Rabarbar cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rabarbar
No własnie gdzie go kupiłas?
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłam go w sklepie ogrodniczo-zabawkarskim na poznańskiej Wildzie, ale dokładnie taki sam spotkałam w necie, gdy szukałam informacji na jego temat.
http://www.cebule.pl/product-pol-1288-R ... pagne.html
Jaki wyrośnie, to się dopiero okaże
.
http://www.cebule.pl/product-pol-1288-R ... pagne.html
Jaki wyrośnie, to się dopiero okaże

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem prawdopodobieństwo że coś powtórzy jest w obu przypadkach takie samo, zresztą co za różnica powtórzy czy nie skoro po wysianiu nasion i tak musimy zrobić siewkom selekcję:)forumowicz pisze:Co do siewu rabarbaru - jedynie z nasion kwalifikowanych. Własnoręcznie zebrane nasiona mogą nie powtórzyc cech rośliny matecznej.
Pozdrawiam
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Ketmia kupiłaś ten rabarbar w sklepie ogrodniczym czy sieciowym? Jeżeli to sieciówka to napisz która. Też bym się skusiła
Pozdrawiam Dorota

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jakiś mikroklimat- u mnie ledwo widać z ziemi czerwoną kuleczkę.Comcia pisze:Na zachętę - mój rabarbar.
Odmiana nieznana, wiek też ale to na pewno staruszek :P
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Ketmia
Kupiłam w niewielkim sklepie w centrum Poznania. Żadna sieciówka.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2007, o 14:46
Ja kupiłam dzisiaj w ogrodniczym (krakowski Polan) solidną karpę rabarbara z potężnymi korzeniami za 6 zł.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kupilam dzisiaj 1 sadzonkę rabarbaru malinowego na zielonym rynku za 5 zł. Nigdzie nie było sadzonek innej odmiany np. Wiktoria, Red Champagne. Szukałam ich ze względu na czerwieńszy kolor łodyg bo tak wydaje mi się, ze są czerwieńsze niż ten malinowy.
Ja na wiosnę na mojej działce dokonałam odkrycia. Rosną cztery karpy rabarbaru.
Na jesień jak kupowałam tą działkę w ROD to była jedna wielka puszcza nie uprawiana i nie karczowana kilka lat.
I teraz na wiosnę mam mnóstwo niespodzianek w postaci rabarbaru na przykład i wielu, wielu innych nasadzeń
A ile pewnie wycięłam na jesień, nie mając pojęcia co to jest. Teraz żałuję, że się tak pospieszyłam z porządkowaniem tej działki. Pewnie wiele straciłam.
W każdym razie rabarbar jest
Na jesień jak kupowałam tą działkę w ROD to była jedna wielka puszcza nie uprawiana i nie karczowana kilka lat.
I teraz na wiosnę mam mnóstwo niespodzianek w postaci rabarbaru na przykład i wielu, wielu innych nasadzeń

A ile pewnie wycięłam na jesień, nie mając pojęcia co to jest. Teraz żałuję, że się tak pospieszyłam z porządkowaniem tej działki. Pewnie wiele straciłam.
W każdym razie rabarbar jest

Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
A jak rabarbar zawiązał pęd kwiatostanowy to go wyciąć czy nie? No bo głównie chodzi o pędy liściowe, a nie jakieś tam kwiaty.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wytnij - wcale specjalnie ładnie nie kwitnie.
Ja swój oberwałam już kilka dni temu, choć w zeszłym roku eksperymentalnie pozwoliłam zakwitnąć.
Z drugiej strony taki pęd ścięty jesienią i wysuszony idealnie nadaje się na rurki dla murarek
Ja swój oberwałam już kilka dni temu, choć w zeszłym roku eksperymentalnie pozwoliłam zakwitnąć.
Z drugiej strony taki pęd ścięty jesienią i wysuszony idealnie nadaje się na rurki dla murarek

- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23

a ja mam pytanie dotyczace koloru lodyg rabarbaru. Lodygi mojego rabarbaru sa tylko delikatnie musiniete czerwonym kolorem przy glebie, zas cala lodyga jest zielona. Na placu widze ze sprzedaja same czerwone lodygi... czy dobrze rozumiem, ze wybarwienie lodyg rabarbaru jest zalezne od odmiany? Czy tez moze jakis inny czynnik ma wplyw... np. slonce?
Moj rosnie w lekkim polcieniu... ale chyba nie przeszkadza mu to bo jest olbrzymia roslina... tyle ze lodygi ma zielone a mi sie marza pieknie czerwone

Witam w ogrodzie... (NL1)
- Ketmia
Też mam taki niezbyt czerwony. Jest bardzo stary i sądzę, że może dlatego. Placek z nim wychodzi jednak świetny. W tym sezonie posadziłam nowy i mam nadzieję, że jego łodygi będą czerwone.
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
A mój jest ciągle jakiś w wersji mini. Piękne liście natomiast łodygi cienkie i krótkie. Coś z nim nie tak?
Pozdrawiam Dorota