Paulo Coelho
Ogród cudowny daje poczucie uporządkowania i harmonii wszystko perfekcyjnie dopracowane jak Dala napisała pokazujesz duże fragmenty ogrodu i wtedy można podziwiać i spacerować do woli

Przykro mi, Alicjo, ale Ci nie pomogęGeorginia pisze:Ewelinko może znasz odmiany tych lilaków z ciemnymi kwiatami.Jestem rozczarowana swoim ,czekałam na kwiaty trzy lata.Miał być właśnie bordowy a okazał się wyblakły niebieski.
Sądzę ,że pokazywanie samych roślin w zbliżeniach niewiele mówi o ogrodzie, jego charakterze, proporcjach , kompozycji...spokoj pisze: Ogród cudowny daje poczucie uporządkowania i harmonii wszystko perfekcyjnie dopracowane jak Dala napisała pokazujesz duże fragmenty ogrodu i wtedy można podziwiać i spacerować do woli
Witaj Ewelino, czy mogłabyś napisać coś więcej na temat dokwaszania? Robisz roztwór czy sypiesz siarczan pod RH? W jakich ilościach stosujesz nawóz?Ewelina pisze:.... i lekko dokwasiłam wszystkie stanowiska rododendronów SIARCZANEM AMONU.
RODODENDRONY rosną u mnie w mieszance TORFU WYSOKIEGO ( 3,0-4,0 pH.) i KORY SOSNOWEJ kompostowanej z niewielką domieszką GLINY i OBORNIKA. Jednak opady deszczu , śniegu , oraz podlewanie wodą z ujęcia miejskiego powodują zmianę kwasowości podłoża. Jeśli pH.gleby zbliża się do 5,5 -6,0, lub nawet jest wyższe należy je dokwasić. Właściwości LEKKO zakwaszające ma kora, igliwie, fusy z kawy ,woda po kiszonych ogórkach , kwasek cytrynowy czy cytryna... ale nimi nie dokwasimy skutecznie podłoża ani pod rododendronami, ani pod hortensjami. Nawozy do Rh, Hortensji i Iglaków też jedynie lekko zakwaszają podłoże.Mija pisze:Witaj Ewelino, czy mogłabyś napisać coś więcej na temat dokwaszania? Robisz roztwór czy sypiesz siarczan pod RH? W jakich ilościach stosujesz nawóz?