Tulipanki śliczne, faktycznie powolutku zaczynają przekwitać, ale robią miejsce kolejnym pięknym kwiatom
Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
Daluś zawsze zachwycam się Twoimi łanami bodziszka, ja mam na skalniaczku, ale jest mu strasznie ciasno i zaczynam powolutku go przenosić na pierwszy plan rabat , przed wyższymi bylinkami. On nawet jak nie kwitnie to ma śliczne listeczki
Tulipanki śliczne, faktycznie powolutku zaczynają przekwitać, ale robią miejsce kolejnym pięknym kwiatom
Witaj Daluś,
cieszę się, że Twoje roślinki podniosły się po ataku zimna a Ty wypoczełaś sobie w ciepełku. choć i u nas gorąco, co aż dziwi o tej prze roku...
Ciekawi mnie jak sobie radzi bioczos i mydło potasowe? jakich proporcji używasz? zauważyłaś że radzą sobie ze szkodnikami i chorobami?
cieszę się, że Twoje roślinki podniosły się po ataku zimna a Ty wypoczełaś sobie w ciepełku. choć i u nas gorąco, co aż dziwi o tej prze roku...
Ciekawi mnie jak sobie radzi bioczos i mydło potasowe? jakich proporcji używasz? zauważyłaś że radzą sobie ze szkodnikami i chorobami?
-
x-d-a
Alu, akurat dzisiaj po południu się ochłodziło i nawet spadł deszcz - ale to dobrze, bo już było bardzo sucho
Mydła potasowego i bioczosu używam "na oko" - po ok. jednej łyżce na 10l konewkę :P Może i ta mikstura nie działa bardzo spektakularnie, bo mszyce nie spadaja stadami martwe na śmierć z wiciokrzewu
, ale po kilkakrotnym użyciu widać wyraźną poprawę
Chemii nie używam WCALE, a rośliny jakoś w moim ogrodzie mają się dobrze...
Agnieszko, bodziszki mocno i szybko sie rozrastają, ale ja je bardzo lubię - i ich listki, i kwiatki, i ...zapach
Są niewymagające, nie imają się ich choroby, więc są w ogrodzie bardzo pożyteczne
A tulipanków trochę szkoda
Aguś, bodziszków mam kilka odmian, ale najładniejsze są chyba te kremowo białe :P W ogóle mam słabość do białych kwiatów
W końcu spadł majowy deszczyk - bardzo już potrzebny! Ogród wypiękniał, ożywił się i odżył...A zapachy...odurzają...kolory zachwycają...
Zaczął się długo wyczekiwany festiwal kwitnienia azalii; te najwcześniejsze już przekwitły, teraz kwitną japońskie, a w kolejce już czekają wielkokwiatowe
Kilka moich japońskich - chwilowo bez nazw, które gdzieś tam się pochowały w szufladzie...

A tak wygląda jedna z azaliowych rabatek

Mydła potasowego i bioczosu używam "na oko" - po ok. jednej łyżce na 10l konewkę :P Może i ta mikstura nie działa bardzo spektakularnie, bo mszyce nie spadaja stadami martwe na śmierć z wiciokrzewu
Agnieszko, bodziszki mocno i szybko sie rozrastają, ale ja je bardzo lubię - i ich listki, i kwiatki, i ...zapach
A tulipanków trochę szkoda
Aguś, bodziszków mam kilka odmian, ale najładniejsze są chyba te kremowo białe :P W ogóle mam słabość do białych kwiatów
W końcu spadł majowy deszczyk - bardzo już potrzebny! Ogród wypiękniał, ożywił się i odżył...A zapachy...odurzają...kolory zachwycają...
Zaczął się długo wyczekiwany festiwal kwitnienia azalii; te najwcześniejsze już przekwitły, teraz kwitną japońskie, a w kolejce już czekają wielkokwiatowe
Kilka moich japońskich - chwilowo bez nazw, które gdzieś tam się pochowały w szufladzie...

A tak wygląda jedna z azaliowych rabatek

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Dalu cały rok czekałam na takie widoki i nie wiem czy u mnie choć w połowie takie będą . Co zima nie zniszczyła to ostatnie przymrozki dokończyły .
Genia
Genia
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Dalu przepiękne są te azaliowe widoczki, moje bardzo zmarzły zimą, myślałam, ze nic z nich nie będzie, bo wszystkie listeczki były zbrązowiałe....i jakież było moje zaskoczenie, kiedy zauważyłam, ze są całe obsypane pąkami
lada dzień i się rozwiną 
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Witaj Dala
Zaległości w pisaniu mam spore
Najpierw trzeba ogród ogarnąć, a że duży jest, to trochę czasu mi to zajmuje
Azalie masz niesamowicie piękne .
Ile kwiatów mają
Zaległości w pisaniu mam spore
Najpierw trzeba ogród ogarnąć, a że duży jest, to trochę czasu mi to zajmuje
Azalie masz niesamowicie piękne .
Ile kwiatów mają
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Rozpoczyna się festiwal barw ,w Twoim pięknym ogrodzie . :P

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie piękne azalie...
Ja mam tylko trzy, które zakwitną.
Reszta albo podmarzła, albo odpoczywa.
Ja mam tylko trzy, które zakwitną.
Reszta albo podmarzła, albo odpoczywa.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Ale masz bodziszka
Daluś ile tulipków jeszcze. A kwasoluby... o jeju dech zapiera 
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daluś azalie
miodzio

-
ulikmi
- 500p

- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Azaliowy -widok bajkowy

Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Jej, te kwasolubne rabatki to takie cuda...jeszcze gdy są juz rozrośnięte...
Daluś, współczuję strat w ogrodzie, chybabym się załamała...ale jednak natura potrafi siepodnieść nawet po takich katastrofach...
Podzialam Twoje poglądy na temat bodziszków. A jeszcze mają tak różnorodny pokrój, można je skomponować prawie ze wszystkim..
Daluś, współczuję strat w ogrodzie, chybabym się załamała...ale jednak natura potrafi siepodnieść nawet po takich katastrofach...
Podzialam Twoje poglądy na temat bodziszków. A jeszcze mają tak różnorodny pokrój, można je skomponować prawie ze wszystkim..
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Dodam jeszcze, że niektóre rozrastają się tak, że na gwałt trzeba zmieniać koncepcję nasadzeń 
- elila
- 1000p

- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Kontakt:
Ale pięknie na fotkach, kolorowo...Super! U mnie Wszystko "świerze" i jeszcze nie kwitnie, więc na razie mam zielono ale u Ciebie jest bosko!
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Przepiękna azaliowa rabata