Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Dziewczyny pieska zabrano, także nie mam już problemu. A noc za mną nie przespana.

mis 20,Wiolu nasiona pierwiosnków przed wysianiem należy przemrozić i w tym cały problem.

Magda decyzję musiałam podjąć, wiem że trafi piesek w dobre ręce. Po dzisiejszej nocy wiedziałam, że nie może u mnie zostać. 2 koty i 2 psy to bezsenna noc.
No pewno, że to karagana, poprawiłam swój błąd ;:14 Tak mam ją od Danusi. Wszystkie krzewy pięknie rosną , jedynie róże szczepione nie przetrwały.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Oj pięknie. ;:138 A te pierwiosnki. I tyle tych roślinek, że nie sposób powtórzyć. Jak tylko będę się miała zapędzić na drugą stronę Wisły to nie omieszkam wpaść na podziwianie. :D I zapach jabłoni, u sąsiada kwitnie i stąd zazdroszczę innym jabłoni. moje zjadły sarny. Święto azalii, byłam tam już kilka razy i wracam całą chora. Ale chodzę z nosem w azaliach i kupuję te które najbardziej pachną. Mój M. na taki wyjazd jest cały chory, a ja mam obłęd w oczach jak szaleniec. :;230

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W piątek rankiem przeszła po mojej okolicy jakaś złośliwa fala mrozu, było aż -5st. No i oczywiście pomroziło, ziemniaki czarne, kwiaty poziomek i truskawek mają czarne środki, żal mi klonika, bo chyba się nie pozbiera. Czy jabłonki i inne owocowe drzewa i krzewy przemroziło to się dopiero okaże. Zapowiadali 0 st, a tu takie zaskoczenie.
Na szczęście większość kwiatów miała skulone łebki, ale jak słoneczko zaświeciło wróciły do pionu.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
A dziś paskudnie wieje, a ja wiatrów bardzo nie lubię :evil:

Reniu zapędzaj się, miło będzie mi Ciebie gościć. Do pełnej doskonałości jeszcze dużo mojemu ogrodowi brakuje. Ale jakieś roślinki do podziału znajdziemy :D
Ja do Pisarzowic wybieram się po raz pierwszy, zastanawiam się czy trzeba zaplanować cały dzień, czy w ciągu 2-3 godzin pozwiedzam. Co do zakupów to na pewno jakieś poczynię, ale zapewne będą skromne. Mąż wie, że mocno nie poszaleję, są inne ważniejsze inwestycje :|
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny bez i irysy. :) Ja mam biały już w pełnym rozkwicie, natomiast fioletowy w tym roku chyba nie zakwitnie. :roll:
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek ja białego bzu nie mam, ale mam takie inne 4 odmiany, zapach wokół bzów cudowny.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

mam kilka zdjęć mojego skalniaczka
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dorotko bzy cudowne, zwłaszcza ten trzeci, a skalniaczek ;:224 ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, jaki ten Twój skalniak ładny :shock:
Dotychczas pokazywałaś pojedyncze roślinki (przynajmniej ja nie widziałam zdjęcia całości) i ciężko było sobie wyobrazić jak to wygląda, a wygląda naprawdę wspaniale.
Uwielbiam zapach bzów, któż go zresztą nie uwielbia :D
Muszę sobie jeszcze sprawić tego dwukolorowego. Duży on rośnie ? Bo pasowało by coś mniejszego, albo szczepionego :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ten trzeci bez jest najpiękniejszy, na starej działce miałam już duży nie dało się wykopać więc kupiłam taki sam, rośnie u mnie trzeci sezon, a tego roku ma tyle pięknych kwiatów.
Skalniaczek wymaga jeszcze kilku zmian, muszę dosadzić roślinki, miejscami dosypać ziemii. Ale z tą jest największy problem, ciągły jej brak, a potrzeby ogromne.

Dziś rankiem popadało, jest zachmurzone liczę, że dalej mi będzie podlewać, bo wody potrzebna. Za chwilę jadę na targ po kwiaty na taras.
A teraz szybko porcja wczorajszych zdjęć
hostowisko pod starą jabłonią
Obrazek
przetacznik
Obrazek
dąbrówka
Obrazek
rododendron Lamentosa
Obrazek

Obrazek

Wiolu pisałyśmy równocześnie. Teraz masz okazję zobaczyć jak wygląda moje hostowisko, podpatrzyłam tę rabatkę u Ciebie :D
Z tymi ogólnymi widokami na zdjęciach mam problem. Pewnych miejsc nie chciałabym pokazywać np domów sąsiadów, mojej drogi wjazdowej. Są elementy, które jeszcze szpecą no i nie nadają się na ujawnienie. Staram się, ale jeszcze daleka........droga do mistrzostwa, no i aparat taki jaki mam :;230
Bez rośnie duży do ok 4 metrów, taki jak większość, jest to bez szczepiony Sensation.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, z tym nie pokazywaniem pewnych elementów to ja też tak mam. Wkoło jeszcze bajzel pobudowlany a najgorsze jest to, ze w przyszłym tygodniu mamy zalewać fundament pod ogrodzenie. Chyba się załamię jak mi zniszczą moją skarpę :twisted:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu to mamy podobnie tylko ja mam odsunięte w czasie. Też czekają nas prace przy zmianie ogrodzenia, na szczęście to już ostatnia najdłuższa strona. Tylko, że ja w tych pracach będę uczestniczyła, także moich chłopców cały czas będę miała na oku. Wzdłuż tej strony rosną krzewy owocowe, ozdobne. Prace przewidujemy na wrzesień, a w sierpniu z synem będę rozwalała to stare. Na szczęście gruz mają mi zabrać, bo z tym jest największy problem. Teraz pozostaje kombinować skąd wziąść ziemię do zasypania starych miejsc.
A od przyszłego tygodnia rozpoczynają prace nad zadaszeniem drzwi wejściowych.

Zostały mi jeszcze cztery zdjęcia
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Konwalia i ten jej piękny zapach... :) Zarasta mi cały narożnik działki i nadal się mnoży, ale ładnie pachnie i efektownie wygląda. Poduchy na skalniaku zawsze podziwiam. :D
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dorotko - skalniak cudny ... Podziwiam :)
A co to kwitnie na żółto - tez mam te roślinkę ale u mnie jest NN ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

korzo_m pisze: Obrazek
Dorotko , znasz imię tej piękności? :shock:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek ja mam małą kępkę konwalii, ale jak się rozrosnie to zapewne będę tępiła :D
Pokazałam jedną stronę skaniaka, na drugiej rosną inne skalniaczki, one dopiero będą kwitły.

Miriam w Twoim skalniaku podpatrzyłam schody, które u siebie ułożyłam z kawałków starego betonowego ogrodzenia, na górze skalniaka tak ułożyłam kamienie, że spokojnie, bezpiecznie spaceruję.
Nie znam nazwy tej roślinki, mam ją od zeszłego roku od Anitki.

Basow@ rododendron nazywa się Lamentosa, rośnie u mnie już drugi rok krzaczek dość duży, kwitnie tylko jedną kępką. A druga inna odmiana ma dużo pąków. Zastanawiam się od czego to jest uzależnione.

Wczoraj miałam całkowity odpoczynek od prac ogrmdowych. Dzisiaj bardzo się cieszę :heja :heja bo od rana pada deszcz. Na przyszły tydzień zaplanowałam sadzenie kapusty i plewienie warzywnika, dwóch rabatek kwiatowych.
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko ależ zrobiło się u Ciebie majowo :shock: Eksplozja kolorów i zapachów ;:180 Powiedz mi, jak nazywa się kwitnąca na niebiesko roślina cebulowa? U mnie też zaczyna kwitnąć i nie potrafię sobie przypomnieć, co posadziłam :oops: Ten żółty kwiatuszek przypomina mi gazanię ogrodową.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”