabilizuje i przesadź je, jeżeli zrobisz to do pierwszych dni czerwca, to powinny się udać, jeszcze zależy, gdzie mieszkasz?
-
justynas
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 2 lip 2010, o 12:19
mieszkam pod warszawą
to chyba klimat, nie jest tam najgorszy, myślę że trzeba wysadzić w miarę szybko, podobno po chwilowym ochłodzeniu, ma być znowu ciepło, więc w następnym tygodniu, na podstawie analizy prognoz pogody, podejmij decyzję o wysadzeniu sadzonek 
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Zwracam uwagę w przypadku sadzenia arbuzów, melonów na temperatury nocne. Jeżeli jest tak koło 6*C to jest za zimno. Miałam arbuzy i melony( sadzonki) teraz 1 noc w tunelu foliowym. W nocy było koło 6*C na zewnątrz. Rano nic nie bylo arbuzom ale pożniej około godz. 9 wchodzę do tunelu a tam wszystko powiędnięte. Myślałam, że już po melonach. Wtargałam ich z powrotem do domu. Odżyły.
Arbuzy i melony stały już wcześniej na ostrym słońcu na polu i nic im się nie działo a po tej nocy tak wszystko oklapło. Jeżeli będą noce po 10*C to odważyłabym się ich posadzić. Decyzję i tak każdy podejmuje sam.
Arbuzy i melony stały już wcześniej na ostrym słońcu na polu i nic im się nie działo a po tej nocy tak wszystko oklapło. Jeżeli będą noce po 10*C to odważyłabym się ich posadzić. Decyzję i tak każdy podejmuje sam.
- KONdzio1156
- 100p

- Od: 30 lip 2010, o 14:33
a korzenie melonów rosną w dół czy w szerz?(wiem to głupie pytanie)bardzo dziękuję za odpowiedź
PS a moge jeszczewysiać melony? najwyżej będą z pół lub miesiąc póżniej
PS a moge jeszczewysiać melony? najwyżej będą z pół lub miesiąc póżniej
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Nie będą później ... jak się temperatura obniży to przestaną dojrzewać, a po pierwszym przymrozku padną.KONdzio1156 pisze:PS a moge jeszczewysiać melony? najwyżej będą z pół lub miesiąc póżniej
W Polskim klimacie i tak jest trudno o duże, dobrze dojrzałe owoce nawet przy wysianiu nasion w kwietniu.
Wysiew w połowie maja.... szkoda miejsca i zachodu, raczej nie doczekasz się smacznego owocu.
moim zdaniem, w Wielkopolsce, może się udać, dzięki ciepłemu klimatowi, jak sierpień będzie ciepły, to jest duża szansa, tylko trzeba posiać jakąś polską odmianę
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Od tego weekendu ma byc 28-30 w dzien i 14-16 w nocy, chyba wysadze wszystkie melony juz do gruntu.
-
iwonas85
- 200p

- Od: 27 mar 2011, o 21:27
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Melony potrzebują dużo wody , ale też nie znoszą jej nadmiaru ... Po prostu ma być ziemia wilgotna , ale bez przesady . Wystarczy podlać co kilka dni w czasie suszy , teraz to zbyteczne . Podlewać warto ciepłą wodą .O dobre nawodnienie należy dbać szczególnie w czasie dorastania owoców , natomiast gdy dorosną podlewanie jest zabronione . Zasilać można , ale Twoje rośliny wyglądają na razie dobrze , więc konieczności nie masz . I jak dobrze widzę to rosną już na kilka pędów , więc były raz przycięte . Można przyciąć pędy powtórnie , ale też konieczności nie ma . A ten kwiatek to kwiat męski , wytwarzający pyłek . Kwiat żeński z którego powstanie owoc wyrośnie dużo później .
-
iwonas85
- 200p

- Od: 27 mar 2011, o 21:27
dzięki za odpowiedź. Nie pamiętam że uszczkiwałam, ale jeśli tak piszesz to widocznie musiałam
A dlaczego jak owoce będą duże nie podlewać? Czy jeśli owoc zacznie rosnąć urwać dalej pęd?