zdecydowanie ziemia jałowa więc pytanie czy przez zimę raz na jakiś czas coś dawałeś roślince nawozów oczywiście w bardzo małych dawkach bo jednak zima to okres spoczynku. na twoim miejscu poczekał bym do weekendu i jak będą się potwierdzać informacje o ciepłych dniach od soboty to w sobotę przesadź go do większej donicy, podlej porządnie i wystaw na dwór (pamiętaj o cieniowaniu żeby listków nie popalić słonkiem). a poza tym jak najszybciej sprawdź czy niema przędziorka . życzę powodzenia
Amorphophallus pisze:zdecydowanie ziemia jałowa więc pytanie czy przez zimę raz na jakiś czas coś dawałeś roślince nawozów oczywiście w bardzo małych dawkach bo jednak zima to okres spoczynku. na twoim miejscu poczekał bym do weekendu i jak będą się potwierdzać informacje o ciepłych dniach od soboty to w sobotę przesadź go do większej donicy, podlej porządnie i wystaw na dwór (pamiętaj o cieniowaniu żeby listków nie popalić słonkiem). a poza tym jak najszybciej sprawdź czy niema przędziorka . życzę powodzenia
dzięki za pomoc w sobotę/niedzielę biorę się do roboty - mają być 21-23 stopnie a kwiatka nie nawoziłam bo myślałam że bez tego sobie jakoś poradzi.
ja swoje już jutro wystawiam bo w nocy z środy na czwartek ma być u mnie 4 stopnie a później noce coraz cieplejsze ale do gruntu wsadzę dopiero w maju po ogrodników bo w doniczkach jestem mobilny w razie mrozów
gratuluje że pierwszy Ci wykiełkował już, ale napisałeś tak "okrojoną" wiadomość że chwilkę mi to zajeło żeby się domyśleć o czym piszesz hehe. a napisz jeszcze skąd masz na tyle świeże nasionka że wschodzą, takie informacje zawsze się komuś przydać mogą. jeszcze raz gratuluje
napisz jeszcze jakiego to bananowca nasionka/sadzonki masz
Można ale nie trzeba Bynajmniej takie jest moje zdanie
A mam do was znów pytanie, w jaki sposób obrywacie/obcinacie uschłe liście na waszych bananowcach ?? Odrywacie cały ?? aż do ziemi?? Czy obcinacie i zostawiacie na łodydze tę dolną cześć liścia??
co jest zdrowe i jeszcze zielone pozostaw ale co uschłe lub gnijące to utnij. jeśli się łatwo odrywa to możesz oderwać ale jeśli stawia opór to lepiej utnij żyletką lub ostrym nożem (raczej staraj się unikać szarpania rośliną) ;)
nie wiem co z tym moim Ensete ventricosum co, co roku osiągał ponad 3,5m bo teraz rośnie w tempie paru milimetrów dziennie, więc teraz moim oczkiem głowie jest ten paromiesięczny Ensete ventricosum maurelii który widoczny jest na zdjęciu poniżej. co róż wypuszcza coraz to większe liście a ostatni wypuścił w rekordowym tempie 4dni (od wychodzącej rureczki do rozwiniętego w pełni liścia)
Witam , od prawi 2 tygodni posiadam bananowca. Dostałem go od brata w opłakanym stanie. Podlewam go regularnie "plantonem z" przesadziłem roślinke do dużej donicy, nowy liść prawie wyrósł. Mam pytanie odnośnie zniszczonych liści: czy je obciąć ?