Formowanie śliwy jednorocznej
Formowanie śliwy jednorocznej
Zasadziłem w zeszłym roku na jesieni jednoroczną śliwkę Althanę. Mam problem. Jedni mówią ,ze śliwkę należy puścić na żywioł drudzy ,że formować.Szukałem w Googlach ale tam też nie wiele znalazłem.Raczej ogólniki do wszystkich drzew owocowych. Jestem raczej skłonny za formowaniem drzewka ale nigdy tego nie robiłem. Ma ono 160 cm wysokości ,trzy 30 cm odgałęzienia od przewodnika do wysokości 80 cm dalej z przewodnika wypuszczają nowe pędy co jakieś 5cm i na wierzchołku dwa pędy prawie pionowe.Kolega twierdzi żebym przewodnik skrócił jak najprędzej do 20- 30 cm od ostatniego zeszłorocznego pędu od góry,czyli cała śliwa miałaby po skróceniu 110cm. Sprawdzałem w wyszukiwarce i wątku o powyższej tematyce nie znalazłem.Proszę o podpowiedź.
Bogdan
Re: Formowanie śliwy jednorocznej
Nie ma tu żadnego sadownika
z prawdziwego zdarzenia,no trudno zdam się ba intuicję i to co wiem .

Bogdan
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musiałby być to sadownik nie tylko z prawdziwego zdarzenia ;) ale jeszcze o dość dużej sile wyobraźni i do tego zaglądający do każdego tematu
A fora mają to do siebie, że nie ma odpowiedzi "na siłę"
Mógłbyś dać zdjęcie - w dzisiejszej "erze" komórek i innego rodzaju aparatury foto/video itp. to kwestia minuty czasu. Byłoby łatwiej... tak muszę zadać jedno, dodatkowe pytanie - na jakiej wysokości są te trzy, główne pędy? od tego zależy odpowiedź. Na razie - musisz pamiętać, że 'Renkloda Althana' charakteryzuje się pokrojem wzniesionym i cobyś nie robił, w ten sposób pędy będą rosły (pionowo do góry). Można to jednak korygować przez przyginanie pędów i odginanie (tych mniejszych) przy pomocy klamerek, specjalnych plastikowych spinaczy itd.)
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Przepraszam ,że nie mogłem wysłać zdjęcia ale jak pech to pech najpierw siadły mi program do przesyłania w kompie. Coś tam jednak już dzisiaj zwojowałem ale na razie mogę wysłać na skrzynkę.Zresztą jeden mail już wysłałem .Więc wysyłam jeszcze zdjęcia z opisem.Nadmieniam ,ze znajomy sadownik kazał mi skrócić przewodnik do 30 cm.
Bogdan
-
Zdjęcia dotarły, choć bez opisu, nie szkodzi... dwa pierwsze pliki (jak się domyślam w tym trzecim był opis) otworzyłem. I teraz Cię może zaskoczę, ale na pytanie co masz z tym drzewkiem robić w tym momencie, odpowiem... zupełnie nic
Boczne rozgałęzienia są na odpowiedniej wysokości, jak Ci się udało je tak odgiąć do poziomu to już Twoja tajemnica i sukces...
troszkę za bardzo "uciekły na zewnątrz" - ale nad tym warto popracować później, może w kolejnym roku. Co do przewodnika - jedynie go skrócić ok 30 cm nad tym pierwszym piętrem, po to - aby uzyskać kolejne... i to w zasadzie jeden ruch sekatorem na ten moment... jedno cięcie
Patrząc na fotkę to może być mniej więcej w miejscu tego drugiego mocowania. I jedna uwaga na przyszłość... w przypadku drzewek owocowych (w odróżnieniu np. od agrestu czy porzeczek piennych) palik musi być w pewnej odległości (10-15 cm) od drzewka.
Pozdrawiam serdecznie
PS. tamto konto pocztowe (z gazety) już dawno nieaktualne

Pozdrawiam serdecznie

PS. tamto konto pocztowe (z gazety) już dawno nieaktualne
-
Ok, już mam ;) Przytnij przewodnik nad tym odcinkiem 28 cm - dokładnie nad tym świeżym przyrostem długości 6 cm.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadownicy z prawdziwego zdarzenia są w sadach, a nie w komputerachcortyzol pisze:Nie ma tu żadnego sadownikaz prawdziwego zdarzenia.

Bo to jest tak ,że jak ktoś coś wie(np.pomolog ) i napisze jedno mądre zdanie ,to wystarczy za całą stronę. Pozdro
Bogdan