Rośliny - cieniolubne do mieszkania
Roślina światło-niekoniecznie-lubna
Szukam jakiejś roślinki którą mógłbym postawić w rogu w dość ciemnym przedpokoju, światło jest tylko czasami sztuczne i z pokojów, czyli niewiele. Stała tam do dzisiaj paprotka ale musiałem ją przestawić w inne miejsce bo młodziutkie liście jak opierały o ściany to usychały, nie wiem czy farba jakoś szczególnie toksyczna czy co? W każdym razie szukam jakiejś roślinki nie za bardzo lubiącej światło i nie rozłożstej jak paprocie. Jakoś tak lubiałem w tym miejscu mieć po prostu roślinkę 

- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie koniecznie z dużymi, najważniejsze, żeby lubiła ciemniejsze pomieszczenia. Widziałam u kogoś taką kompozycję z sansewierii - rozety (Hahnii) posadzone razem z tymi długolistnymi, wygląda to naprawdę super. Ale w grę wchodzą tylko odmiany zielonolistne, bo te zabarwione na żółto wolą jaśniejsze miejsca. Wybór masz naprawdę spory  Jak stworzysz jakąś ciekawą kompozycję lub zakupisz jakiś okaz to pokaż koniecznie!
 Jak stworzysz jakąś ciekawą kompozycję lub zakupisz jakiś okaz to pokaż koniecznie!

Jak stworzysz jakąś ciekawą kompozycję lub zakupisz jakiś okaz to pokaż koniecznie!
 Jak stworzysz jakąś ciekawą kompozycję lub zakupisz jakiś okaz to pokaż koniecznie!jasne ;) Ale na razie się urządzamy z żoną w mieszkanku więc fundusze mam ograniczone  W każdym razie dziękuję za porady, pooglądam w kwiaciarniach i obi, coś tam musi stać!! :P
 W każdym razie dziękuję za porady, pooglądam w kwiaciarniach i obi, coś tam musi stać!! :P
Tak jeszcze spytam: Oglądałem te roślinki na zdjeciach w internecie bo nie znam się jeszcze na tym i muszę szukać :P w każdym razie, oprócz skrzydłokwiatu nie znalazłem innych kwitnących, czy jeśli chcę roślinkę do cienia to prawie tylko rośliny niekwitnące?

W każdym razie dziękuję za porady, pooglądam w kwiaciarniach i obi, coś tam musi stać!! :P
 W każdym razie dziękuję za porady, pooglądam w kwiaciarniach i obi, coś tam musi stać!! :PTak jeszcze spytam: Oglądałem te roślinki na zdjeciach w internecie bo nie znam się jeszcze na tym i muszę szukać :P w każdym razie, oprócz skrzydłokwiatu nie znalazłem innych kwitnących, czy jeśli chcę roślinkę do cienia to prawie tylko rośliny niekwitnące?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, albo kwitną mało spektakularnie. Ale za to rosną w niesprzyjających warunkach przez całe lata i dają nie tylko odpoczynek oczom (kolor zielony odpręża), ale też łagodzą klimat domu  

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."